Tips voor Turkije

tips voor turkije

De afgelopen jaren kwam Turkije niet altijd op de meest positieve manier in het nieuws. De politieke onrust en de onrust aan de Syrische grenzen treft, zoals altijd, de gewone burgers. Mensen die net als jij en ik gewoon proberen te leven. Daarom zet ik vandaag de mooiste plaatsen van Turkije in de kijker. Om ons er aan te herinneren dat het land echt de moeite is om te bezoeken.

Traditioneel reizen toeristen naar de kustgebieden, waar ze met z’n allen in dure hotels naast het zwembad gaan liggen. Tof als je je wilt ontspannen, maar er is zo veel te zien in Turkije. Het land is een opeenstapeling van geschiedenis, van erfgoed. Dus, laat die resorts voor wat ze zijn en ga op ontdekking in het eeuwenoude land!

Turkse gastvrijheid

Ik moet eerlijk zijn. Ik ben geen fan van de Turkse steden. Op Istanboel na, wisten er geen enkele stad mij te bekoren. Waar ik wél helemaal weg van was, was de Turkse gastvrijheid. Als je de resorts en grote hotels links laat liggen, kom je terecht in de meest gezellige hotelletjes: de Turkse hans.

Traditioneel waren hans herbergen gelegen bij handelsroutes, zoals de zijderoute. Het waren plaatsen waar reizigers konden genieten van een goed bed en lekker eten.
Tegenwoordig is een han vaak gewoon een kleinschalig verblijf, gerund door bijvoorbeeld een familie. Bij aankomst geniet je van hete thee en zoetigheden, vaak in een mooie tuin. Genieten van de Turkse gastvrijheid, en tot rust komen, zijn belangrijk hier.

Tips voor Turkije

Heerlijk ontspannen in een Turkse han.

Antieke steden

Mijn persoonlijke nummer één van Turkije: de antieke steden. Eeuwen geleden werd het land bewoond door verschillende beschavingen. Deze beschavingen lieten ontelbare sites achter. En, toegegeven, in Turkije zijn ze niet verschrikkelijk goed in het promoten van het erfgoed. Van de 1800 bekende historische sites, kennen de meeste mensen enkel Efese.

Efese, de beroemde stad die opmerkelijk bewaard uit de grond werd gehaald, was ooit een bruisende, Hellenistische stad. Een bezoek aan de ruïnes geeft je een mooi overzicht van hoe de stad eruit gezien moet hebben, en hoeveel mensen er geleefd moeten hebben. Bovendien zijn de opgravingen nog steeds aan volle gang. Het blijft dus interessant om de stad te bezoeken.

Mijn persoonlijke favoriet? Dat moet wel Afrodisias zijn. Bijna even groot als Efese, maar minder druk en, in mijn ogen, echt wel mooier.

Tips voor Turkije

De historische site Afrodisias is minstens even mooi als het bekendere Efese.

Hiken

Turkije is groot. Het heeft landschappen die erg verschillen. Van groene kust boven staalblauw water, tot droge vlakten in het binnenland. En dan heb ik nog niet over het berggebied. Verspreid over deze landschappen heb je verschillend hiking routes.

Stel je voor. Wandelen door een landschap dat niet alleen mooi is, maar waar je ook overal sporen van geschiedenis tegenkomt. De meest gekende, en mogelijk mooiste, wandeling is de The Lycian Way. Dit pad brengt je over 540 kilometer van Fethiye tot Antalya. Onderweg geniet je van Mediterraanse uitzichten en 25 historische sites.

Tips voor Turkije

Het landschap kan zo mooi zijn in Turkije.

Cappadocië bezoeken

De regio Cappadocië kan niet uit mijn lijstje ontbreken. In de loop der tijden was de regio in handen van verschillende volken, maar bijna altijd wist de regio een soort van onafhankelijk te behouden. De manier van leven in deze streek is dan ook apart. Het landschap is iets wat je niet overal. De scherpe rotsen, de karstgrotten, de vulkanen: ze droegen allemaal bij tot de manier van leven in Cappadocië.

Bezoek je de regio nu, dan kom je terecht in door UNESCO beschermt gebied. In de scherpe rotsformaties vind je zowel historische als moderne grotwoningen. Meer bijzonder zijn de kerken die in de zachte steen werden uitgehakt, waarvan sommige nog steeds muurschilderingen dragen.

Google je Cappadocië, dan zie je ongetwijfeld dat iconische plaatje van honderden luchtballonen die over de rotsen zweven. Cappadocië vanuit de lucht: dat moet een ongelofelijk mooie beleving zijn. Maar, geloof mij, neem zeker ook de tijd om de grond en de grotten te ontdekken. Want die zijn minstens even mooi.

Even praktisch

Naar Turkije reizen, is dat nu veilig of niet? Buitenlandse zaken lijst een hele rits redenen op waarom je voorzichtig moet zijn bij het plannen van een reis naar Turkije. Het kan nooit kwaad om die te lezen, maar zoals altijd kom je al heel ver met gezond verstand. Reis niet naar de conflictzones, en blijf weg van samenscholingen. Loop in grote steden niet te koop met je dure camera en uitpuilende portemonnee. Net zoals je eigenlijk altijd zou doen, toch?

En, als het je geruststelt, boek dan een vlucht of een reis bij een goed reisbureau. Die zullen je goed adviseren, en je écht niet naar een gevaarzone sturen.

Om naar Turkije te reizen, moet je een visum aanvragen. Om dat snel voor elkaar te krijgen, kan je best een e-visum voor Turkije aanvragen. Sta je op het punt om te vertrekken en besef je ineens dat je dat helemaal vergeten bent? Geen nood, je kan ook  een e-visum met spoed aanvragen.
Geen idee wat je allemaal moet doen om dat visum in orde te krijgen? Je leest het allemaal op deze website.

En om de hele boel helemaal gemakkelijk te maken, hebben we ook nog een filmpje voor jou.

No Comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *