Tien tips voor een roadtrip door Corsica

Publireportage

Corsica stond al jaren op mijn verlanglijstje. Dit jaar kwam het er voor het eerst van. Twee weken lang reisde ik met Pharos Reizen per auto over het Franse eiland, genieten! Tien redenen om ook naar Corsica te gaan:

Corsicaanse stranden

1. De stranden van Corsica

Ik ben geen type om de hele dag op het strand te vertoeven, maar een paar uurtjes luieren in de namiddag vind ik heerlijk. En Corsica heeft hier genoeg prachtige strandjes voor! Op de meeste hitlijsten scoren die van Palombaggia, Rondinara en Roccapina (alle in het zuiden-zuidoosten) het hoogst. Maar ook elders op het eiland zijn tientallen heerlijke stranden te vinden, vaak rustiger dan deze bekende toppers. Zelf vond ik La Tonnara bij Bonifacio erg leuk, met een klein vogeleilandje op zwemafstand.

Tip; bezoek ook de vuurtoren van Bonifacio. Het uitzicht is hier prachtig: in het westen de oude vestingstad, in het oosten en zuiden de eilandjes voor de kust en in de verte Sardinië.

2. Veelzijdig kaasje

Kastanjes, mirte, everzwijn. Die ingrediënten vind je op bijna elke Corsicaanse menukaart. Maar dé culinaire schat van Corsica is toch de brocciu (spreek uit: broetsj), een ricotta-achtig schapenkaasje dat overal in wordt verwerkt, van taartjes tot pastasauzen en van omeletten tot visschotels.

Heerlijk eten in Corsica

3. Wilde Westen

Je kunt op Corsica veel mooie autoritjes maken, maar de allermooiste vond ik (en niet alleen ik!) die tussen Calvi en Piana. In dit rotslandschap waan je je in het Wilde Westen. En dat is het ook: het Wilde Westen van Corsica.

Het Wilde Westen

4. Wandelschoenen aan in Bonifatu

Vanuit het eerste huisje, in Calenzana, zag ik dagelijks zwaarbepakte wandelaars naar boven klimmen. Zij begonnen aan de GR-20, een wandelpad met bijna mythische allure. Maar je hoeft geen doorgewinterde wandelaar te zijn om op Corsica de wandelschoenen aan te trekken. Er zijn ook leuke korte wandelingen te maken. Het Bavella-Massief is erg mooi, maar wel wat druk. Rustiger en ook heel mooi: het bos van Bonifatu, in het noorden.

Ben je toch wat onzeker en wandel je liever met een gids? Je vindt meer informatie hier.

Wandelen in Corsica

5. Eten in Corte

Corsica heeft zulke mooie kusten dat je het achterland bijna zou vergeten. Zonde! Het is een ‘close call’, maar misschien is het Corsicaanse binnenland nog wel mooier. En minstens zo gevarieerd: je vindt er besneeuwde bergtoppen en fruitgaarden, kastanjebossen en rotsformaties, bloemrijke weides en wijngaarden. En last but not least: prachtige plaatsjes. Erg leuk is Corte, een piepklein universiteitsstadje en het kloppend hart van de Corsicaanse taal en cultuur.

Tip: geniet van een royale Corsicaanse lunch voor studentenprijzen bij Le Bip’s in Corte. Houd wat ruimte over voor de heerlijke desserts, mmm…!

6. Beestachtige bochten

Corsica is geen eiland voor snelheidsduivels. Alleen de weg tussen Bastia en Porto Vecchio is tamelijk rechttoe rechtaan. Voor de rest bestaan bijna alle wegen uit eindeloos veel bochten. Langzaam rijden is dus aan te raden: niet alleen omdat het uitzicht na vrijwel elke bocht prachtig is, maar ook omdat er na een bocht soms plots een kudde dieren voor je auto staat. Ik scoorde in 2 weken Corsica een forse kudde koeien, twee dozijn geiten en een tiental varkens.

Verrassingen achter elke bocht

7. Asterix-gevoel

Tientallen menhirs (in het zuidwesten, bij Filitosa en Tizzano), duizenden everzwijnen en een exotische taal: ik moest op Corsica regelmatig aan Asterix denken. De Corsicaanse Asterixen en Obelixen verzetten zich niet tegen de Romeinen, maar wel tegen de Fransen. Bijvoorbeeld door op de tweetalige plaatsnaamborden systematisch de Franse naam weg te krassen.

Franse Wegwijzers

8. Zonsondergang in Pigna

Liefhebbers van een romantische zonsondergang komen op veel plekken op Corsica aan hun trekken, maar het dorpje Pigna is zelfs voor Corsicaanse begrippen heel bijzonder. Zoals veel dorpjes in de Balagne, balanceert Pigna tussen bergen en zee. De blauwe luiken, hellende straatjes en de leuke ateliers (muziekinstrumentenmaker, pottenbakker etc.) maken het dorp nog sfeervoller. Een goed adresje voor een idyllisch terrasje met uitzicht op zee is ‘A Casarella’. Ik vond de schotel met ‘piattini’, een soort Corsicaanse tapas, heerlijk.

9. De vissersdorpjes van Cap Corse

Het gaat te ver om Cap Corse, op de kaart ‘de duim van Corsica’, een onontgonnen gebied te noemen. Toch is dit noordelijkste stuk van het eiland minder toeristisch dan de regio rond Calvi en Porto en veel minder toeristisch dan die rond Porto Vecchio en Bonifacio. Het is er prachtig: ruige kusten met Genuese verdedigingstorens en charmante vissersdorpjes. Zelf vond ik Nonza en Erbalunga het leukst.

Vissersdorpjes

10. Picknicken op de Col de Bavella

De grillige bergtoppen van het Bavella-Massief behoren tot de belangrijkste iconen van Corsica. Je kunt hier goed wandelen, maar ook gewoon je auto parkeren op de Col de Bavella en doen wat veel Fransen doen: picknicken en genieten van het uitzicht!

Naar Corsica reizen

Kijk dan eens bij Pharos Reizen! Pharos Reizen biedt bijzondere autovakanties waarmee je voor een aantrekkelijke prijs een verrassend stukje Europa ontdekt.

Meer roadtrips?
Met de camper door Engeland.
Roadtrip door IJsland.
De Sneeuwweg.

Roadtrip indeed

3 responses to “Tien tips voor een roadtrip door Corsica”

 1. Etienne Mooij Avatar
  Etienne Mooij

  1.Col de Bavella: ga niet picknicken OP de col, maar ervoor aan 1 van de strandjes. Neem dan ook meteen een duik in het kristal heldere en verrassend warme water….

  2. Stranden: Plage di Santa Giulia is een must. Bounty-achtig!!

  3. Calvi + de baai. ‘s Avonds flaneren over de boulevard en door de nauwe straatjes. En zeker ergens achteraf neerstrijken op een gezellig terras voor een heerlijk diner! Vraag naar lokale gerechten.
  En overdag een heerlijke duik in de fraaie baai, met achter je uitzicht op de hoogte bergtoppen van Corsica.

 2. Lot Wildiers Avatar

  Leuke tips, Etienne, dank je!

 3. […] daarom besloot ik – tezamen met enkele vrienden – om toch een reis te boeken in september naar het zonovergoten Franse eiland Corsica. Toen we onze vakantie vastlegden gingen de cijfers er namelijk op vooruit en leek ons Belgiëland […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *