tien fotografietips voor je action cam

Tegenwoordig ben je geen echte reiziger meer als je geen action cam hebt. Je kent ze wel, die kleine cameraatjes van GoPro of Geonaute. Je zet ze op je helm, klikt ze op je vest of op je ski en opla, prachtige beelden verzekerd. Of toch niet?

Het is niet gemakkelijk om mooie beelden te maken, laat staan met zo’n klein cameraatje dat in de palm van je hand past. Ik leerde het met vallen en opstaan, jij kan profiteren van wat ik leerde!

Elke foto in dit artikel werd gemaakt met een GoPro action cam. Hou je cursor boven de foto voor meer tips.

Koeien

Breedhoeklens

Action Cams hebben een breedhoeklens, wat wil zeggen dat ze een zo groot mogelijk beeld van hun omgeving zullen fotograferen. Dat maakt ook dat het beeld al eens uit proportie kan zijn. Bovendien kan je slecht afstanden fotograferen.

Door die breedhoeklens is het niet interessant om een foto op ooghoogte te maken. Hou de camera ofwel boven je, of onder je, afhankelijk van waar het onderwerp van je foto zich bevindt.

Val di Fassa gebergte

Ideale Selfie Camera

Action cams zijn ideaal voor het nemen van selfies. Maar richt je de camera op je gezicht, dan zal die verdomde breedhoeklens enkel je gezicht en alles wat daarboven zit fotograferen. En dat is meestal gewoon de lucht. Niet interessant dus! Richt de action cam op je borst voor de perfecte selfie.

Hou de action cam ook op armlengte afstand. Hou je hem dichter bij je gezicht, dan geraken de proporties weer verwrongen. Hoewel heel grappig, is dat misschien niet wat je zoekt.

Te dichtbij Selfie

Licht

Jammer, maar helaas, action cams hebben zelden een flits. En hoewel de camera véél licht vangt, kan hij niet alles. Zorg dus voor een degelijke lichtbron, of jouw foto’s zullen bewogen zijn of zelfs gewoon zwart.

Water

Action cams kunnen vaak gebruikt worden op behoorlijke diepte, wat ze ideaal maakt voor duikers of snorkelaars. Hou er wel rekening mee dat die camera’s zinken. Bind ze dus zeker met een touwtje vast, of koop zo’n drijvende selfiestick.

Hoe dieper je duikt, hoe minder licht het water doorlaat. Zorg dus in dieper water voor een lichtbron.

Onder water

Slecht Weer

Dat action cams vaak waterdicht zijn, dat zei ik al. Maar had je er al aan gedacht hem te gebruiken in de stromende regen of stormweer? Want dat zijn nu net de weersomstandigheden waar je dure spiegelreflexcamera niet tegen kan.

Druppels

Die action cam meenemen bij het watersporten? Superleuk. Maar voor je het weet zit die lens vol druppels, en zijn je foto’s verwrongen door het water. De oplossing? Lik aan je lens! Dat helpt, echt waar!

gopro-achensee

Sport

Ook voor sport geldt die regel: je spiegelreflexcamera kan hoogstwaarschijnlijk niet tegen schokken, laat staan vocht of vuil. Gebruik de action cam waar hij voor gemaakt is: extreem beweeglijke omstandigheden. Hij kan tegen schokken, water en zand, en heeft een stabilisator voor scherpe beelden.

Filmen

Een action cam is compact, en daarom mijn favoriete toestel om te filmen. Bovendien kunnen ze tegen een stootje, en kan je filmen in de meest interessante situaties.

Ken je Camera

Leer hoe je action cam werkt, zodat je hem zonder kijken kan bedienen tijdens actieve, spannende momenten.

Blijven Lachen

Maak je foto’s in volle actie, dan zitten er gegarandeerd vreemde beelden bij. Denk foto’s in extreem perspectief, close ups van je oor of een door waterdruppels verwrongen gezicht. Blijven lachen, blijven oefenen!

Verwrongen

No Comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *