Bergen Op Zoom

thuiskomen in bergen op zoom

Bergen Op Zoom. Ik ben daar al dikwijls voorbij gereden, maar ik was nog geen enkele keer gestopt. Het is dan ook zo’n stadje dat een beetje verloren aan de Schelde ligt, waar iedereen aan voorbijgaat. Hoog tijd dus om op verkenning te gaan.

Ik reisde per trein naar Bergen Op Zoom. Want ecologisch en gemakkelijk. En zodra ik die trein afstapte, kreeg ik een soort van thuiskom-gevoel. Bergen Op Zoom lijkt nogal op mijn thuisstad Lier. Klein en knus, met een ruime marktplaats. De grote kerk van beide steden draagt zelfs dezelfde bijnaam: de peperbus.

Het zonnetje scheen en ik liep op mijn gemakje naar de grote markt, waar ik logeerde in het – naar verluid – oudste hotel van Nederland: Grand Hotel De Draak. Een weekend kan slechter beginnen, toch?

Bergen Op Zoom

De Bergse Peperbus waakt over het marktplein.

Een zeemeermin en een roze jurk

In het neogotische stadspaleis Het Markiezenhof werd dit weekend de exhibitie ‘Lage Landen’ geopend. Met schilderijen en gebruiksvoorwerpen wordt het leven in Nederland geschetst. Open landschappen, zandwegen en bossen. Maar het pronkstuk van de collectie is weliswaar de jurk die koningin Máxima droeg tijdens Prinsjesdag 2009. En die jurk werd niet per ongeluk gekozen. De oudroze kleur werd immers gewonnen uit de plant meekrap, die vroeger gekweekt werd rond Bergen Op Zoom.

Bergen Op Zoom

Dé jurk gekleurd met meekrap, gedragen door koningin Máxima.

Hoewel ik dit een interessante tentoonstelling vond, loont het ook de moeite om verder rond te kijken in het Markiezenhof. Naast het oude interieur, dat neerzet hoe het adellijke leven vroeger was, vind je op de zolderverdieping ook een kleine tentoonstelling van het kermisleven. Paardenmolens en suikerspinnen, en een klein rariteitenkabinet.

Mijn favoriet was een replica van de zogenaamde Fiji Zeemeermin. Je moet goed zoeken, want deze eigenaardigheid vind je niet in het rariteitenkabinet, maar ergens beneden.

De Fiji zeemeermin

De Fiji Zeemeermin werd ooit aangedragen als onweerlegbaar bewijs dat zeemeerminnen bestaan. In werkelijkheid waren het meestal gemummificeerde apen die aan een vissenstaart waren genaaid.

Het Bergse leven

Mijn dag eindigde terug in mijn hotel, waar ik aan tafel schoof in het bijhorende restaurant Hemmingway. Terwijl ik at, klonk er buiten steeds luider muziek en geroezemoes.

Bergen Op Zoom is een carnavalsstad. Elk jaar wordt het carnaval uitbundig gevierd. De festiviteiten starten al weken op voorhand. Gekleed in een boerenkiel, met een krulletjespruik en een gordijn om de schouders, lopen de mensen van café tot café. De zogenaamde dweilorkestjes lopen onder begeleiding van hun eigen trommels en trompetten door de straten en nemen iedereen op sleeptouw. Iedereen doet mee. Er is geen ontkomen aan.

Bergen Op Zoom

Op bijna elk plekje in de binnenstad zie je grote kerk.

Binnen en buiten de stad

Misschien is het wel omdat Bergen Op Zoom zo op Lier lijkt, maar ik voelde me er helemaal thuis. Tijdens een stevige stadswandeling verkende ik de smalle straatjes, gevuld met winkeltjes en restaurantjes.
Vooral tijdens de carnavalsweken verandert de anders zo rustige stad in een wirwar van kleuren. Huizen zijn versierd met maskers en dweilen. Zelfs overdag, wanneer de meeste feestvierders hun roes uitslapen, struikel je over slingers en confetti. Hier en daar zie je iemand naar de bakker lopen voor een kleurige groffe koek.

Bergen Op Zoom was een vestingstad, een stad die zich tijdens 16e eeuw omringde met forten en vestingen, om het de veroveraars moeilijker te maken. Bekijk je nu Bergen Op Zoom vanuit de lucht, dan zie je de stervormige vestingen nog liggen.

Het best bewaarde voorbeeld daarvan is fort De Roovere. Op dit terrein is het nog heel duidelijk hoe de garnizoenen zich ingroeven om elkaar te beschieten. Omwallingen en kunstmatige waterlopen snijden diep in het landschap.
Fort de Roovere kan je bezoeken. Vooral op zondagen trekt het fort en het omliggende bos wandelaars aan. Een grote uitkijktoren werd gebouwd op één van de punten. Vanop het topje zie je zelfs Antwerpen liggen.

Fort de Roovere

De uitkijktoren op fort De Roovere.

Een weekendje weg maar wel dichtbij

Ik vond Bergen Op Zoom gezellig. Voila. Eigenlijk is het zo simpel als dat. Een weekendje flaneren, genieten van een hapje hier en een drankje daar. Misschien een wandeling op fort De Roovere of de bossen. Eens goed uitslapen in het historische Hotel De Draak. Het kan slechter. Toegegeven, ik zou zelf geen carnavalsweekend uitkiezen, maar eigenlijk moet je de hele mikmak eens meegemaakt hebben. Sfeervol is het wel.

Nog even alles op een rij:
Per trein raak je daar gemakkelijk via Antwerpen – Roosendaal. Van het station is het ongeveer tien minuten lopen tot een terrasje in het centrum.
Om eens goed te eten kies je een van de vele restaurantje. Ik probeerde De Moor en Hemmingway, die ik beide OK vond. Naar het schijnt is ’t Spuihuis ook goed.
De tentoonstelling ‘Lage Landen’ loopt nog tot 10 juni 2019 in het Markiezenhof. En als je daar dan toch bent, neem dan zeker de tijd om ook de rest van het Markiezenhof te verkennen. Ik ben vooral fan van hun kermiscollectie met rariteitenkabinet.
Logeren deed ik in Grand Hotel De Draak. Het interieur is er bijzonder.

Een heerlijk dagje uit.

Vooral op een milde lentedag valt Bergen Op Zoom goed te smaken.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership is, zodat jij kan genieten van gratis content.
5 Comments
 1. Dank voor uw beeldige en vooral
  Positieve beschrijving van uw beleving van onze stad. Ik deel uw mening. Immers, tijdens mijn bezoeken aan uw stad Lier bekruipt mij datzelfde herkenningsgevoel. Wat dat betreft lijken de Nederlandse steden Bergen op Zoom, Breda en Den Bosch verdacht veel op uw rijtje steden als Antwerpen, Lier, Mechelen of Leuven. Het zijn allen steden waar dat Bourgondische gevoel overheerst. Ik mag me dan ook graag als gast in uw steden melden. Ik groet u met opgeheven hand met pint, en wens u nog menig aangenaam bezoek toe aan ons kleine stadje san t Scheld. Dank voor uw woorden.

  • Hey Sonn,
   Dank je voor jouw mooie woorden! Leuk dat je genoten hebt van mijn artikel.
   En schol 😉

 2. Mooie vergelijking. Lier en Bergen op Zoom. Ik woonde tot mijn 22ste in Boechout. En was in mijn studententijd kortstondig ‘gids’ in Lier. Later woonde ik bijna 28 jaar in Bergen op Zoom. Ik heb ooit mijn Bergse buren (groep van bijna 20 mensen) meegenomen naar de Pallieterstad. Ze vonden het geweldig. Een mooie herinnering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *