The Whale

The Whale: een ambitieus Noors project

Publireportage

In 2019 reisde ik naar het eiland Andøya, in Noord Noorwegen. Op het meest noordelijke puntje van het eiland bezocht ik het plaatsje Andenes. Piepklein, en toch super bekend als een van de beste plaatsen in Noorwegen om walvissen te zien.

Eigenlijk had ik toen moeten deelnemen aan een walvissafari met Hvalsafari AS. Jammer genoeg was de deining van de zee te zwaar, en werd er die dag niet uitgevaren. Terwijl de wind me om de oren sloeg en de sneeuw de hele wereld uitvaagde, bezocht ik het kleine walvismuseum in de kelderverdieping van Hvalsafari AS.

Het museum is mooi om te bezoeken, maar klein. Het lijkt wat klungelig in elkaar gestoken, terwijl het toch een enorme collectie informatie bevat. In het bijzonder het skelet van de walvis in de loods naast het museum is gewoonweg indrukwekkend.
Tijdens mijn bezoek hoorde ik voor het eerst over de ambitieuze plannen om een nieuw en groter walvismuseum, The Whale, op te bouwen. De plannen waren er al, de uitvoering werd langzaam in gang getrokken. En nu, bijna een jaar na mijn bezoek aan Andøya, kan ik vertellen dat de plannen voor The Whale werkelijkheid worden. De opening van het museum staat gepland voor 2022.

The Whale
Het ontwerp van het gebouw zal in het landschap versmelten.

Over het project

The Whale is zonder meer een ambitieus project. Het zal niet zomaar een museum worden, maar een plaats waar kunst, geschiedenis en onderzoek gecombineerd worden. Als bezoeker leer je over hoe de walvis in onze geschiedenis past, over hoe het dier in kunst en cultuur werd en wordt weergegeven. En natuurlijk leer je over de dieren zelf. Hoe gedragen ze zich, hoe voeden ze zichzelf en waar ter wereld kan je ze vinden.

Daarnaast zal The Whale een prominente plaats innemen als onderzoekscentrum. Het centrum zal de ruimte bieden voor lokale, nationale en internationale bezoekers. Universiteiten en andere onderzoekscentra krijgen de kans gebruik te maken van de faciliteiten van The Whale.

Het ontwerp van The Whale

Noorwegen staat bekend als een land waar moderne architectuur haast naadloos in het landschap versmolten wordt. Dat zie je onder andere in de stopplaatsen langs de Nasjonale turistveger, of Nationale Toeristische Routes. Dit project, dat in 1994 werd gestart, opende achttien routes over heel Noorwegen voor het publiek. Verschillende architecten werden aangesteld om op deze routes stopplaatsen, toiletten en uitzichtpunten te ontwerpen. Deze gebouwen hebben allemaal hetzelfde gemeen: het ontwerp past in het landschap en verwijst op bepaalde manieren naar de omgeving.

Het openbare toilet
Het openbare toilet aan de Andøya Route is een voorbeeld van zo’n modern gebouw dat opgaat in zijn omgeving.

Het lijkt er op dat men met The Whale dezelfde richting uitgaat. Het ontwerp van het gebouw werd uitbesteed aan de Deense Studio Dorte Mandrup, en die gaven recent een impressie vrij van hoe het gebouw er zal gaan uitzien.

Het museum zal, met zijn glooiende vorm, versmelten in het landschap van Andøya. De rotsige kust zal in het gebouw opgenomen worden en eenmaal het gebouw meer verweerd is en mossen tussen de kieren van de stenen beginnen groeien, zal het nog meer de indruk wekken dat het uit de grond ontsproten is.

Bovendien is het ontwerp zo dat je als bezoeker constant aan walvissen herinnerd worden. De hoge ramen hebben wel wat weg van baleinen, de gebogen vorm van het gebouw suggereert een walvisstaart die onder het landschap opduikt. Het beloopbare dak geeft je de kans om over de zee uit te kijken. Misschien zie je wel een walvis!

The Whale
De vorm van het gebouw doet je denken aan een walvisstaart die uit het water opduikt.

De locatie van The Whale

Andøya is een van de beste plaatsen in Noorwegen om walvissen te zien. Op amper tien kilometer van het eiland duikt de zeebodem naar beneden in wat bekend staat als de onderzeese Bleiksdjupet Canyon. Bovendien zorgt een warme zeestroom voor veel voedsel. Dingen die bijdragen aan de reden waarom er in Andøya zoveel migrerende walvissen te zien zijn.

De wateren rond Andøya vormen een voedingsgrond voor onder andere potvissen. De grootste tandwalvis ter wereld duikt hier naar zijn lievelingsmaaltje: inktvissen. Omdat hij eerder traag beweegt en bovendien een tikkend geluid maakt dat eenvoudig opgepikt kan worden door de sonarradar van een boot, is de kans groot dat je zo’n potvis kan zien.
Maar ook orka’s laten zich regelmatig zien bij Andøya. Tezamen met verschillende types dolfijnen en andere tandwalvissen komen de dieren jaarlijks genieten van de haringen die door de fjorden migreren.
Tenslotte lokken de koude wateren vol plankton vinvissen. Moeilijker te zien, maar misschien daarom net een van de meest spectaculaire dieren die je kan zien.

De locatie voor de The Whale is dus goed gekozen.

The Whale
De ramen van de gebouwen doen aan baleinen denken.

Plan je bezoek aan The Whale

De opening van The Whale staat gepland voor 2022. Je moet dus nog even wachten om het museum te bezoeken. Maar dat geeft je tijd genoeg om je reis te plannen, toch?

Andøya ligt in het noorden van Noorwegen, ongeveer 300 kilometer boven de poolcirkel. In de omgeving vind je de steden Narvik en Tromsø. Beide steden hebben een luchthaven die vlot te bereiken is vanuit de luchthaven Oslo Gardemoen. Vanuit Narvik en Tromsø is het interessant om per auto verder te reizen naar Andøya. Reken genoeg rijtijd, want de natuur bepaalt hier je tempo. Het beste wat je kan doen is enkele nachten op Andøya boeken, zodat je op je gemak het eiland en The Whale kan verkennen.

En als je er dan toch bent, grijp dan ook de kans om te genieten van de rest van Noord Noorwegen. Er is ontzettend veel te zien en te beleven. In het bijzonder in de winter, wanneer het noorderlicht aan de hemel danst, is de regio wondermooi. Koud. Maar wondermooi. Maar koud.

The Whale
De rotsige kust van Andøya wordt opgenomen in het gebouw.

One response to “The Whale: een ambitieus Noors project”

  1. […] van een traditioneel diner gekookt boven een open houtvuur. In de nabije toekomst opent het museum The Whale zijn deuren op het eiland. Een ambitieus […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *