Ancient east Ierland

the ancient east van ierland

Veel mensen vragen me wat het echte Ierland is. Het Ierland dat je op foto’s en in films ziet. Je weet wel, met stenencirkels en geheimzinnige bossen gehuld in mist. Het antwoord? The Ancient East!

Sinds men in Ierland de Wild Atlantic Way opende, wordt al het toerisme naar de westzijde van het Ierland getrokken. Mooi, natuurlijk, maar wat met al de interessante dingen in de rest van het land? The Ancient East Ierland vormt daarom een antwoord op de Wild Atlantic Way. Een andere optie, die het prachtige erfgoed aan de oostkust met elkaar verbindt. Erfgoed dat 5000 jaar aan geschiedenis representeert.

Megalithische monumenten

5000 jaar geleden drukten de inwoners van Ierland hun stempel op het land in de vorm van grafheuvels en megalithische monumenten. Hoewel er in de loop der tijd door bijgeloof heel wat verdwenen zijn, zijn er nog een heel aantal grafheuvels en hunebedden over. Je vindt deze monumenten is heel Ierland, maar, toegegeven, de mooiste staan aan de oostkust.

Ancient east Ierland

Het prachtige Newgrange werd gerenoveerd voor het voor het publiek werd opengesteld. Een belangrijk monument in het Ancient East Ierland.

De meest gekende van deze monumenten is de gerenoveerde grafheuvel Newgrange. Een stevige heuvel omring met monolieten met patronen en figuren er in gesneden. Twee keer per jaar, wanneer de zon precies goed staat, valt het licht van de zon in de grafkamer diep onder de grond. Een bezoek aan Newgrange is weliswaar een toeristisch gebeuren, maar ook bijzonder interessant. Je kan Newgrange enkel bezoeken met een gids, maar als je voor de eerste of de laatste tour van de dag kiest, is de kans groot dat je er niet veel andere mensen treft.

Een ander megalithisch monument, dat zelfs niet ver van Newgrange ligt, is The Hill Of Tara. Een luwe heuvel met enkele grafheuvels, monolieten en de beroemde koningssteen. De eerste sporen van menselijk leven op deze heuvel stammen van de neolithische tijd, maar de heuvel speelde een bijzondere rol in verschillende scharnierpunten van de Ierse geschiedenis. In de middeleeuwen werden de hoge koningen gekroond op de heuvel, in de 19e eeuw vonden er zware protesten plaats. Zelfs in 2007, toen de Ierse overheid een autostrade vlakbij de heuvel wilde leggen, kwamen er protesten. Tara is nog steeds een plaats van belang voor de Ieren.

Ancient east Ierland

The Hill Of tara is ook nu nog belangrijk in het Ancient East Ierland.

Beide megalithische monumenten zijn een bezoek waard. Maar wanneer je the Hill Of Tara bezoekt, kijk dan ook wat verder dan de heuvel zelf. Aan de rand van het veld staan oude hagedoornbomen. Een Iers bijgeloof zegt dat je zo’n boom om advies kan vragen als je hem een offer om één van zijn takken bindt. De hagedoornbomen bij Tara hangen ook nu vol met kleine offers.

Ancient east Ierland

Ik hang een offer aan de hagedoornboom. Wat ik heb gewenst? Dat vertel ik niet!

Kastelen en kerken

Ieren zijn gelovig. Of zijn dat alleszins een heel lange tijd geweest. De kerk, of ze nu katholiek of protestants was, speelde een grote rol in de maatschappij. En op veel plekken doet ze dat nog steeds. Elk dorpje, elke wijk in Ierland heeft wel een kerk. Vaak mooie gebouwen in grijze steen, met een klein kerkhof vol Keltische kruisen er omheen.

Aan deze kerken zijn vaak abdijen of zelfs kastelen verbonden. Ze vormden het middelpunt van de gemeenschap. En hoewel de kerken in grotere gemeenschappen nog steeds in gebruik zijn, zijn er ook heel wat die in de loop der tijd in ruïnes veranderden. Je vindt ze overal in het Ierse landschap, en ze zijn bijna altijd een bezoekje waard.

Ancient east Ierland

Je kan Trim Castle bezoeken met een gids. Interessant!

In the Ancient East liggen een heel aantal kastelen en kerken die tot monument verheven zijn. Denk aan Trim Castle ten noorden van Dublin en de voormalige kloostergemeenschap van Glendalough, ten zuiden van Dublin. Beide plekken zijn een bezoek waard, maar het is zeker ook interessant om je ogen open te houden wanneer je door Ierland rijdt.

Glendalough is één van de meest gekende sites van Ierland.

Landschappen van berg en heide

Ten zuiden van Dublin ligt het Wicklow Mountains National Park. Een heuvelachtig gebied met hoge pieken en diepe valleien, bedekt in paarse heide. Het gebied is ruig, maar magnifiek. Hier vind je dat Ierland van in de films. Mistige bossen, kale heuvels en geheimzinnige meren.

Het Wicklow Mountains National Park bezoek je best te voet. Er zijn honderden kilometers aan wandelpaden, waarvan de meest gekende de Wicklow Way vormen. Maar ook per auto, per fiets of zelfs te paard is het Wicklow Mountains National Park een echte aanrader.

Ancient east Ierland

Lough Tay is één van de mooiste plekjes in het Wicklow Mountains National Park.

De craic van Dublin

Het hart van the Ancient East is de Ierse hoofdstad Dublin. Een stad die ooit gesticht werd door Vikingen, en die zich daarna ontwikkelde tot een muzikale, culturele en gastronomische hub. De stad is wijd uitgestrekt in verschillende wijken. Het meest interessante is het compacte centrum, waar je Dublin Castle, verschillende kerken en musea vindt. Een beetje verder buiten het centrum liggen de brouwerij van Guinness en de distilleerderij van Jameson. Beide interessant om te bezoeken, al zou ik prioriteit geven aan het centrum.

Een bezoek aan de hoofdstad is niet compleet zonder een avondje pub-hoppen. Elke avond, en heel vaak ook overdag, spelen muzikanten de ziel uit hun lijf in de vele, vele pubs die de hoofdstad rijk is. Terwijl de zwarte Guinness rijkelijk vloeit, geniet je van traditionele of eerder moderne muziek. Het maakt eigenlijk niet uit wie er speelt, zolang de sfeer maar goed zit. Die Ierse craic, die is belangrijk. Het woord, dat eigenlijk moeilijk te vertalen is, betekent zoiets als plezier, maar ook in goed gezelschap zijn. Craic.

Ancient east Ierland

Een pint Guinness drinken terwijl je luistert naar live muziek: dat doe je best in Ierland.

Het karakter van Ierland

Het echte Ierland vind je in al die monumenten, in de dorpse sfeer van Dublin, in de craic die je beleeft in de pubs. Het echte Ierland is geen plaats, maar een sfeer. Mistige bossen en levendige steden.

En, ja, je vindt dat echte Ierland overal op het eiland. Niet het minste op de Wild Atlantic Way. Maar the Ancient East Ierland heeft net dat beetje meer. Dat beetje meer sfeer, dat beetje meer geschiedenis. Een beetje meer Iers.

Ancient east Ierland

The Great Sugarloaf is een herkenbare berg in het Wicklow Mountains National Park.

2 Comments
  1. Ierland heeft toch altijd dat mysterieus laagje hangen hé! Echt tof dat je schrijft over de minder bezochte landen in Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *