Surfen in Portugal

Leren surfen in Portugal met Gota Dagua

Publireportage

Wist je dat Portugal een paradijs is voor surfers? De Portugese kustlijn, die ruim 800 kilometer lang is, heeft talloze surfspots. Van de metershoge golven in Nazaré tot de zacht kabbelende kust van Lissabon. Zowel beginners als gevorderden genieten van het surfen in Portugal.

Ik pak mijn spullen en reis naar Lissabon, de bruisende hoofdstad van Portugal, dat een uitstekende bestemming voor surfers is. Ik heb een surfkamp geboekt bij Gota Dagua, een surfschool voor beginnende én gevorderde surfers. Beginners, zoals ik.

Met het vliegtuig naar Lissabon

Vanuit Brussels Airport vliegen dagelijks meerdere vluchten naar Portugal. Je kiest zelf of je liever low budget reist, of dat beetje extra comfort verkiest. Met de vele vluchten per dag zijn alle opties mogelijk. Ik kies voor dat beetje extra comfort, wat me voor een kleine 300€ over en weer brengt. Na amper 3 uren vliegen zie ik vanuit het raampje de rivier Taag die een beetje voorbij Lissabon in de Atlantische Oceaan stroomt. Voor ik het weet sta ik op de begane grond. Mijn surfavontuur kan beginnen!

Ten zuiden van Lissabon ligt de Costa da Caparica, een van de meest populaire surfgebieden in de regio. Na een half uurtje rijden zet de Uberchauffeur me af in een rustige wijk tussen stad en strand, op de drempel van de villa van Gota Dagua. Hier zal ik de komende week verblijven.

De hosts ontvangen me met een brede glimlach en bieden me meteen een drankje aan. Ik neem een slok en ontspan. De tuin loop vol met mensen die hier met hetzelfde doel zijn; surf, sun en fun! Ik kijk er enorm naar uit vakantie te vieren met deze bende. En te leren surfen in Portugal.

Het Surfcamp van Gota Dagua

Gota Dagua organiseert surfvakanties voor jong en oud, beginner en gevorderde, sportief of chill, waar je zelf het meeste zin in hebt. Gota Dagua heeft in Trafaria drie villa’s voor hun gasten. In de villa’s vind je zowel privé kamers als gedeelde kamers. Zo kan je bijvoorbeeld met een vriendengroep kiezen om een kamer te delen, of als koppel een aparte kamer boeken.

De villa’s zijn je thuis voor de hele surfweek. Bijna alle gezamenlijke activiteiten spelen zich af in een van de drie villa’s. In the main house wordt er gekookt, gegeten en gesocialized. Je kan er altijd terecht om te ontspannen. De hosts zorgen er met veel aandacht voor dat iedereen het naar zijn zin heeft. Ook worden er sfeervolle avondactiviteiten georganiseerd waar je vrijblijvend aan kan deelnemen. Zoals karaoke, samen naar de zonsondergang kijken of spelletjesavond: aan variatie geen gebrek.

Maar ook handige randactiviteiten worden door onze hosts op dagelijkse basis voorzien. Om je dag te starten kan je elke ochtend aansluiten bij een yoga sessie, om je lichaam wat op te warmen en versoepelen. Iets wat heel erg van pas komt als je een weekje op je surfplank wil oefenen!

Surfen voor beginners

Op de eerste ochtend is het meteen menens. Na het ontbijt krijgt de hele groep een woordje theorie en filosofie. Ik leer alles over het ontstaan en de geschiedenis van de surfsport, en ik krijg ook meteen een reality check: de coole beelden op het internet van grote golven of surfers die helemaal in de golf verdwijnen, zijn gemaakt door topsporters. Iets wat ik niet zal bereiken na een weekje surfen. Maar dat is niet erg. Bij Gota Dagua draait het om de fun.

Na de theorie is het tijd om echt in zee te gaan. Ik krijg een fiets in mijn handen geduwd, en volg de groep naar de Praia de São João. Nauwelijks tien minuten fietsen. Hier, in de duinen, bevindt zich de eigenlijke surfschool van Gota Dagua. Voorzien van wetsuits en surfboards wordt de groep in kleine groepjes van vijf opgedeeld. Beginners bij beginners, gevorderden bij gevorderden.

Hit the waves

De surfcoaches van Gota Dagua zijn allemaal ervaren surfers, én ervaren lesgevers. De kleine groepjes zorgen ervoor dat de surfcoaches aandacht kunnen geven aan iedereen, waardoor je sprongen vooruit maakt. Ik oefen de bewegingen eerst op het land, en dan op de golven. Mijn surfcoach blijft altijd in de buurt, en stuurt me bij waar nodig. Maar hij geeft me ook de ruimte om te proberen, en wanneer ik van de plank tuimel, moedigt hij me aan er meteen weer op de stappen. Na elke les geeft de coach nog wat toelichting over wat goed ging, wat beter kon en waar we de volgende sessie aan zullen werken.

In het midden van de week organiseren de surfcoaches zelfs een videocoaching. De coaches filmen de leerlingen, om na de les de beelden en zo ook je techniek te analyseren. Het geeft echt een andere kijk op wat je doet en op welke details je moet letten. Mét succes, want de dag erna merk ik de vooruitgang meteen.

Back on land

Helaas kan je niet de hele dag surfen. Naast het feit dat surfen fysiek best zwaar is, ben je ook afhankelijk van de getijden die de golven vormen. En soms wil je toch ook wat genieten van de zon, nietwaar?

De Costa da Caparica is een gezellige mooie kustlijn waar je hier en daar een leuk restaurantje of of een toffe bar kan vinden. De Ocean Beach Club, die boven de surfschool ligt, wordt mijn vaste stek om na de surflessen te bekomen met een hapje en een drankje.

Je kan ook altijd de fietsen van Gota Dagua gebruiken, waarmee je naar het centrum kan rijden om een van de vele surfshops te bezoeken, te genieten van de sfeer en de omgeving wat kan verkennen. Of je blijft gewoon in the main house, waar je met vrienden kan pingpongen, relaxen aan het zwembad en kan genieten van een drankje.

’s Avonds draaien de hosts aan de sfeerzwengel: elke avond zorgen ze voor een andere activiteit. Tezamen met de groep geniet ik van de schitterende zonsondergangen, brul ik mee tijdens karaoke night en proef ik Portugese wijnen tijdens een wijndegustatie.

Elke activiteit is helemaal vrijblijvend. Je kiest zelf of je deelneemt of niet. Wie liever nog wat blijft oefenen op de zee, kan het surfmateriaal van Gota Dagua ook buiten de lessen gebruiken. Maar, toegegeven, surfen is zwaar en de activiteiten die de hosts organiseren zijn een welkome afwisseling.

Een dag in Lissabon

In het midden van de week is er een vrije dag. Er is geen surfles en geen activiteit. Zo heb je de kans om even te bekomen. Gota Dagua organiseert op die dag een mooie uitstapt naar Paradise Beach, een afgelegen strandje ten zuiden van de surfschool. Je hangt een dagje op het strand, en ‘s avonds eet je in een lokaal resurantje.

Om de hitte wat te vermijden, laat ik Paradise Beach links liggen en ga ik de culturele toer op. Tezamen met enkele nieuwe vrienden van het surfkamp, trek ik naar Lissabon centrum. We laten ons met een Uber afzetten aan de Jardim dos namorados, waar we vanuit een rooftopbar van een prachtig uitzicht op de Castelo de São Jorge genieten. Na een rustig drankje, dalen we af naar de buurt Baixa de Lisboa, waar we uit een scala van restaurants kiezen voor een gezellig eettentje met lokale specialiteiten.

‘s Avonds verzamelt de grote groep vrienden van Gota Dagua zich aan Praça Luís de Camões, om verder af te dalen tot de bekende uitgaansbuurt van Pink Street waar we tot de vroege uurtjes alle spierpijnen van ons afdansen.

Surfen met Gota Dagua

Voor ik het weet, is mijn week om. Mijn spieren doen pijn en ik heb het gevoel dat ik half de zee ingeslikt heb, maar ik kan wel beter surfen dan een week geleden. En dat is iets waar ik trots op ben.

Surfen in Portugal

Gota Dagua is een bekende naam in de surfwereld, en dan vooral in Portugal, waar ze verschillende surfkampen en -lessen aanbieden. De kleinschalige reisorganisatie richt zich op surfers van alle niveaus, van beginners tot gevorderden. Beginners leren de basis van het surfen, terwijl gevorderde surfers hun techniek kunnen verbeteren met behulp van ervaren coaches. Met het surfkampen biedt Gota Dagua een complete surfervaring met accommodatie, surfuitrusting, en professionele lessen, voor zowel solo reizigers, groepen en families. En dat allemaal in een van de mooiste surfgebieden van Portugal.

Surfen in Sri Lanka

Wil je wel leren surfen, maar doe je dat liever in een tropischere bestemming dan Portugal? Naast de surfschool in Portugal heeft Gota Dagua ook een surfschool in Kabalana, Sri Lanka. De kust van Sri Lanka, en dan vooral de prachtige zuidkust, is een paradijs voor surfers. Je leert er surfen in een azuurblauwe zee, rust uit onder de wuivende palmbomen en geniet er van de couleur locale.

Duurzaam surfen

Gota Dagua zet zich in voor duurzaamheid en milieubewustzijn. Ze proberen hun impact op het milieu te minimaliseren door bijvoorbeeld afval te verminderen en het gebruik van duurzame materialen te promoten. Daarnaast doneert Gota Dagua 1% van zijn opbrengst aan non-profit organisaties die zich inzetten om onze oceanen te beschermen.

Surfen met Gota Dagua biedt dus een allesomvattende en avontuurlijke surfervaring in een prachtige omgeving, met een sterke nadruk op gemeenschap en duurzaamheid. Een absolute aanrader. Believe me!

Surfen in Portugal met korting

Kan je niet wachten om zelf te leren surfen in Portugal of Sri Lanka? Boek jouw surfvakantie bij Gota Dagua vandaag! Lezers van Reisgoesting genieten met de code “5off-surfing” van 5% korting op hun boeking!

Vervoer naar het surfkamp in Portugal of in Sri Lanka boek je zelf. Je bereikt beide surflocaties het snelste met het vliegtuig. Het surfkamp in Portugal kan je natuurlijk ook bereiken met de auto, maar dat kost je wel enkele dagen. Vanuit Antwerpen is het ongeveer 2000 kilometer rijden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *