Snowboarden in Crans Montana

Surf ’n shred in Crans Montana

Publireportage

Hoe spannender en uitdagender de activiteit, hoe sneller ik volmondig Ja, ik doe mee zal roepen. Een vierdaagse volgepland met adrenaline kicks doet mij dus al watertanden. Na een snelle vlucht van Zaventem naar Genève stap ik op de trein naar Sion. Hallo Zwitserland!

De uitzichten vanuit de trein zijn adembenemend. Of dat heb ik toch van horen zeggen. Wel, dat stelt zeker niet teleur. Na een goed half uur op de trein krijg ik al een prachtig uitzicht over het meer van Genéve en de bergen die zich ontpoppen op de oevers. De prachtige, kleurrijke huizen met dakkapelletjes doen me wegdromen, alsof ik door een levensecht schilderij rijd. Ik laat me onderuit zakken in mijn zetel en geniet nog even van de rust, want ik weet dat de komende dagen letterlijk kicken zullen zijn.

Crans Montana

Sun ‘s out, surfboard ‘s out

Ik kom aan in Alaïa bay: een openluchtzwembad dat artificiële golven tot twee meter hoog kan creëren om, jawel, te surfen. In de bergen. Nadat ik me tegoed heb gedaan aan een poké-bowl (we blijven uiteraard in stijl) in het Twin-fin restaurant is het tijd om me in een wetsuit te wurmen.

Na een dry-training, waarin de basics worden toegelicht en ik mijn houding op de plank moet oefenen, waag ik me met mijn surfplank aan het twaalf graden koude water en de golven. Na enkele rondjes proberen en even vaak kopje onder te gaan, slaag ik er toch in om even op mijn plank recht te blijven staan. De aanhouder wint. Dankzij de hulp van de coach in het water heb ik me geen moment onveilig gevoeld.

Terwijl ik met een drankje nog even bekom bij Twin-fin kijk ik vanop het balkon nog even naar de pro’s die op het water de show stelen. Dit is bucketlist material voor elke boarder.

Crans Montana

Tony Hawk was here

Na een overnachting in Alaïa lodge, dat zich qua stijl overigens helemaal aansluit op de boardwereld, is het tijd om mijn snowboard vanonder het stof te halen. Open blauwe hemel, stralend zonnetje, panoramisch zicht en het geluid van een vers geprepareerde piste onder mijn board: today is a good day.

Na een ochtend op de pistes beland ik in Alaïa chalet, een hippe loods waar, naast zowel een in- als outdoor skatepark, ook trampolines staan. Ik luister naar hun visieverhaal: Alaïa group wil mensen van alle leeftijden en niveaus de kans geven om zich verder te ontwikkelen: de pro’s komen zich hier voorbereiden voor wedstrijden, maar ook kinderen en jongeren komen hier hun tricks verfijnen. Tijdens schoolvakanties worden er zelfs kampen georganiseerd.

Crans Montana

Het skatepark is de ideale voorbereiding om later het funpark op de piste de, met tot wel vierentwintig meter hoge jumps en halfpipes, te trotseren. Het is een plek waar jonge talenten de kans krijgen om zich te ontwikkelen met de nodige begeleiding en infrastructuur. Aan een muur hangt een waslijst van namen die mee hebben geïnvesteerd in de oprichting. Al valt het me op dat er toch enkele knipogen tussen staan zoals Tony Hawk, Kurt Cobain en Steve O.

Na de uitleg mag ik zelf aan de slag. Ik laat het skatepark voor wat het is en ga meteen voor de trampolines. Al na tien minuten springen en tuimelen begrijp ik waarom dit een fitness sport is. Een frisse douche in het hotel is hoognodig.

Crans Montana

Voor mij een dafalgan graag

Met veel ai’s en auw’s sukkel ik uit mijn bed. Het mag duidelijk zijn dat mijn lichaam antwoord biedt aan alle adrenaline van de vorige dag: mijn hele lijf is stijf en stram. Na een dafalgan en een stevig ontbijt begin ik aan mijn ochtendgymnastiek: op mijn snowboard, glijdend over de Plaine-Morte gletsjer voel ik mijn spieren weer wat losser worden.

Na een snelle lunch zak ik af naar het e-scootpark: tijd om Crans Montana onveilig te maken. Op een 100% elektrische sneeuwscooter zoef ik door het park. Nog niet zo gemakkelijk: pas na meermaals de diepsneeuw op de randen van het afgesloten parcours te verkennen, krijg ik het sturen onder de knie. Ik probeer meteen de hoogste versnelling uit en vlieg gezwind door de bochten. Ik zou bijna het adembenemende uitzicht over de Rhone-vallei missen.

Je kan niet naar Zwitserland reizen zonder raclette te eten. Dat zou bijna beledigend zijn voor de Zwitsers. Naar mijn mening dus not done. Bij La Dent Blanche dagen ze je graag uit met een all-you-can-eat formule. Na zeven porties van dat heerlijke, vloeibare goud moet ik de handdoek in de ring gooien. Charlotte out.

Crans Montana
Foto door Fien van Reisreporter.be

Eerst doen, dan denken

Voor ik het weet, breekt de laatste dag al aan. Vandaag doe ik het wat rustiger aan: ik ga langlaufen. Het is van sneeuwklasse in het zesde leerjaar geleden, maar ik heb er vertrouwen in. Licht gekleed, want de zon draait al overuren, ga ik naar het dal. Daar klik ik me op de latten en luister ik aandachtig naar de instructies van mijn gids.

Aangezien ik eerder een ik-doe-eerst-en-denk-later type ben, duurt het niet lang of ik schuifel al naar een eerste kleine afdaling. Enkele meters verder blijft er van mijn bravoure niet veel over: ik heb toch even de langlaufpiste van dichterbij geïnspecteerd. Gelukkig blijft het bij die ene valpartij en kan ik verder genieten van de rust die het dal biedt.

Crans Montana

Reis naar Crans Montana

Met tegenzin pak ik in en check ik uit. Onderweg naar het treinstation geniet ik in stilte van het uitzicht op de bergen en hun besneeuwde toppen, ik voel de heimwee al opkomen. Richting Genéve duurt het niet lang voor de trein mij in slaap wiegt. Voor een adrenaline kicker als mij waren dit hoogdagen. Crans Montana heeft zoveel verscheidenheid aan activiteiten te bieden en is veel meer dan enkel een skiparadijs. Voor een overzicht van alle activiteiten en evenementen neem je best hier een kijkje.

Je kan Crans Montana heel gemakkelijk bereiken met de auto – het is een kleine 900 kilometer van Antwerpen naar Crans Montana. Met het vliegtuig reis je best van Zaventem naar Genève. Van daaruit kan je met de trein naar Crans Montana. Het openbaar vervoer in Zwitserland is overigens erg goed, met de Swiss Travel Pass kan je gebruik maken van al het openbaar vervoer en krijg je bovendien gratis toegang tot tal van musea. Verken je, naast Crans Montana, ook graag andere Zwitserse regio’s? Dan zijn de artikels over Val de Bagnes, Verbier, Bern, Luzern en Lausanne niet te missen.

Crans Montana
Foto door Fin van Reisreporter.be
Crans Montana

One response to “Surf ’n shred in Crans Montana”

  1. […] en kleed ik me om. Het skigebied La Clusaz ligt hier vlakbij en het is niet druk. Ik leef me uit op de pistes en in de verse sneeuw, de condities zijn […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *