šumava: de groene long van europa

Dat elk nadeel een voordeel heeft, ervaar ik als ik op een onmogelijk vroeg tijdstip land op Václav Havel, de luchthaven bij Praag. Door een communicatiefout moet ik drie uur overbruggen voordat de reis zich, samen met een tiental collega’s, voort kan zetten naar het Boheemse Woud.

Praag in Stilte

Er zit voor de gids niets anders op dan mij een paar uur door Praag te loodsen. De stilte rond acht uur in de ochtend in de stad is bijna tastbaar. We beklimmen zwijgend de trappen van de Praagse Burcht. Dit enorme complex van paleizen, zou het grootste paleizencomplex ter wereld zijn. In de stilte voor de storm geniet ik van de schoonheid van de Burcht die in de negende eeuw niet meer was dan een houten fort.

Praag

Naast alle pracht en praal is het ook een genot om door de smalle straatjes aan de buitenrand van het complex te dwalen. Als we een uurtje later gaan kijken naar de wisseling van de wacht realiseer ik me pas wat een geluk ik had om op het vroege tijdstip hier te mogen rondkijken.

Na een poos ontwaakt de rest van de wereld en het lijkt wel alsof er opeens uit alle straten en stegen tientallen mensen toegestroomd zijn om zichzelf met de wachters te fotograferen. We steken de Karelsbrug over en gaan het oude gedeelte van Praag binnen. Praag wordt ook wel de Gouden Stad genoemd en is één van de mooiste steden van Europa; het historische centrum staat niet voor niets op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er weinig beschadigd, waardoor deze stad nog steeds van een ongekende schoonheid is. Praag is als een openluchtmuseum waar je het beste op een zeer vroeg tijdstip doorheen kunt lopen. Een van de grootste trekpleisters is het middeleeuwse astronomisch uurwerk in het centrum. Elk uur gaan er twee deurtjes open en lopen er een aantal apostelen voorbij. De makers van het uurwerk konden nooit vermoeden dat hun kunstwerk eeuwen later als achtergrond van ‘’selfies’’ zou dienen.

Klok

Bohemer Woud

Als de rest van het gezelschap is gearriveerd laten we Praag achter ons en zetten koers naar het zuidwesten van Tsjechië, naar het Lipno meer in Šumava. Šumava, zoals het Bohemer Woud hier wordt genoemd, ligt op ongeveer 750 kilometer van Nederland. Zowel in de zomer als in de winter is Šumava populair vakantiegebied.

Ik kan niet wachten om een lekker stuk te gaan fietsen. Rondom het Lipno meer ligt een netwerk van fietspaden en we maken een flinke tocht naar de ruïne Vitkuv Hrádek in het plaatsje Predny Vltavou. Ik verbaas me er weer over dat de Tsjechen deze namen moeiteloos over hun lippen krijgen!

Onze gids vertelt dat de eerste acht kilometers van de tocht een sterk stijgend patroon vertonen. Ik kies wijselijk voor een e-bike en ga fluitend naar boven. Het fietspad is zo breed als een autoweg en loopt dwars door een bos waar ik tussen de bomen af en toe een glimpje van het meer opvang. Eenmaal bovenaan gekomen beklim ik de trappen in de gerestaureerde ruïne en dat wordt beloond met een fabelachtig uitzicht. De terugweg gaat natuurlijk bergafwaarts en is spectaculair. Het geasfalteerde fietspad nodigt uit tot lekker hard fietsen en veel te snel naar mijn zin ben ik weer beneden.

Fietsen in het bos

Het Lipno meer is een stuwmeer met een lengte van ongeveer 40 km. Het werd aangelegd omdat enkele stadjes in de buurt last hadden van de overstromingen van de Moldau. Na de voltooiing in 1960 is het gebied rondom het meer uitgegroeid tot één van de meest geliefde bestemmingen van Bohemen. Op het meer zijn talloze watersportmogelijkheden mogelijk. Wij maken een tochtje in een e-boot. Zonder inspanningen van onze kant vaart het bootje fluisterzacht over het Lipno meer.

Te voet

Nadat ik de hele morgen de e-sport heb beoefend wordt het de hoogste tijd om het luie zweet er uit te werken en zelf in actie te komen in de vorm van de beklimming van Active Park. Het klinkt erger dan het in werkelijkheid is. Active Park is een gemoedelijk stijgend houten wandelpad rondom een houten toren met, jawel, alweer een prachtig uitzicht als beloning.

Vanaf de parkeerplaats in het plaatsje Velký Bor wandelen we door de oeroud aandoende bossen de berg op naar het Zwarte meer. De lynxen die in dit gebied voorkomen, laten zich wijselijk niet aan ons zien, net als de enkele wolf die af en toe gesignaleerd wordt. Het zwarte meer ziet er sprookjesachtig uit. In het eindeloos grote en stille bos lijkt het of de tijd heeft stilgestaan. De kabbelende beekje en watervallen maken dat ik me midden in een sprookjeswereld waan. Wie van wandelen houdt kan hier weken doorbrengen, want een groot netwerk van wandelpaden verbindt de gebieden met elkaar.

Šumava is een landelijk gebied met weinig grote steden. De natuur heeft hier lange tijd ongebreideld haar gang kunnen gaan omdat een groot deel van Šumava niet toegankelijk was tijdens het communistische regime. Met de val van het ijzeren gordijn verdween 215 km aan prikkeldraad en werd het gebied toegankelijk voor iedereen. Sinds 1991 is het gebied tot nationaal park uitgeroepen. Nationaal park Šumava is een UNESCO “Biosphere Reserve” en is met 69030 hectare het grootste Nationaal park in Tsjechië. Het maakt, samen met het Bohemer woud, deel uit van het grootste Midden-Europese woudgebied en wordt ook wel de “Groene long van Europa” genoemd.
Tsjechië, met in het bijzonder Praag, is een hippe bestemming. En terecht. Hier wijk je af van het gebaande pad, door te kiezen voor een vakantie die niet bestaat uit skiën of bruinbakken op het strand. Tsjechië heeft namelijk heel wat anders te bieden. Plan je reis via de website van Tsjechisch Toerisme.

Prachtig landschap.

No Comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *