Sterrenkijken

sterrenkijken in alentejo

Mensen houden er van om tijdens het reizen op zoek te gaan naar natuurverschijnselen. Wildlife spotten, spectaculaire landschappen en het noorderlicht zijn maar een paar voorbeelden van de gezochte natuurpracht. Helemaal nieuw op die lijst is sterrenkijken.

Wel, niet helemaal nieuw natuurlijk. Iedereen van ons gaat wel eens graag sterrenkijken. Maar meer en meer bestemmingen gaan hun donkere hemels, ideaal voor sterrenkijken,  promoten. En ik vind dat een goede evolutie!

Eén van die bestemmingen die zijn donkere hemels promoot, is Portugal. Middenin de sowieso al mooie regio Alentejo, is het ’s nachts zo donker dat je met gemak talloze sterrenbeelden en zelfs de Melkweg kan zien.

Naar Alentejo

Alentejo is een minder gekende regio in het zuiden van Portugal. Het is er rustig, op zijn zachtst gezegd. Er wonen maar heel weinig mensen in dit uitgestrekte gebied. Rij je er doorheen, dan zie je soms urenlang amper iemand. Langs de kant van de weg zie je rijen en rijen wijnranken en kurkbomen. Hier en daar ligt een klein dorp of stadje op een heuveltop.

Het lijkt misschien een beetje eenzaam, maar Alentejo heeft een vreemd soort schoonheid. Bovendien hebben de mensen er die zuiderse hartelijkheid. In de smalle straten van zo’n dorp of stad vind je vaak steengoede restaurants, verborgen achter zo’n parelgordijn.

Om Alentejo te bereiken vlieg je gemakkelijk naar Lissabon. Om je reis in alle vrijheid af te leggen, kan je een auto huren op de luchthaven.

Sterrenkijken

Plaatsjes zoals dit voelen altijd zo huiselijk.

Het goede leven

Het leven in Alentejo is gezapig. Mensen nemen hier de tijd voor wat belangrijk is. Urenlang tafelen, met enkel streekproducten op je bord, is hier geen uitzondering. Tijd is minder belangrijk, wat voor ons stipte Belgen wel eens ongemakkelijk kan aanvoelen. Maar eens je daar over bent, is het juist helemaal ontspannend om te leven zonder tijdsgevoel.

Ik bezocht Alentejo zelf een paar jaar geleden. De stoffige, weidse landschappen maakten een sterke indruk op mij. Sindsdien loop ik mezelf te vertellen dat ik dringend nog eens terug moet.

Sterrenkijken

Het draait om het goede leven, om goede producten in Alentejo.

De The Alqueva Dark Sky Route

Wanneer ik ook terug ga, ik heb al helemaal gepland wat ik wil doen: The Alqueva Dark Sky route. Deze route, in het oosten van Alentejo, leidt je langs plaatsen waar het ‘s nachts bijna volmaakt donker is.

Beeld je in: overdag rij je door het prachtige Portugese Alentejo. Je geniet van stadjes als Marvão en Evora, je schuift je voeten onder tafel voor een diner terwijl het langzaam donker wordt buiten. En zodra het donker is, rij je ver weg van al het licht voor een avond sterrenkijken.

Vergeet vooral die fles Portugese wijn niet.

Ken je niet veel van sterren? Geen zorgen, ik ook niet. Ik kan nog net de Grote Beer, Orion en Cassiopeia aanwijzen. Verder kom ik niet. Maar dat hoeft helemaal geen probleem te zijn. De sterrenpracht is machtig, ook al weet je niet exact waar je naar kijkt.
Ben je toch nieuwsgierig? Dan zijn er hulpmiddelen. Je kan de app Star Chart downloaden. Deze app toont de sterrenhemel op je smartphone. Beweeg je je smartphone, dan beweegt het beeld mee. Zo wijst de app aan waar je naar kijkt. Heel handig, ik gebruik hem zelf ook heel graag.

Sterrenkijken

Met voldoende duisternis kan je zelfs de Melkweg zien.

Plan je reis

Zoals al gezegd, kan je Alentejo het gemakkelijkste bereiken via de luchthaven van Lissabon. Maar wie liever wat meer milieubewust is, kan natuurlijk ook per auto of zelfs per trein naar Portugal. Hou er wel rekening mee dat Alentejo minder dicht bewoond, en dus minder bereikbaar is. Een huurauto is altijd een goed idee.

Om te eten zit je eigenlijk bijna altijd goed in Alentejo. Portugezen houden van lekker eten, en dan liefst met kwaliteitsvolle producten. Verwacht je aan veel wijn, olijven, kaas, eieren en suiker. Om vingers en duimen bij af te likken.

Logeren doe je in Alentejo in pousadas. Kwaliteitsaccommodaties in historische gebouwen, zoals kloosters. Toegegeven, die zijn minder geschikt als je een budget hebt, maar toch. Bij een pousada kan je er zeker van zijn dat je waar voor je geld krijgt.
Toch liever iets anders? Geen zorgen, in de stadjes wemelt het van de hotelletjes. En op het platteland kan je genieten van camping en glamping.

Hou je van een actieve vakantie, met veel dingen om te doen en te zien? Ook dan zit je goed in Alentejo. Kijk even naar deze artikels voor meer tips en inspiratie:
Te Paard in Portugal
Negen keer Alentejo
De Bottenkapel

Sterrenkijken

Smalle straatjes, kasseien en witgekalkte huizen: dit is Portugal.

No Comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *