Wat betekenen de sterren van een sterrenhotel?

We zijn allemaal gewend aan sterrensystemen in restaurants, recensies, films en hotels. Maar ze betekenen niet overal hetzelfde. Een restaurant heeft maar één ster nodig om echte klasse te zijn, terwijl dat met een hotel toch anders is. Maar hoe zit dat dan juist, dat sterrensysteem met hotels?

Mijn kamer in de Turkse Han Asma. Magnifiek, sfeervol en geen enkele ster. Een mens moet er maar aan uit kunnen.

Mijn kamer in de Turkse Han Asma. Magnifiek, sfeervol en geen enkele ster. Een mens moet er maar aan uit kunnen.

Drie sterren in Parijs, vier in Oostenrijk
Tijdens één van mijn eerste reizen, hadden Manlief en ik een hotel met drie sterren geboekt in Parijs, bij een bekende reisagent. Omdat het net een bekende reisagent was, vertrouwden we de drie sterren voldoende om er van uit te gaan dat het hotel schoon en gezellig was.
Wel. Onze kamer was verschrikkelijk ouderwets en slordig, het ‘restaurant’ was een uitklaptafeltje achterin de lobby en de dame naast ons ontving verdacht veel mannen tijdens de nacht.

Een volgende keer logeerden we in een Romantik Hotel in Oostenrijk. Vier sterren, toch maar één ster meer dan het hotel in Parijs. Hier hadden we een enorm bed, fruit in bloemetjes gesneden, een prachtige badkamer met regendouche én een zalig groot bad. Het restaurant bij het hotel was schitterend, en elk jaar krijg ik een handgeschreven verjaardagkaartje van eigenaars.

Huh, dacht ik, dat is niet logisch. Ik ging op onderzoek.

Eén van de meest luxueuze kamers in het *****hotel Merion in Dublin.

Eén van de meest luxueuze kamers in het *****hotel Merion in Dublin.

Hoe sterren, wat sterren?
Het grootste basisprincipe, en verschil, voor sterren voor een restaurants en hotels, is dat een restaurant zijn sterren moet verdienen, terwijl een hotel zijn sterren gebruikt om aan te duiden welke faciliteiten het heeft.
Daarbij komt nog dat er geen wereldwijd systeem is voor het aanduiden van sterren in hotels. Dat hangt van land tot land af, en soms zelfs van reisagentschap tot reisagentschap. Kei verwarrend.

Wat wel overeenkomt, is hoe meer sterren, hoe beter. Oef, toch één overeenkomst.

Mijn Gregoriaanse suite in het ****hotel Trinity City in Dublin. Groter dan de kamer in het Merion hotel.

In Europa
In sommige regio’s wordt er een poging gedaan om het aantal sterren te reguleren. In Europa is Hotrec bezig met het reguleren van het aantal sterren in verscheidene landen, maar tot nu toe nog niet met een volledig succes.

Eén van de aspecten van die regulering is bijvoorbeeld het aantal sterren tot vijf te beperken. Er duiken immers al hotels op die zichzelf zes, zeven of meer sterren geven. Een beetje veel, denk je niet?

Mijn 'Best of home' kamer in Martin's Patershof in Mechelen. Een ****hotel. Toch had mijn kamer een eigen jacuzzi (niet dat ik klaag, hoor).

Mijn ‘Best of home’ kamer in Martin’s Patershof in Mechelen. Een ****hotel. Toch had mijn kamer een eigen bubbelbad (niet dat ik klaag, hoor).

Hoeveel sterren
Hoewel een hotel dus zelf zijn aantal sterren kan bepalen, kan je er doorgaans van uit gaan dat het aantal sterren dus de service en de faciliteiten aanduid.

Eén ster: basis motels, hostels en slaapzalen. Mogelijk geen dagelijkse schoonmaak of privé badkamer.

Twéé sterren: kamers met eigen douche, dagelijkse schoonmaakservice en ontbijt.

Drie sterren: grotere kamers, eigen badkamer, restaurant of bar. Dagelijkse schoonmaakservice.

Vier sterren: Luxueuzere kamers met grotere bedden en allerlei extra’s zoals kluisjes, zithoek, bureau. Deze hotels hebben vaak een grotere lobby, een eigen restaurant en vaak zelfs een spa.

Vijf sterren: Het toppunt van luxe, met alles er op en eraan. Een jacuzzi op de kamer, of matrassen van kamelenhaar (geen mopje, echt al tegengekomen). De kamers zijn piekfijn in orde en elke dag wordt het bed opnieuw opgemaakt. Het hotel biedt vaak ook allerlei diensten aan, zoals het wassen en stomen van kledij, een kussenmenu en zelfs een babysitservice.

De kamer waar ik half mijn huwelijksreis in doorbracht: Bestebakken Hotel in Noorwegen. Geen sterren. Wel een bubbelbad en huisgemaakte, natuurlijke cosmetica in mijn badkamer.

En nu jij!
Maar, gezien het sterrensysteem dus kan afhangen van de regio waar je verblijft, kan het geen kwaad wat extra onderzoek te doen. Je kan bijvoorbeeld de reviews lezen van een hotel. Daarnaast kan je er ook van uit gaan dat een hotelketen doorgaans overal ter wereld dezelfde kwaliteit aanbiedt. Logeer je in het Hilton, of in het Radisson Blu, dan zit je goed. Eender waar je bent ter wereld.

En natuurlijk hangt het ook af van wat je juist wil gaan doen. Wil je gaan backpacken, dan ga je je veel comfortabeler voelen in een hostel, waar je zonder problemen met je rugzak en je modderige wandelschoenen binnen mag. Heb je een  gelegenheid om iets te vieren? Mik dan wat hoger en ga eens voor een nachtje in een duurder hotel, waar je ter plekke goed kan eten.

Het is maar wat jij wil!

Het grootste bed dat ik ooit zag in Golden Tulip ****Hotel in 's-Hertogenbosch.

Het grootste bed dat ik ooit zag in Golden Tulip ****Hotel in ‘s-Hertogenbosch.

One Comment
  1. Dit artikel is geïnspireerd op een onwetende man. 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *