Het historisch centrum van Alicante.

Spanje voor beginners

Publireportage

Spanje is een van de meest geliefde vakantiebestemmingen van de Belgen. We bakken maar wat graag de zuiderse zon, genieten van de lokale cultuur en smullen van de tapas en wijnen. Maar Spanje is heel wat meer dan gewoon zon, zee en wijnen. Het land heeft bergen, vlaktes, grote steden en kleine, godvergeten dorpen. In Spanje voor beginners lees je alles wat je moet weten voor je naar Spanje reist.

Wat moet je weten voor je vakantie naar Spanje?

Spanje ligt in het zuiden van Europa, waar het land het grootste deel van het Iberische Schiereiland bedekt. In het noorden grenst het aan Frankrijk en de Cantabrische Zee, in het westen aan Portugal, in het zuiden aan de Atlantische oceaan en in het oosten aan de Middellandse Zee.

Naast het vasteland, maken ook de autonome regio’s Canarische Eilanden, de Balearen en enkele enclaves aan de kust van Marokko deel uit van het Koninkrijk Spanje. Tot de Canarische Eilanden behoren de eilanden El Hierro, Fuerteventura, Gran Canaria, La Gomera, Lanzarote, La Palma, Tenerife, en een zestal kleine eilanden. Tot de Balearen behoren de eilanden Menorca, Mallorca, Cabrera, Ibiza en Formentera.  

De hoofdstad van Spanje is Madrid, dat echt in het midden van het vasteland ligt. De meeste autonome regio’s hebben hun eigen hoofdsteden.

Hoe reis je naar Spanje?

Uiteraard bereik je Spanje het snelste met het vliegtuig, zeker wanneer je een van de eilanden wil bezoeken. Het land heeft een fiks aantal internationale luchthavens. De bekendste zijn natuurlijk Madrid en Barcelona, maar ook kleinere luchthavens zoals Alicante en Málaga zijn vlot te bereiken met het vliegtuig.

Veel mensen kiezen er voor om Spanje met de auto te bezoeken. Daarvoor moet je zo’n 1500 kilometer afleggen, wat op zijn minst twee rijdagen kost.

Reis je liever ecologisch, dan kan je er voor kiezen met de trein naar Spanje te reizen. Dat kost je weliswaar een achttiental uren, maar je hoeft natuurlijk niet zelf te rijden. Treinmaatschappij European Sleeper wil vanaf 2025 een nachttrein naar Barcelona inlassen, wat reizen met de trein comfortabeler zal maken.

Welke paspoorten en visums heb je nodig?

Omdat Spanje deel is van de Schengenzone, hebben inwoners van de EU, en dus Belgen, geen paspoort of visum nodig om er op vakantie te gaan. Uiteraard dien je wel te beschikken over een geldige ID-card.

Welke medische voorbereidingen heb je nodig?

Je hebt geen bijzondere medische voorbereidingen nodig voor je vakantie naar Spanje. Natuurlijk is wel een goed idee om je vaccinaties up to date te houden, en om een goede EHBO koffer mee te nemen. Denk ook aan je verzekeringskaart.

Het klimaat van Spanje

Het landschap van Spanje varieert van ellenlange kusten tot hoge bergtoppen. Daarom kan je het klimaat niet helemaal over een kam scheren. Aan de kust is het steevast warm en zonnig, maar in de bergen kan het koeler zijn. Ook de eilanden hebben gevarieerde klimaten, met mediterrane klimaten in de Balearen en een subtropisch klimaat op de Canarische Eilanden.

Omdat de temperaturen zo verschillen, is het altijd verstandig om voor je reis naar Spanje even het weer op te zoeken en gepaste kledij en schoeisel in te pakken. Vergeet je zonnebril niet!

De mensen van Spanje

Spanjaarden zijn over de grote lijn warme, trotse mensen. Ze zijn enorm gesteld op hun lokale cultuur en gewoontes, die erg kunnen verschillen van gebied tot gebied. Vaak houden Spanjaarden van een ietwat gezapig leven op het ritme van de natuur. In de zomer houden Spanjaarden tussen 14u en 17u een siësta. Dat doen ze om de ergste hitte te ontlopen.

De landstaal van Spanje is Spaans, dat eigenlijk bestaat uit de talen Spaans en Castiliaans. Het land erkent ook vier regionale talen: het Catalaans, Baskisch, Galicisch en Aranees. Daarnaast heeft elke regio wel zijn eigen dialect, wat ervoor zorgt dat zelfs Spanjaarden elkaar niet altijd goed begrijpen. Veel Spanjaarden spreken ook een mondje Engels.

De cultuur van Spanje

Net zoals de meeste delen van Europa, is Spanje al miljoenen jaren bewoond. Het land werd gevormd door talloze veroveraars en bezetters zoals de Romeinen, de Moren en de Visigoten. In de 15e eeuw werd Spanje weer heroverd door de christenen, en werd het land verenigd.

Vanaf de 16e eeuw werd Spanje een grootmacht in Europa, dat bijzonder veel invloed had in Europa maar ook in overzeese gebieden. De Spaanse vloot voer over heel de wereld en startte kolonies in Amerika, Zuid-Amerika, Afrika en Azië.

Al die veroveraars en veroveringen drukten hun stempel op de Spaanse cultuur, die tot op de dag van vandaag uitstekende literaire schrijvers, kunstenaars, architecten en muzikanten voorbrengt.

Als Rooms-Katholiek land heeft de kerk altijd een sterke invloed op Spanje gehad. Nog steeds vind je de prachtige kerken en kathedralen in het hele land.

Bezienswaardigheden van Spanje

Een land dat zo groot is als Spanje, beschikt over zoveel bezienswaardigheden dat je jarenlang door het land zou kunnen reizen en nog elke dag verrast kan worden. Wel 45 van die bezienswaardigheden worden zelfs erkend door UNESCO.

  • Spanje heeft wel veertien nationale parken, waarvan Timanfaya, op het eiland Lanzarote, een van de mooiste is.
  • Je vindt verschillende prachtige gebouwen van de architect Gaudi in Barcelona. De Sagrada Familia basiliek is daarvan natuurlijk de bekendste, maar het is lang niet de enige.
  • Ibiza staat in België vooral bekend als een eiland voor feestvierders. Maar als je de discotheken en bars achter je laat, vind je er ook magnifieke natuur en een azuurblauwe zee.
  • Het Alhambra in Granada is een Moors fort uit de Middeleeuwen, dat nog steeds boven de stad uittorent.
  • Het Real Alcazar Paleis in Sevilla is het oudste paleis van Europa dat nog steeds in gebruik is, en is gebouwd in de Mudéjar-stijl, met Christelijke en Moorse invloeden.
  • In onze moderne wereld is lichtvervuiling een echt probleem. Steeds meer kwetsbare natuurgebieden worden Dark Sky Parks, waar de lichtvervuiling tot een minimum wordt gehouden en je de sterren dus helder kan zien. In het Bassegoda Park vind je het International Dark-Sky Park Albanyà.
  • De tango ontstond in Spanje, dus waar kan je beter leren tangodansen dan op het Internationale Tangofestival in Granada?

De Spaanse keuken

De Spaanse keuken bestaat eigenlijk uit verschillende regionale keukens, die allemaal hun eigen accent en specialiteiten hebben. Over de grote lijn koken Spanjaarden graag met regionale- en seizoensproducten, die vaak van erg hoge kwaliteit zijn. Spaanse olijfolie is wereldberoemd, net zoals Iberische ham en Serranoham. De kuststreken staan dan weer bekend om hun uitstekende vis en zeevruchten, waarvan inktvisringen het meest gekende gerechtje is.

Proef zeker de Spaanse tortilla, een dikke omelet met groente en aardappelen, of paella, een rijstschotel met vis, kip en saffraan. Of smul van Spaanse tapas, dat uit kleine hapjes zoals kazen, charcuterie, vis en kleine, hapklare gerechten bestaat. Als nagerechtje geniet je van churros met chocoladesaus.

In grote steden vind je vaak mercados, of overdekte markten, waar je niet alleen verse producten kan kopen, maar ook kleine gerechten kan proeven. Empanadas zijn kleine handpasteitjes gevuld met vis, vlees of groente, en zijn heerlijk als ontbijt of lunch.

De munteenheid van Spanje

Je betaalt gewoon met de euro in Spanje. Doorgaans kan je met je bankkaart betalen, maar hou een beetje cash op zak wanneer je meer afgelegen gebieden bezoekt.

Is Spanje veilig?

Spanje is een erg veilig land om te bezoeken. Hou rekening met kleine criminaliteit in de grote steden, net zoals België, en hou een oogje op je spullen. Raak je betrokken in een ongeval of raak je gewond, dan bel je het noodnummer 112.

Door Spanje reizen

In Spanje kan je gebruik maken van een goed onderhouden wegennetwerk. Vaak zijn die wegen wel slecht verlicht tijdens de nacht. Voor sommige routes dien je tol te betalen. Dat staat steevast aangegeven.
Net zoals in België is de maximumsnelheid 120 kilometer per uur, en ben je verplicht een gordel te dragen.

Natuurlijk kan je ook gebruik maken van een goed openbaar vervoer netwerk. De meeste grote steden zijn verbonden met treinen. Kijk op de website van Renfe, de nationale spoorwegmaatschappij van Spanje, voor meer informatie, routes en treinticketjes.

Overal kan je gebruik maken van de bussen van busmaatschappij EMT. EMT heeft geen nationale website, maar wel telkens een regionale website. Met busmaatschappij Alsa leg je langeafstandsroutes af.

Tenslotte kan je ook gebruik maken van binnenlandse vluchten en vluchten tussen het vasteland en de verschillende eilanden in het Koninkrijk Spanje.

Hotels en accommodatie in Spanje

Als een van de meest populaire vakantiebestemmingen van Europa, beschikt Spanje over een hele schare resorts, hotels en accommodatie in alle prijsklassen. Van luxueus en exclusief tot kleinschalig en karaktervol.

Vooral aan de kust geniet je van grotere hotels bij het strand, terwijl je in de steden in boetiek hotelletjes logeert, en in het binnenland in charmante B&B’s, vakantiehuizen of kleine hotels.

Spaanse ham is een delicatesse.

Dit moet je weten voor je naar Spanje vertrekt

  • Boek je vakantie in Spanje bij Tui, en laat je hele reis, van vlucht tot vlucht, verzorgen door een van hun deskundige reisagenten.
  • Op Spain.info vind je informatie, tips en accommodatie voor je volgende vakantie naar Spanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *