Solo reizen

solo reizen met een bang hartje

‘Ik wou dat ik dat ook kon.’ Dat is wat mensen tegen mij zeggen wanneer ik ze vertel dat ik de wereld rondreis. En dan gaat het niet per se over het geld of over de tijd. Nee, veel mensen hebben een bang hartje, twijfelen of ze zo’n grote reis op hun eentje wel durven maken. Het moeilijkste aan solo reizen is starten.

Ik ga er niet over liegen: ik voelde ook een flinke drempel toen ik voor het eerst ging solo reizen. Honderden wat als scenario’s spookten door mijn hoofd. Wat als ik verloren loop? Of wat als ik op de verkeerde vlucht terechtkom? Wat als ik overvallen wordt, of erger? Ver van huis gaan is altijd eng, en al helemaal als je het op je eentje doet.

En toch is solo reizen een van de meest fantastische dingen die je kan doen. De vrijheid om zelf te kiezen waar je naartoe gaat, de kracht die je voelt als je het helemaal op je eentje redt, is onbeschrijfelijk. Maar hey, ik snap dat, iedereen heeft wel eens een duwtje in de rug nodig. Dus dit is jouw duwtje. Ga er voor!

Solo reizen

Solo reizen kan zo heerlijk zijn!

Start to solo

De eerste keer dat je alleen gaat reizen, is de ergste. De zenuwen gieren door je lijf de avond voor vertrek. En wanneer je alleen de trein of dat enorm vliegtuig op moet, voel je je zo klein. Ik weet het, ik ken dat gevoel ook. Maar ik beloof je dat het enkel die eerste keer zo eng is. Hoe vaker je alleen vertrekt, hoe meer je er aan gewend raakt. Je bent namelijk vooral bang van iets wat je niet kent.

Om die angst in te dijken, kies je de eerste keer best een bestemming waar je al wat over weet, of waar je al eens geweest bent. Laat het ongekende Mongolië of het drukke Hongkong voor de volgende keer, wanneer je je al wat zekerder voelt.
Voor vertrek, kan je een plan opmaken. Een reis goed plannen, helpt tegen de zenuwen. Als je voor vertrek al wat leest over je bestemmingen, over de lokale gewoontes, dan weet je wat je kan verwachten. Je weet wat je moet doen.

Klinkt dat nog te eng? Dan kan je je reis laten plannen door een reisbureau, zodat je je daar alvast geen zorgen over moet maken, of je kan zelfs aansluiten bij een groepsreis. Veel reisbureaus zoals Joker of Djoser organiseren groepsreizen. Reizen met een groep mensen die je nog nooit ontmoet hebt, vergt een geheel eigen soort moed. Maar denk er aan: iedereen op zo’n groepsreis, heeft de liefde voor reizen gemeen. Je vindt echt wel iemand waarmee het klikt.

Wat heb je nodig voor je grote stap

Je hebt de moed gevonden om je eerste reis te boeken. Je gaat op je eentje de wijde wereld in. Geweldig! Tijd om in te pakken en te vertrekken. Maar wat neem je allemaal mee? Genoeg kledij, maar ook persoonlijke spullen. En misschien ook je camera en laptop. Je wilt immers goed voorbereid zijn.

En dat is goed. Je bent best zo voorbereid mogelijk. Maar wees niet te streng voor jezelf. Neem het noodzakelijke mee, maar bedenk ook dat het maar spullen zijn. Kleding kan je wassen, en wanneer je echt iets nodig hebt, kan je het meestal wel kopen. Neem dus niet té veel mee. Reis licht, dat zal alles gemakkelijker maken.
Weten wat je nodig hebt, is iets wat komt wanneer je meer ervaring opbouwt. Tijdens de eerste reizen die ik maakte, had ik altijd te veel bij. Geen zorgen, dat leer je wel. Voor je het weet, reis je zo licht als een professional.

Solo reizen

Een mens is vooral bang voor hij niet kent. De eerste keer Zuid Amerika was angstaanjagend. En machtig, heerlijk, fantastisch!

Je veiligheid

Misschien is dit wel het aller-engste van het solo reizen: je veiligheid. Niet alle uithoeken van de wereld zijn even veilig. Hier en daar moet je oppassen voor je gezondheid, op andere plaatsen is er dan weer veel geweld.

Ruim voor je vertrek is het belangrijk dat je uitzoekt wat je moet doen om je veiligheid te garanderen tijdens het reizen. Buitenlandse zaken geeft voor elk land reisadvies op hun website. Dat kan je gewoon googelen. Volg het advies, maar laat je ook niet bang maken. Buitenlandse zaken vermeldt élk risico op hun website. Dat wil echt niet zeggen dat jij dat allemaal zal meemaken.
Maar wanneer buitenlandse zaken het advies geeft om inentingen te nemen, of bepaalde dingen te doen voor je gezondheid, volg je dat advies! Zelfs als het risico klein is.

En natuurlijk zijn er ook dingen die je zelf kan doen. Ik geef mijn programma en route altijd door aan het thuisfront. Ik bel regelmatig naar huis, en stuur berichtjes. Zeker als mijn programma verandert. Ik let er goed op dat ik niet te koop loop met mijn spullen. Ik verberg mijn camera en mijn portemonnee. Ik draag een bankkaart mee, maar het bedrag op die kaart is beperkt. Zo kunnen dieven maar een klein bedrag buitmaken.

Jammer genoeg leven we nog steeds in een wereld waarin het geen voordeel is om een vrouw te zijn.  In veel landen zijn mannen dominant. In sommige landen vinden ze zelfs dat vrouwen niet alleen hoeven rond te reizen. Als je als vrouw alleen reist, is de kans reëel dat je wel eens lastiggevallen zal worden. Irritant, ik weet het.

Ik vind niet dat dit je moet tegenhouden om te gaan solo reizen, maar ik denk wel dat een beetje extra voorzichtig zijn geen kwaad kan. Ik kleed me bescheiden en hou rekening met eventuele kledingvoorschriften.

Ready? Set! Go!

Veel mensen maken zich zorgen over eenzaamheid tijdens het solo reizen. Het houdt ze tegen om de grote stap te maken. Dat is helemaal niet nodig. Je vertrekt misschien alleen, maar voor je het weet heb je andere reizigers ontmoet. Je zou nauwelijks de eerste zijn die een vriend voor het leven maakt tijdens het reizen.

De wereld zien is een droom die we bijna allemaal delen. En toch zijn er veel mensen die zich laten tegenhouden. Of erger: zichzelf tegenhouden. Uit angst voor eenzaamheid. Angst om die eerste stap te zetten. Of angst over wat er kan misgaan.
Die mensen, de bange hartjes en de dromers, kan ik enkel aanraden om zich over die angst te zetten en te vertrekken. Voor je het weet, heb je zo veel plezier dat je simpelweg vergeet bang te zijn. de wereld is zo mooi, en zo groot. Er is zo veel om te ontdekken, zo veel dingen die je nog gezien moet hebben.

En denk je echt dat een beetje angst erger is dan later spijt hebben dat je het nooit geprobeerd hebt? Nee, toch?

Solo reizen

Helemaal op mijn eentje naar Zweden: het was één van mijn fijnste reizen ooit!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership is, zodat jij kan genieten van gratis content.
4 Comments
  1. Tja, dit is echt wel een stevige duw in de rug, knap!
    En als ik het nu nog niet durf, ja dan ligt het écht alleen maar aan mezelf…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *