snorkelen in pula

Snorkelen is een fijne manier om het onderwaterleven te ontdekken. Visjes flitsen om je heen, op de bodem zie je schaaldieren en zee-egels. Duik je mee?

Istrië

De blauwe wateren rond het schiereiland Istrië, Kroatië, zijn ideaal om te snorkelen. Om eerlijk te zijn hoef je je hoofd nog niet eens in het water te stoppen om vissen te zien: die beesten flitsen gewoon tussen je voeten heen en weer.

Er zijn dus ook behoorlijk wat kleine bedrijfjes en gidsen die je met plezier het water innemen. Ik snorkelde bij het Orca Diving Center in Pula. Zij brengen je met de boot tot bij een rustige plek met veel onderwaterleven, waar je naar hartenlust kan snorkelen.
Door mijn drukke schema had ik helaas de boot gemist, en ging ik ter plekke te water.

Voor ik het water inging, kreeg ik een snelle briefing over het materiaal en hoe mijn lichaam te houden in het water. Ik kreeg zwemvliezen aangebonden, een snorkel en duikbril aangemeten.

Er werd mij voorgedaan hoe ik met een flinke klodder spuug mijn duikbril helder kon houden. ‘The greener, the cleaner’. Ah, ja.

zeekomkommers en zee-egels

In het water bleek dat allemaal nog niet zo simpel te zijn. Ik verloor drie keer mijn linker zwemvlies, die gelukkig vanzelf weer naar het oppervlakte dreef. Na de derde keer dook naast me een duiker op, luchtflessen en al. Hij had me zien sukkelen en hielp me beleefd mijn zwemvlies strakker aan te trekken, voor hij weer de diepte in dook.

Snorkelen

Mijn eerste kijkje onder water was geweldig. De bodem was bezaaid met zee-egels en zeekomkommers. Die laatste lijkt op een donkergekleurde augurk en voelt nat en glibberig aan. Wanneer je er eentje bovenwater haalt, spuit hij een straal water de lucht in. Heel vreemd. Maar snij je hem aan stukken, dan lok je lekker veel vissen die op dat gemakkelijk maaltje afkomen.

Snorkelen

Freediving

Hoe langer ik in het water was, hoe meer ik me er thuis voelde. Ik dook telkens dieper, zwom tussen scholen vissen en verkende de bodem. Snorkelen is héérlijk!
Voor ik het wist werd ik uit het water gehaald omdat het duikcentrum sloot. Mijn avontuur was ten einde. Tenminste, voor die dag. De dag erna ging ik met de kajak de zee op, en natuurlijk ik snorkelmateriaal bij me.

Ik ben verkocht!

Ga je naar Pula en wil je ook snorkelen? Plan je trip bij het Orca Diving Center.
Ik had het geluk dat de getalenteerde onderwaterfotograaf Ran Mor met me mee dook: ik heb dus meer dan genoeg prachtige souvenirs aan mijn onderwateravontuur. Geen fotograaf voor handen? Met een GoPro kan je zelf onder water foto’s maken.
Alle foto’s in dit bericht zijn gemaakt door Ran Mor.

Snorkelen

Snorkelen

Snorkelen

Snorkelen

No Comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *