Slow travel in Västervik

De trein dendert traag langs open velden. De lage avondzon zet de bossen in vuur en vlam, en herten houden zich schuil aan de randen van open velden. Ik ben onderweg naar Västervik, in Zweden.

Västervik is een kleine stad in Småland, aan de Zweedse zuidoostkust. De geur van dennenbossen en zee mengt zich hier en waait door de straten. Je neemt er even gemakkelijk de boot als de bus. Ik ben er dol op, op Västervik.

Hertje

Kajakken in Småland

Ik heb maar een paar dagen in Småland, en ik wil er alles uithalen. Dus ga ik kajakken. Op zee. Tezamen met Karin, van Outdoor Guiding. Ik krijg een sportmodel, een smalle kajak die makkelijk omslaat, maar vooral licht en sterk door de golven glijdt. Het is rustig weer, maar fris.

Tezamen met Karin kajak ik tussen de eilanden, langs de plaatsen waar woningen en vakantiehuisjes de enige tekenen van leven zijn op piepkleine eilandjes. Op de onbewoonde eilanden springen herten tussen de rotsen.
We zien helemaal niemand, zelfs niet wanneer we op blote voeten aan land gaan voor een tas thee, klaargemaakt op een kampeervuurtje, of voor de lunch, die we hurkend op een mat oplepelen. Een hele dag kajakken zorgt voor eetlust.

Kajakken

Het weer wordt feller, en het wordt tijd terug te keren naar het strand aan Lysingsbadet, waar we vertrokken. Ik worstel tegen de golven, die hun uiterste best doen mij aan land te stuwen. Ik moet mijn volle kracht gebruiken, maar wat geniet ik er van.

Wellness

Na een dagje kajakken, is de tweede dag van mijn bezoek aan Västervik iets heel anders. Ik neem de fiets, en ga het eiland Gränsöleden verkennen. Het giet, en ik ben al snel doorweekt. Zelfs wanneer ik de fiets achterlaat voor een wandeling, op zoek naar zeehonden die naar verluidt langs de kust rondhangen, blijft de regen vallen. Ik schuil een tijdje in een hut, vanwaar ik uitkijk over de zee. Maar ik zie geen zeehonden.

Wanneer ik doorregend aankom in slot Gränsö voor de lunch, kijken de kurkdroge gasten me maar vreemd aan. Dat ik vrijwel meteen een namiddag in de spa aangeboden krijgt, is meer dan welkom. Ik eet met smaak, en breng de namiddag door in een heet bad in de buitenlucht. Niks zo heerlijk als in de regen baden.

Het eiland Hasselö

De laatste dagen verhuis ik van Västervik naar het eiland Hasselö. Vanop de ferry naar het eiland, waar ocharme 30 man leeft, zie ik een rots die zich nogal vreemd gedraagt. Ik neem een foto en zoom hem in: ik zag zonet mijn eerste zeehond.

Hasselö

Aan de dokken van Hasselö wacht een dame me op. Ze helpt me in de bak van een voertuig dat het best beschreven kan worden als een kruising tussen een motorfiets en een bakfiets. Ze brengt me tot Vandrarhemmet, een oud schoolgebouwtje, dat nu de meest gezellige jeugdherberg is die ik ooit zag.

Ik krijg weer een fiets, en een kaart van het eiland. Maar voor ik begin met verkennen, stop ik bij een schots en scheef stalletje, Sandkornet, vanwaar een vrouw en een jongen een restaurant runnen. Het ding is zo klein, dat gasten op het terras eten. Maar wat ze aanbieden is hémels.

Lekker Eten

Met mijn buik vol, fiets ik langs de enige weg op het eiland. Soms niet meer dan een zandweg. Ik zie rotsen, golven en arenden. Kleine kwalletjes golven door het water. Ik kan ze aanraken, ze zijn niet giftig. Hasselö hoort bij de zee.

Kwalletjes

Ik eindig mijn dag op het eiland bij een van de meest geheimzinnige plekken die ik ooit zag: een veld in het midden van het bos, dat bestaat uit duizenden, miljoenen afgeronde stenen. Ronde stenen in alle maten, bedekt met mos. Bostrollen? Nee, een fenomeen dat ontstaat wanneer stenen tegen elkaar schuren in de vrieskou en dooi van de permafrost.

Giant's Pot

Reis naar Västervik

Hoewel mijn reis naar Västervik en Hasselö werk voor Reisgoesting is, heb ik me zelden zo ontspannen gevoeld. Ik keer terug met de ferry naar het vasteland, helemaal alleen aan boord. Slow travel. De perfecte reis.

Meer weten? Ik vloog met KLM van Schiphol naar Linkoping, vanwaar ik de trein naar Västervik nam.

Zwanen
Dit artikel kan geschreven zijn in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership kan zijn, zodat jij kan genieten van gratis reisverhalen en tips.

One response to “Slow travel in Västervik”

  1. […] van Reisgoesting zijn overigens wreed fan van KLM. We vlogen eerder al met KLM naar Zweden, naar Peru en naar de Caraïben. De vluchten verlopen altijd vlot en aan boord beschik je over […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *