Karinthië

Slow travel bestemming Karinthië

Publireportage

Oostenrijk roept beelden op van dramatische bergtoppen en bruisende steden zoals Innsbruck en Wenen. Maar wist je al dat het land ook een zachtere kant heeft, waar tot rust komen centraal staat? In Karinthië draait het allemaal om slow travel.

Oostenrijk is opgedeeld in negen deelstaten. Daarvan is Tirol wellicht de meest bekende bij ons. Karinthië, of Kärnten, is de meest zuidelijke deelstaat. Vanuit de Karinthische hoofdstad Klagenfurt is het amper een paar uur rijden tot aan de Italiaanse kust, en zelfs maar een dik uurtje voor je  het Sloveense Bled bereikt.

Karinthië ligt weliswaar deels in de Alpen, maar de toppen zijn zachter en minder hoog dan elders in Oostenrijk. De Adriatische Zee ligt relatief dichtbij. Tezamen zorgt dat er voor dat het klimaat in Karinthië zonniger is dan in de rest van Oostenrijk.

Karinthië
Het zonnige Karinthië!

Kunst en cultuur in Klagenfurt

Ik begon mijn bezoek aan Karinthië in het kloppend hart van de deelstaat: de hoofdstad Klagenfurt am Wörthersee. Net zoals veel Oostenrijkse steden, is Klagenfurt een mix van modern en oud, met die typische stedelijke energie. Toegegeven, het was niet de mooiste stad die ik al bezocht in Oostenrijk. Maar het is er wél eentje met een stevig karakter!

Karinthië
Klagenfurt is een stad met karakter.

Klagenfurt ontstond waarschijnlijk in de 12e eeuw. Een legende zegt dat de eerste bewoners van Klagenfurt een draak moesten verslagen voor ze de stad konden opbouwen. De schedel van een wollige neushoorn uit de ijstijd, die in de 14e eeuw werd opgegraven, werd als bewijs voor de legende beschouwd. In de 16e eeuw legde een brand de stad in de as, waarna ze weer werd opgebouwd.

Doorheen de tijd groeide de stad uit tot een centrum van kunst. De stad telt wel 300 zangkoren. Er wordt al lachend gezegd dat wanneer drie Klagenfurters elkaar ontmoeten, ze een koor opstarten. Maar ook de literatuur wordt elk jaar in de kijker gezet bij het uitreiken van de prestigieuze Bachmann Preis.

Karinthië
De wapenzaal van Klagenfurt.

Wanneer je door de stad loopt, valt vooral de gemoedelijke sfeer op. Overal zie je mensen. Terrasjes zitten altijd vol, fietsers zigzaggen tussen de shoppers. Je kan uitstekend tafelen voor een zachte prijs in één van de vele restaurantjes. Vooral Kochwerkstatt op de markt is écht de moeite om te bezoeken. Reserveer wel op voorhand, want de plaatsen zijn gegeerd.

Karinthië
Aan tafel in Kochwerkstatt.

Met de e-mountainbike in Innerkrems

Op anderhalf uur rijden van Klagenfurt vind je het rustige Innerkrems. Een klein dorpje in een komvormige vallei. In de winter is wordt hier geskied op een klein aantal pistes. In de zomer is de sfeer er rustiger. Hier geniet je van de natuur, van familiegerichte hotels en van rust en stilte.

Innerkrems ligt midden in het Nockberge Biospärenpark, een biosfeerreservaat beschermd door UNESCO. Door het gebied een biosfeerreservaat te maken, worden zowel de kwetsbare natuur als de manier van leven in het berggebied beschermd. Iets waar zowel mens als dier baat bij hebben.

De beste manier om Nockberge te verkennen is te voet. Er lopen zowel langeafstandspaden als korte routes geschikt voor sportieve families of zelfs gezinnen met kleine kinderen. Maar je kan ook gebruik maken van de mountainbike trails.
Ik trok zelf met de mountainbike de bergen in. Bijzonder dapper vond ik dat, want ik ben een held op sokken wanneer het aankomt op mountainbiken. Ik kreeg een e-mountainbike en een goede gids, en voor ik het wist stond ik 400 meter hoger te genieten van het uitzicht. Aanrader, echt!

Karinthië
Innerkrems in de Nockberge lijkt gemaakt te zijn om te wandelen en te fietsen.

Aan het water van de Millstattersee

In Karinthië vind je een aantal schitterende meren. Het Wörthersee meer bij Klagenfurt is met zijn azuurblauwe water wellicht het bekendste. Maar ik vond het Millstattersee meer het mooiste. Het meer, dat op amper een uurtje rijden van Klagenfurt ligt, is omringd door bergen. Je hebt altijd het meer in het zicht, of je nu de bergen in gaat om te wandelen, of de kleine stadjes aan de oever bezoekt.

Karinthië
Het Zwergsee Slow Trail.
Karinthië
De Waldbhüne is een uitkijkpunt op het Zwergsee Slow Trail. je kan hier urenlang staan kijken zonder dat het gaat vervelen.

Deze regio draagt slow travel hoog in het vaandel. In de bergen vind je twee slow trails: wandelpaden met een schitterend uitzicht, en met weinig hoogtemeters. Wandelingen waar je het rustig aan kan doen, waar je van geniet met al je zintuigen.
Aan de oevers van het meer vind je grasstranden, kleinschalige accommodaties, restaurantjes, wellness fasciliteiten: alles wat je nodig hebt om helemaal tot rust te komen.

Ik was jammer genoeg maar een dagje aan het Millstattersee meer. Ik kon niet alles testen. Maar ik genoot intens van het Zwergsee Slow Trail, van een lunch in Charly’s Lounge, van de wellness van het Badehaus Millstatter See. Maar vooral mijn diner in Hotel Am see Die Forelle was exquis.

Karinthië
De omgeving van Millstattersee is echt de moeite om te verkennen.

Hoe kom je in Karinthië?

Hoewel Karinthië een aantal kleinere skigebieden en kerstmarkten heeft, is het toch voornamelijk een zomerbestemming. De vele meren zorgen voor verkoeling wanneer het zonnetje brandt, en voor een hele hoop plezier in de vorm van verschillende watersporten. In de bergen ga je wandelen, mountainbiken en geniet je van de bossen en bergbeekjes.

Er zijn verschillende types accommodatie te vinden in Karinthië. Van klassieke berghotels gerund door families tot hippe bivaks onder de sterren. Ik logeerde zelf in de hotels Sandwirth, Fruhaus en Moserhof. Alledrie degelijke hotels, waarvan het Sandwirth mijn favoriet was.

Om Karinthië te bereiken, kan je met de auto reizen. Vanuit Antwerpen is het ongeveer 1350 kilometer rijden. Vanuit Zaventem vlieg je met Austrian Airlines naar Klagenfurt met een overstap in Wenen. Dat gaat heel vlot, er zijn verschillende vluchten per dag vanuit Wenen naar Klagenfurt.
Maar, vanuit Wenen vertrekt er ook een trein naar Klagenfurt. Deze optie is niet alleen stukken ecologischer dan vliegen, het is ook gewoonweg een schitterende treinrit, want je rijdt dwars door de Alpen.

Bovendien is een treinrit door zo’n landschap al een vakantie op zich, vind je niet?

Karinthië
Karinthië is natuur…
Karinthië
…en cultuur in één klap.

3 responses to “Slow travel bestemming Karinthië”

  1. […] mijn bezoek aan het mooie Karinthië, nam ik de tijd om de Nockalmstrasse te verkennen. Het landschap en die gezellige berghutten […]

  2. […] Trails: wat is dat? In Karinthië staat slow travel centraal. Dat vertelde ik al eerder in dit artikel. Best wel bijzonder, want veel bestemmingen gaan er prat op dat ze veel blitse en coole dingen in […]

  3. […] je eerst wil bezoeken? Lees onze tips voor Ausseerland, Innsbruck, Schladming-Dachstein, Tirol, Karinthië en […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *