Slow Cabins

Slow Cabins:  onthaasten in het groen

We kijken naar een lieveheersbeestje. Het kruipt op een kommetje op tafel. Het is half acht ‘s ochtends, en we kijken een tijdje hoe het de rand van het kommetje volgt. We grappen dat het een metafoor is voor hoe we allemaal blindelings in het rond blijven lopen, en dan zwijgen we.

Later op de dag zullen we onze wandelschoenen aantrekken om in de velden van Haspengouw uit te waaien, maar dat is voor straks. Nu kijken we gewoon even.

Hoe beter het herfstseizoen inzetten dan met een getaway in de natuur? Een paar nachten in één van hun off-the-grid cabins van Slow Cabins komt op het uitgelezen moment.

Slow Cabins

Het concept

Digital detox, slow living, deconnecteren, natuurbeleving. Je kan het hippe buzzwords vinden voor iets wat al eeuwen bestaat, maar voor veel mensen klinken ze als muziek in de oren. Het feit dat je deze woorden met de regelmaat van de klok tegenkomt, is misschien wel het beste bewijs dat we nood aan hebben aan vertragen of ontkoppelen van het dagelijks leven.

Enter Slow Cabins, de Europese pionier op vlak van slow travel.  Met hun off-the-grid cabins middenin de Vlaamse natuur bieden ze je de kans om even de stekker uit de drukte van alledag te trekken. Omringd door groen kan je genieten van verschillende cabins op afgelegen plekken in de Vlaamse Ardennen, het Pajottenland, de Noorderkempen, het Hageland en Haspengouw.

Naast rust en digitaal minimalisme staat ook duurzaamheid centraal in de filosofie van Slow Cabins. Door hun circulaire eco-design zijn de cabins zelfvoorzienend. Zonnepanelen zorgen voor de elektriciteit en een helofytenbed filtert het regenwater dat wordt opgevangen in een grote watertank. Minimale ecologische impact, maximale rust.

De aanloop

In de velden van Haspengouw staat Heiwa (Japans voor ‘rust’), de cabin waarin ik verbleef. Rond de exacte locatie hangt de nodige geheimzinnigheid: de coördinaten ontvang je pas na je boeking. Van zodra je via de website boekt, krijg je een bevestigingsmail met een digitale brochure waarin je gedetailleerde instructies vindt voor het inchecken. Er zit ook een nauwkeurige wegbeschrijving naar de cabin bij, tips voor je inpaklijst en suggesties voor activiteiten in de buurt. Om in de stemming te komen, krijg je zelfs een Spotify-afspeellijst om alvast weg te dromen.

Bij aankomst vinden we vlot de aangeduide parkeerplaats. Wanneer we de auto achterlaten en de korte wandeling naar de cabin aanvangen, schiet een reiger weg in het veld voor ons. De zon gaat langzaam onder.

Aanrader: pak zo licht mogelijk. Leesboek: check! Wandelschoenen: check! Tandenborstel: check! Meer moet dat niet zijn. Voor iemand die er – ongeacht de bestemming – met zijn rugzak op uittrekt, is minimalistisch reizen geen probleem, maar een zware trolley meesleuren over het onverharde paadje is niet echt aan te raden.

Slow Cabins in Haspengouw

De cabin

Als we aankomen, baadt de cabin in de oranje gloed van de zonsondergang, en we zijn meteen verkocht. Dit gaat ons deugd doen. Bijna werktuiglijk hakken we hout om in de grote schaal een vuur aan te steken, en dan valt de nacht.

Het Scandinavische design van de cabin combineert gezelligheid, eenvoud en duurzaamheid. De glazen wand waardoor je over de Haspengouwse velden en bossen uitkijkt, zorgt ervoor dat je je verbonden voelt met de omgeving. Binnen maakt de houtkachel het knus.

De voorzieningen in de cabin zijn simpel maar heel gerieflijk. Er zijn bijvoorbeeld nog steeds stopcontacten (zó low tech is het nu ook weer niet), en hoewel het droogtoilet misschien even wennen kan zijn voor sommigen, zorgt de regendouche voor meer comfort dan ik verwachtte.  

Ook het keukentje is verzorgd, al het nodige keukengerei (twee van elk) is aanwezig. Bij aankomst vinden we een smakelijke attentie op de tafel. Gedroogde shiitake: yum.

Buiten aan de cabin staat hoogwaardige houtoven van Ovun, die je kan gebruiken voor pizza’s, bbq of andere culinaire avonturen. De handleiding is natuurlijk voorzien. Je kan zelf koken of je beroepen op de selectie van duurzame restaurants in de buurt die je terugvindt in je digitale brochure. Wij bestelden bij het nabijgelegen kasteel een ontbijtmand met lokale seizoensproducten.

De ervaring

Twee herfstige dagen spenderen we al lezend, wandelend, en onthaastend. Meer dan eens zien we herten in de weide aan onze cabin. De vossen laten zich helaas niet zien.

Natuurlijk blijft het Vlaanderen. In de verte zien we hier en daar een huis of straatverlichting, maar je moet al behoorlijk cynisch zijn om hier geen rust te vinden.

In onze digitale brochure van Slow Cabins krijgen we suggesties voor wandel- en fietsroutes, net zoals een handvol andere activiteiten. Het kasteel van Duras of centrum van Sint-Truiden liggen niet ver weg. Maar om echt te ontkoppelen willen ons vooral afzonderen in het groen. Dus laten we ons op een herfstwandeling leiden door onze neus, en daarna testen we de houtoven. ‘s Avonds mijmeren we met een glas wijn bij het kampvuur, en wanneer het de volgende nacht pijpenstelen regent, gezellig binnen aan de kachel.

Het verdict

Je kan er niet omheen: de nood om te deconnecteren is groot, en daar zit het succes van Slow Cabins. Als geen ander benadrukken ze het belang van vertraging en natuurbeleving. Met hun stijlvolle, klimaatneutrale cabins bieden ze een oplossing voor al die mensen die zeggen dat ze ‘er even tussenuit moeten’. Dat is wel meer dan duidelijk, besef ik, wanneer we zitten te kijken naar dat lieveheersbeestje, terwijl achter ons de zon traag opkomt.

Slow living: missie geslaagd.

Een boek bij het kampvuur.

Boek een paar nachten bij Slow Cabins

Om je echt volledig te ontspannen, boek je minstens twee nachten bij Slow Cabins. Zo heb je echt de tijd om alle beslommeringen achter je te laten. De cabin is voorzien van stookhout, bedlinnen, kook- en eetgerei. Maaltijden, snacks en drankjes voorzie je zelf. Een verblijf boek je op de website van Slow Cabins.

Nog niet zeker? Droom weg bij de foto’s en beelden op de Instagrampagina van Slow Cabins.

Slow Cabins
Dit artikel kan geschreven zijn in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership kan zijn, zodat jij kan genieten van gratis reisverhalen en tips.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *