Winter of zomer, Slovenië is altijd een goed idee. Hoge bergen, een mediterrane kust. Rollende heuvels begroeid met keurige wijngaarden en met kerken op de toppen. Steden met een vleugje, alpen en knusse restaurants. Het lijkt wel alsof je al het beste van Europa kan terugvinden in dat ene, kleine landje. In Slovenië.
Wat moet je weten voor je naar Slovenië reist?
Hoe reis je naar Slovenië?
Slovenië is een klein land tussen Oostenrijk, Hongarije, Kroatië en Italië. Het land is ongeveer een derde kleiner dan België. De hoofdstad van Slovenië is Ljubljana, dat je precies zo uitspreekt als het geschreven is. Vergt wat oefening, maar na een tijdje lukt het wel.
Je bereikt Slovenië in een tweetal dagen met de auto. Je kan ook naar de internationale luchthaven Ljubljana Jože Pucnik Airport, bij Ljubljana vliegen. Tenslotte kan je naar omliggende luchthavens Venetië (Italië), Klagenfurt (Oostenrijk) en Pula of Zagreb (Kroatië) vliegen. Van daaruit is het maar enkele uren rijden voor je Slovenië bereikt.
Welke paspoorten en visums heb je nodig?
Om Slovenië te bezoeken hebben Belgen enkel een geldige ID card nodig.
Welke medische voorbereidingen heb je nodig?
Je hebt als Belg geen medische voorbereidingen of vaccinaties nodig om Slovenië te bezoeken. Uiteraard is een kleine reisapotheek altijd een goed idee. Daarnaast kijk je voor vertrek ook best de maatregelen tegen Covid-19 na. Opflakkeringen zijn nog steeds mogelijk.
Het klimaat van Slovenië
Slovenië heeft een erg gevarieerd klimaat. In het noorden, in de Julische Alpen, heb je een echt bergklimaat. Aan de kust heb je een eerder warm klimaat. Omdat er zo’n grote verschillen zijn in het landschap van Slovenië, kunnen de winters er aan de strenge kant zijn, terwijl de zomers er echt heet kunnen zijn.
Het grillige landschap is vaak magnifiek. Je vindt er hoge bergtoppen met winterse skipistes, zomerse wandelpaden en ijsblauwe rivieren waarop je kan raften. Er zijn groene smalle kloven, watervallen en grotten die allemaal de moeite waard zijn om te bezoeken, maar let wel op: in het hoogseizoen kunnen die plaatsen erg druk zijn. Het loont de moeite om in het tussenseizoen te reizen.
De mensen van Slovenië
Slovenen zijn hartelijke, warme mensen met een zekere nuchtere, soms sombere kijk op het leven. Ze hebben een enorme passie voor hun natuur, die vooral voelbaar is bij de mensen die druiven of olijven kweken. Heb je vragen of hulp nodig, dan kan je mensen gewoon aanspreken. Ze helpen met plezier.
In sommige situaties, zoals wanneer je in een goed restaurant eet, kunnen Slovenen zich een tikje formeel gedragen. Vrouwen worden in hun stoel geholpen, de rekening wordt naar de mannen geschoven. Dat kan voor ons een tikje ouderwets aanvoelen of zelfs als machogedrag, maar het gaat om niets meer dan formele beleefdheid. Gewoon in meegaan, of aangeven wat je wil.
De cultuur van Slovenië
Pas in 1991 werd Slovenië een soevereine staat. Voorheen was het land onderdeel van Joegoslavië en daarvoor van Oostenrijk. Tijdens de wereldoorlogen is er flink gevochten geweest in het land. Het resultaat is een cultuur met invloeden van verschillende andere culturen, en een aantal littekens uit de recente geschiedenis.
Op het eerste zicht heeft het land iets weg van Italië en de Alpen. Kerken kronen de heuvels, steden hebben een hele schare herenhuizen met pastel gevels. Kijk je wat beter, dan zie je ook grote pleinen met standbeelden die aan de tijden van Joegoslavië herinneren. Restanten van de minder recente geschiedenis vind je terug in de vele kastelen en burchten in het land, en zelfs in de restanten van Romeinse villa’s die zo nu en dan opgegraven worden.
Een cultuur is natuurlijk meer dan zijn geschiedenis. Slovenen houden ervan hun vrije tijd buiten door te brengen, en trekken in hun vrije tijd graag de bossen of de bergen in. Er bestaat ook een echte spacultuur. Je vindt verschillende thermen en warmwaterbronnen in Slovenië, waarvan sommige in prachtige oude badhuizen.
De Sloveense keuken
Dankzij het gevarieerde klimaat is Slovenië uitermate geschikt voor het verbouwen van wijn, olijven, fruit en zelfs lavendel. Op de groene almen en in de weiden in de valleien grazen runderen, schapen en geiten. Het is dus geen wonder dat de keuken van Slovenië is opgebouwd rond lokale, kwalitatieve producten.
De wijnen van Slovenië zijn vaak wat frisser of zelfs een tikje zuurder dan de wijnen die in België op tafel komen. Dat heeft te maken met de druivensoorten, de grond en het klimaat. Het resultaat is verrassend lekker. Het loont de moeite om een wijnhuis te bezoeken.
Maar ook de olijfgaarden profiteren van de natuurlijke kwaliteiten van het land. Sloveense olijfolies zijn pittig en smaakvol, met een sterke grassmaak. Heerlijk op salades of gewoon, op een stukje brood. In de meeste restaurants staat er een fles olijfolie op tafel. Vaak staat er ook een flesje pompoenpitolie naast. Dat is misschien wel de lekkerste olie die ik ooit proefde. Moet je echt eens proeven.
De gerechten die je op je bord krijgt, hebben zowel Oostenrijkse, Hongaarse als Italiaanse invloeden. Denk aan knoedels, pasta’s en stoofpotten zoals goulash. Vaak zijn de gerechten smaakvol en rijk. Omdat ze bereid worden met lokale seizoensproducten, zal je geen twee keer hetzelfde eten.
Wat is de munteenheid van Slovenië?
Sinds 2004 betaal je in Slovenië met de euro. Op de meeste plaatsen kan je met de kaart betalen, maar het kan nooit kwaad om een beetje cash op zak te houden wanneer je een berghut of een lokaal winkeltje bezoekt.
Het leven is over de grote lijn een beetje goedkoper in Slovenië dan in België. Dat toont zich in de prijs van levensmiddelen, maar ook in de prijzen van hotels en restaurants. Bij lokale wijnhandelaren kan je voor schappelijke prijzen erg goede wijnen kopen.
Is Slovenië veilig?
Het is doorgaans erg veilig om in Slovenië rond te reizen. Er is weinig misdaad. Wel ben je best voorzichtig wanneer je de wilde natuur in gaat. Zeker wanneer je het niet gewend bent, kunnen de bergen, maar ook de diepe bossen, een fikse uitdaging vormen. Kleedt je altijd zorgvuldig en draag wat water en voedsel met je mee. Laat altijd iemand weten waar je naartoe gaat.
Vervoer in Slovenië
Slovenië verken je best met de auto. Het wegennetwerk is goed onderhouden. Je reist veruit het snelste met de auto. Wil je gebruik maken van het openbare vervoer, dan kan je de dus en de trein nemen. Bus- en treinreizen gaan wel een fiks stuk trager dan autoreizen. Maar Slovenië heeft wel prachtige spoortrajecten door de Alpen, waardoor de vertraging het écht waard is.
Hotels en accommodatie in Slovenië
Je vindt hotels en accommodatie in alle vormen en prijsklassen in Slovenië. Veel grote hotels hebben hun eigen wellness, maar kleine hotels hebben vaker net wat meer karakter. Je vindt verschillende prachtige glampings in Slovenië, en ook boerderijvakanties zijn er erg populair.
Ik vond hotel Rimske Therme gezellig, en hotel Grand Koper fenomenaal. Voor gezinnen of groepen vrienden zijn Residence Soča en het Jasna Resort fijne keuzes.
Dit moet je weten voor je naar Slovenië reist
Slovenië is percentueel het meest beboste land van Europa. Vergeet dus zeker je wandelschoenen niet.
Veel steden en dorpen hebben een eigen museum. Vaak vertellen ze over de lokale geschiedenis, maar soms vind je ook kleine themamusea. Op regendagen loont het de moeite om er eentje te bezoeken. Tegenwoordig zijn de meeste musea voorzien van Engelse informatieborden.
Je vindt alle informatie die je nodig hebt om je vakantie te boeken op de website van Toerisme Slovenië. Maar elke regio heeft ook zijn eigen website. Bekijk die van Koper, van Soča, van Kranjska Gora, van Celje en Bled voor meer inspiratie.
Lees je graag onze ervaringen in Slovenië? Dan is deze winterse reisroute wat voor jou.
Leave a Reply