slapen in een cel: hotel fängelset

Soms kom je op van die plaatsen die je altijd zullen bijblijven. Toen ik op een blauwe maandag in Zweden op zoek ging naar mijn hotel, wist ik niet waar ik terecht zou komen. Ik had geen adres, enkel een naam: Fängelset.

Dankzij een vriendelijke Zweed, stond ik al snel voor hotel Fängelset. Een groot, grimmig gebouw, met een witte gevel en ommuurde binnenplaats. De kleine voordeur was dicht, en ik moest fiks hard duwen om ze te openen.

Fängelset

Västervik

Binnen zag ik bakstenen, witte muren met een donkere laag verf tot op een meter hoogte. Metalen lampen, leidingen die open en bloot op de muren lagen. Ik zag niemand, dus deed ik wat iedereen zou doen: ik liep naar de bar.

In de bar, die ook dienst deed als receptie, hing de heerlijke geur van grill en groente. Of ik iets wilde eten? Natuurlijk, ik had honger. Maar voor ik aan tafel schoof, werd ik naar mijn kamer gebracht. Of eigenlijk: naar mijn cel.

Fängelset was zo’n tien jaar geleden immers nog in gebruik als een gevangenis. Toen die sloot, werd het gebouw omgebouwd naar een hotel. Maar zonder de karakteristieke indeling te verliezen. De kamers zijn kleine cellen, waar net een bed in past. De badkamer betegeld en met vintage, metalen accenten. Een deur van gewapend staal. Gewéldig!

Mijn Cel

De Bar

Ik dropte mijn spullen in mijn cel en keerde terug naar de bar. Ik at wild zwijn, aardappelen en groente, met een glas cider erbij. Een eenvoudig maal, maar érg goed klaargemaakt.

Ik bleef nog een tijdje in de bar zitten, maar ik was behoorlijk moe en trok me snel terug in mijn kamer, waar ik wegzonk in een heerlijk bed.

In De Cel

Klopt, de kamers, die nog niet zo heel lang geleden cellen waren, zijn niet erg groot. Er kan een bed in, en je kan je koffer op de grond open plooien. Maar wil je genoeg ruimte, dan schuif je die koffer best onder je bed.
Dat het hotel enorm veel karakter heeft, is voor mij persoonlijk belangrijker dan een ruime kamer. Uiteindelijk brengt niemand een volle dag door in zijn kamer, nietwaar? En daarbij, hoe cool is het te kunnen zeggen dat je de nacht doorbracht in een cel?

Juist, ja!

De Gangen

Fängelset is niet het enige fantastische hotel in Scandinavië. Lees de volgende artikels voor meer verborgen pareltjes.
Hjelle Hotel in Hjelle, Noorwegen.
Bestebakken in Hafslo, Noorwegen.
Håholmen Havstuer hotel, in Karvåg, Noorwegen.

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *