Thessaloniki

simon goes: thessaloniki!

Simon goes! In deze nieuwe reeks op reisgoesting neem ik je iedere middelste vrijdag van de maand mee naar een actuele up-coming bestemming die nog niet ontdekt is door het grote massatoerisme. Deze maand: Thessaloniki.

Geen Venetië, Parijs of New York, maar een bestemming die nog in haar puurste vorm te ontdekken valt. Geen overvloed aan souvenirwinkeltjes of veel te dure restaurants, speciaal gemaakt voor de toerist, maar bestemmingen die anno 2018 zeer interessant zijn, voor ze wellicht ontdekt worden door het hedendaagse massatoerisme.

Deze maand: de Griekse kuststad Thessaloniki en het Orthodoxe schiereiland Athos.

Thessaloniki

De kuststad Thessaloniki is de thuisstad van vele festivals en evenementen. Het Thessaloniki Film Festival, dat een van Europa’s grootste filmfestivals is. De Thessaloniki International Fair, de grootste jaarlijkse beurs van het land en een epicentrum voor kunst en cultuur met vele exposities en galerijen. De Thessaloniki Book Fair: een evenement dat jaarlijks duizenden schrijvers, vertalers en uitgeverijen aantrekt.
Ondanks dat Thessaloniki veelal overschaduwd wordt door hoofdstad Athene staat ze dus toch niet voor niets bekend als dé culturele hoofdstad van Griekenland.

We kunnen wel stellen dat de 6,5 kilometer lange boulevard van Thessaloniki het epicentrum van de stad is. Op de boulevard vind je de Lefkos Pyrgos, dat het boegbeeld van de stad is.  De eeuwenoude toren werd in de 15e eeuw gebouwd als verdedigingstoren van de stad en functioneerde later ook als gevangenis. Inmiddels is de toren opgenomen in de UNESCO werelderfgoedlijst en is het tevens een museum welke je uiteraard kunt bezoeken.

Thessaloniki betekent zien en gezien worden. Veelal goed geklede mensen paraderen graag door de straten van Thessaloniki of, zoals zij de stad zelf noemen, Salonica. Het is dan ook niet voor niets dat liefhebbers van haute-couture hier hun hart op kunnen halen. Struin over Tsimiski: een straat waar je wellicht een hele dag zou kunnen spenderen. Hier vindt je luxueuze boetiekjes, eveneens als grote Europesche kledingketens, maar ook kleine koffiehuisjes.

https://www.instagram.com/p/BoHy472AtMv/

Door de vele universiteiten die de stad rijk is, is Thessaloniki niet alleen een culturele stad, maar ook een echte studentenstad met uiteraard het bijbehorende nachtleven. Breng een avondje door in Vogatsikou 3, dat volgens de locals dé beste cocktailbar van de stad is, of geniet van de zonsondergang op het dakterras van Fragile.

Een avondje stappen hoeft helemaal niet duur te zijn in Thessaloniki Beter nog, voor slechts 1,- kun je al een biertje scoren. Ook het bezoeken van nationale musea of bijvoorbeeld een maaltijd hoeft niet veel te kosten in Thessaloniki.

Beelden van Thessaloniki? Deze video laat je zien hoe wonderschoon Thessaloniki en haar omliggende regio’s zijn:

Dagtrip naar Athos

Het schiereiland Athis is volgens vele de meest heilige plek van het Griekse orthodoxe geloof op aarde. Het is ongeveer even groot als het Nederlandse eiland Texel en ligt op zo’n 1,5 uur rijden van Thessaloniki. Athos is om veel verschillende redenen een bijzondere bestemming voor bijvoorbeeld een dagtrip, maar er binnen geraken is niet gemakkelijk

Waarom bijzonder? Sinds duizenden jaren komen monniken naar Athos vanwege haar schoonheid, haar rust en haar geïsoleerde ligging. Mount Athos is dan ook tot vandaag de dag niet opgenomen in de Europese Unie en kan dus gezien worden als een echt klein koninkrijk. Op Athos staan maar liefst 20 Orthodoxe kloosters waaronder een Bulgaars, Russisch en ook een Servisch klooster.
Ieder klooster staat midden in de natuur, en sommigen zijn zo groot dat zij een klein dorp vormen. Op Athos wonen ongeveer 2000 monniken vanuit de hele wereld. Deze 2000 monniken mogen dan ook van geluk spreken aangezien Athos binnenkomen moeilijker is dan pakweg de Harvard University. Er wordt niet alleen een maximum aantal monniken binnengelaten, maar ook vindt er een proefperiode van maar liefst 3 jaar plaats.

Wanneer je als monnik eenmaal op Athos leeft staat het leven uiteraard enkel in het teken van het geloof. Zo worden er per dag slecht 2 maaltijden van elk 10 minuten gehouden (om geen gebedstijd kwijt te raken), mogen monniken het eiland niét af, en wellicht de meest merkwaardige maatregel: vrouwen zijn ter strengste verboden op Athos.

Volgens de Orthodoxe kerk zouden vrouwen op Athos een slechte invloed hebben op de monniken. Het is dan ook niet voor niets dat (volgens de monniken) slechts 3 vrouwen ooit voet op Athos hebben gezet. En het gaat zelfs verder, ook vrouwelijke diersoorten zijn verboden op het schiereiland en de georganiseerde boot cruises rondom het schiereiland mogen niet dichter dan 500 meter bij de kust komen wanneer zij vrouwen aan boord hebben.

We kunnen wel stellen dat Athos een bijzondere gemeenschap binnen Griekenland is. Zou jij graag Athos willen bezoeken? Bereid je dan goed voor. Dagelijks worden er slechts 100 Orthodoxe en 10 non-Orthodoxe bezoekers toegelaten tot Athos. Daarnaast moet je als non-Orthodoxe bezoeker ruim 6 maanden van te voren een bezoekersvergunning aanvragen. En dat lukt dus alleen als je een man bent.
Geen bezoekersvergunning? Je kunt ook een van de georganiseerde rondvaarten boeken vanaf Ouranoupoli waar je vanaf het water de kloosters kunt bewonderen.

Wil je meer weten over Mount Athos? Het Amerikaanse programma ’60 Minutes’ is sinds 1981 het enige programma welke toestemming kreeg om te filmen op Athos.

One Comment
  1. Wat betreft CBS: dit is niet (meer) waar. Er is inmiddels veel filmmateriaal, ook op DVD, beschikbaar. Kijk ook rond op mijn blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *