Nieuw-Caledonië

simon goes: nieuw-caledonië!

Elke maand zoekt Simon een minder gekende locatie op onze wereldbol, die hij dan met veel goesting in de kijker zet. Deze maand is het de beurt aan Nieuw-Caledonië, een magnifieke archipel onder Frans beheer.

Nieuw-Cale – wat?

Nieuw-Caledonië is een archipel in de Stille Oceaan. Het ligt ten oosten van Australië en ten noorden van Nieuw Zeeland. De archipel bestaat uit een hoofdeiland, genaamd Grande Terre, en verschillende kleinere eilanden met klinkende namen zoals Isles of Pines en Maré en Lifou.

Voor dat Nieuw-Caledonië in 1774 werd gevonden door de Europeanen, werd het bewoond door verschillende stammen Melanesiërs. In 1853 werd archipel Frans bezit. De bewoners, die zichzelf de Kanaken noemden, werden verdreven en gedwongen in reservaten te leven. Het eiland werd een Franse strafkolonie. Pas na de tweede wereldoorlog kwam er verandering en kregen de Kanaken beetje bij beetje meer rechten in hun eigen land. In 2018 werd er tijdens een referendum besloten dat Nieuw-Caledonië deel van Frankrijk zou blijven uitmaken.

Dat maakt dat ook tegenwoordig de bevolking bestaat uit een mengelmoes van Europeanen en Melanesiërs. De voertalen op de archipel zijn Engels en Frans.

Nieuw-Caledonië

Bosrijke eilanden met verlaten stranden: ik sta al te springen om dat te verkennen.

Een paradijs met voorjaarstemperatuur

Nieuw-Caledonië is een archipel die tot de verbeelding spreekt. Hagelwitte stranden, een zee met meer tinten blauw dan een vlasbloem. Het land is glooiend en begroeid met bossen. In de diepe valleien vind je watervallen en oerbossen.

Men zegt wel eens dat het eeuwig lente is in Nieuw-Caledonië. Het klimaat is redelijk zacht, met een minimum van 17°C en een maximum van 30°C, afhankelijk van het seizoen. Tijdens het natte seizoen, van december tot mei, komen er soms orkanen voor.

Voor de kust vind je het op één na grootste koraalrif ter wereld: het bijna 1500 kilometer lange rif ligt verscholen rond Grand Terre en enkele kleinere eilanden. Nieuw-Caledonië lijkt gemaakt te zijn  voor waterliefhebbers. Snorkelen, duiken en zeilen: wat wil je nog meer?

Nieuw-Caledonië

Rond Nieuw-Caledonië vind je het op één na grootste koraalrif.

Toerisme in Nieuw-Caledonië

Het toerisme in Nieuw-Caledonië is laag. Bijna niemand lijkt dit paradijs ontdekt te hebben. Dat komt omdat het land gedijd op andere inkomsten, zoals mijnbouw, en geen toerisme nodig heeft. De rijkdom van het land zorgt ervoor dat het bovendien nogal duur is om Nieuw-Caledonië te bezoeken.

De andere kant van dit verhaal is dat als je het land wel bezoekt, je praktisch alleen bent. Er zijn weinig toeristen, en je komt er al helemaal geen meer tegen als je de kleinere eilanden bezoekt. Kilometers aan stranden zijn leeg en de natuur is nog ongeschonden door massa’s mensen.
Daar bovenop zijn de Nieuw-Caledoniërs erg zuinig op hun natuur: hoewel Nieuw-Caledonië bezocht wordt door cruiseschepen, mogen ze op veel van de kleinere eilanden niet aanmeren, omdat ze onherroepelijke schade toebrengen aan het koraal.

Een paradijs als dit moet beschermd worden. Dus misschien is het nog niet zo slecht dat het er zo duur is, toch?

Nieuw-Caledonië

Een paradijs zonder massatoerisme: dat klinkt toch heerlijk?

Meer weten over Nieuw-Caledonië?

Ben je nieuwsgierig geworden naar deze ongekende bestemming? Je vindt alvast meer informatie over vluchten, accommodatie en meer op deze website. Op de website van National Geographic Traveler vind je een mooie sfeertekening.

Ben je benieuwd welke bestemmingen Simon nog in de kijker zet? Lees hier meer!

Nieuw-Caledonië

Niet verwonderlijke dat Nieuw-Caledonië zijn naam kreeg omdat het op Schotland lijkt.

No Comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *