simon goes: de hypermoderne stad rawabi

2008: het jaar waarin Amerikaans-Palestijnse zakenman Bashar Al Masri aan zijn megaproject begon. Rawabi, ofwel ‘heuvels’ in het Palestijns. Zo zou de eerste hightech stad van Palestina gaan heten. Maak kennis met wat wellicht het Palestina van de toekomst is.

Een heuvel gelegen achter de stad Ramallah, daar moest Rawabi komen. Terwijl de geur van de olijfgaarden je neus binnenwaaien, zie je op het hoogste punt van de heuvel de skyline van Tel Aviv aan de Middellandse zee schitteren. Al Masri zal híer zijn zelfvoorzienende droomstad bouwen. Met een budget van meer dan 1 miljard euro is Rawabi het grootste bouwproject op Palestijns grondgebied ooit!

Wie is Bashar Al Masri?

Geboren in de Palestijnse stad Nablus (ten noorden van Rawabi) maakte Bashar Al Masri van jongs af aan het Israëlisch-Palestijns conflict van dichtbij mee. Een gecompliceerde situatie waarbij Al Masri zegt zich als Amerikaanse Palestijn nog steeds niet bij neer te kunnen leggen. Met het vermogen dat hij opbouwde met zijn bedrijf Massar International besloot hij in 2008 de eerste hightech stad van Palestina te bouwen. Rawabi: het gezicht van een futuristisch Palestina.

Al snel begrijpt men dat de plannen die Al Masri met Rawabi heeft op zijn zachtst gezegd niet klein te noemen zijn. Er moet een stadscentrum komen wat met name gericht is op jongeren. Cafés, restaurants, drie bioscopen, een gigantisch openlucht winkelcentrum, moderne westerse winkelketens, 8 scholen, een moskee, een kerk en een amfitheater met plek voor maar liefst 15.000 toeschouwers. Ook zullen er volgens Al Masri in 2014 40.000 mensen in ‘zijn’ Rawabi wonen.

2010: Het Rawabi project zorgt voor meer dan 10.000 banen en de bouw wordt gestart. Gebouwd met stenen vanuit de heuvel waarop Rawabi staat, schieten de eerste appartementencomplexen de grond uit. De bedoeling is dat de Palestijnse middenklasse in omliggende steden zoals Nablus en Ramallah op Rawabi afkomen. In Rawabi kun je namelijk wél als vrouw alleen over straat, of je nu gesluierd bent of niet, zo zegt Al Masri.

Maar liefst 22 verschillende woonwijken moeten binnenkort de heuvel van Rawabi bekleden. Vanaf 55.000,- vind je al een 2- persoonsappartement. Je kunt dan rekenen op een kinderspeeltuin voor de deur eveneens als een laadpaal voor je elektrische auto.

Qatar’s Q Center

2015: na wat moeilijkheden voor het verkrijgen van water wordt Rawabi tóch aangesloten op het Israëlische waternetwerk. Hiermee trekken ook de eerste inwoners in. Ook opent het Q Center. Q Center is het in zandsteen gebouwde openluchtwinkelcentrum waaromheen Rawabi gebouwd is. Het winkelcentrum heeft veel westerse invloeden en doet dan ook beetje aan als een winkelcentrum zoals wij deze uit de VS kennen. Misschien ook omdat je er vele westerse kledingmerken vindt zoals onder meer Mango, Calvin Klein, Levi’s en Hugo Boss. Merken die vrijwel nergens anders in Palestina te vinden zijn.

Het winkelcentrum kreeg de naam Q Center. Vernoemd naar de oliestaat Qatar. Qatari Diar Real Estate bracht namelijk een grote financiële bijdrage aan de bouw van Rawabi. Rawabi is overigens niet de enige ‘geplande stad’ waaraan ze een financiële bijdrage hebben geleverd. Op dit moment wordt in Qatar de stad Lusail gebouwd. Met een capaciteit voor zo’n pakweg 450.000 toekomstige inwoners zullen in Lusail ook de eerste en de laatste wedstrijden van het WK voetbal 2022 gehouden worden.

Het Amfitheater

Vlak naast het Q Center vindt men het amfitheater van Rawabi. Vrijwel identiek aan de amfitheaters uit de Griekse oudheid, heeft deze versie plaats voor maar liefst 15.000 toeschouwers. Te hoog gegrepen denk je? Het amfitheater is al 2 keer hélemaal uitverkocht geweest bij concerten van een Jordanese volkszanger.

Wadina: een stadspark

Naast een groot westers winkelcentrum en een gigantisch theater moest Rawabi uiteraard ook beschikken over een stadspark. Al snel werd Wadina in het leven geroepen. Het grote park van maar liefst 135m2 waarin ook het amfitheater gelegen is. Het park is tegen de heuvel aan oostkant van Rawabi gebouwd. Wanneer je goed kijkt kun je hier zelfs in de verte de grens met Jordanië zien! Wadina is dé plek voor spelende kinderen of een geweldige picknick bij zonsondergang. In Wadina vind je ook kinder-piratenschip, een basketbalveld, een bedoeïenentent en op dit moment wordt er zelfs een echte wijngaard gerealiseerd!

Net naast Wadina ligt het Rawabi Extreme park. Hier kun je onder meer quads en fietsen huren, vind je een gigantische klimmuur, kun je zelfs bungeejumpen en ook is er een heuse kabelbaan die je over Wadina heen slingert.

Vandaag de dag wordt geschat dat Rawabi ongeveer 6.000 inwoners heeft. Daarmee is het streven van 40.000 inwoners nog lang niet gehaald. Desalniettemin staan er nog iedere dag nieuwe kopers aan de poort die een stukje van dit beloofde land willen hebben.

Wil jij een live kijkje nemen in Rawabi? Klik hier.

No Comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *