Rotterdam

simon goes: de hollandse havenstad rotterdam

Een stad terug van weggeweest. Na de bombardementen tijdens de tweede wereldoorlog verloor Rotterdam bijna haar gehele binnenstad. Nu, bijna een eeuw later is de stad terug met een gloednieuw imago.

In 2014 opende het megaproject Markthal en ook het nieuwe Centraal Station opende haar deuren. Twee jaar later werd de stad opgenomen in de Best in Travel 2016 lijst van Lonely Planet en afgelopen jaar zag Rotterdam haar toeristenaantal met 30% stijgen. Rotterdam is hip!

Rotterdam

Rotterdam is hip!

Rotterdamse wederopbouw

De bombardementen van 1940 legde met name de binnenstad van Rotterdam plat. Het is dan ook hierdoor dat je de meeste historische panden nét buiten het centrum vindt. Een unieke wijk die niet getroffen werd tijdens de tweede wereldoorlog is Delfshaven. Mateloos populair bij de Rotterdammers zelf en een echt uniek stukje van de stad!

Na de oorlog begon de enorme wederopbouw. Rotterdam kreeg het imago van werkstad en was een rolmodel wat betreft moderniteit. In 1953 opende bijvoorbeeld de Lijnbaan, de eerste autovrije winkelstraat van Europa. Eind jaren 90 kreeg Rotterdam ook een nieuw symbool: de Erasmusbrug werd in gebruik genomen en is nog steeds de trots van vele Rotterdammers.

Wist je dat architecturaldigest het nieuwe centraal station van Rotterdam (samen met dat van Antwerpen) uitriep tot een van de mooiste ter wereld?

Rotterdam

De Erasmusbrug is hét icoon van Rotterdam.

Markthal: kruiden, tapasrestaurants en sushibars

Ook na 2000 werd er nog flink geïnvesteerd in innovatieve projecten. Een van deze projecten was de Markthal. Het 40 meter hoge gebouw opende in 2014 en werd door buitenlandse media ook wel de Sixtijnse Kapel van Rotterdam genoemd. In de gigantische hal vind je vele marktkraampjes die kruiden, olijven of fruit verkopen, maar ook tapasrestaurants, sushibars en gezellige koffietentjes. De Markthal is niet alleen populair bij toeristen maar ook Rotterdammers zelf komen hier graag hun boodschappen doen.

Rotterdam

de vrolijke markthal is echt heel gezellig!

Wanneer je vanaf de Markthal naar Rotterdams paradepaardje, de Erasmusbrug loopt, kom je langs de Witte de With straat. Bij uitstek dé uitgaansstraat van Rotterdam. Hef het glas bij bijvoorbeeld NRC, waag een dansje bij Supermercado of bestel een lamscouscous bij Bazar.

Even uitbuiken met een indrukwekkend uitzicht? Sneak binnen bij de parkeergarage aan de Hartmansstraat (net naast Bazar) en neem de lift naar de bovenste verdieping. ’s avonds heb je hier een fenomenaal uitzicht over de verlichte Wilhelminapier en de skyline van Rotterdam.

Wilhelminapier en de Holland-America Line

De Wilhelminapier was vroeger de kade vanwaar vele passagiersschepen vertrokken om de Atlantische Oceaan over te steken. De pier is in Nederland ook het symbool geworden van de 19e-eeuwse emigratiestroom naar Amerika. De Holland-America Line voerde voor meer dan honderd jaar een lijnverbinding uit tussen Rotterdam en New York en had haar hoofdkantoor dan ook gevestigd óp de pier.

Inmiddels domineren ultramoderne vliegtuigen het passagierstransport en voert de Holland-America lijn alleen nog vakantiecruises uit. Het laatste schip dat voor de Holland-America Line heen en weer ging is nu te bewonderen in de wijk Katendrecht. Hier staat het SS Rotterdam. Je vindt er een restaurant, 4-sterren hotel, bar, congreszaal en sinds kort een escape-room. Ook worden hier rondleidingen gegeven door voormalige werknemers van het schip.

Rotterdam

Rotterdam is een echte havenstad.

Hotel New York

Op de Wilhelminapier stond dus het hoofdkantoor van de Holland-America Line. Dit statige gebouw was voor Rotterdam zo’n beetje wat Heathrow Airport is voor Londen. Rennende mensen, overvolle koffers en vertrektijden die worden omgeroepen in de terminal. Uiteraard jammer om zo’n historisch pand verloren te laten gaan.
Check ook het Lost Luggage Depot monument van Jeff Wall. Een monument op de kade ter ere van deze historische plek.

Het pand werd gelukkig overgekocht en na een korte opknapbeurt huisvest het vandaag Hotel New York. Een 4- sterrenhotel met eigen barbershop, cocktailbar en kwaliteitsrestaurant. Bovendien is het ook een bekende brunch locatie in Rotterdam. Je drinkt hier heerlijke koffie terwijl je uitkijkt over de indrukwekkende skyline. Probeer zeker de Dudok appeltaart!

Rotterdam

Het hotel New York in het voormalige hoofdkantoor van de Holland-America Line.

Fenix Food Factory

Net als het SS Rotterdam ligt de Fenix Food Factory in de wijk Katendrecht. Deze wijk maakte vroeger geen deel uit van Rotterdam en had tot 15 jaar geleden een slechte reputatie. Vroeger was Katendrecht een zeemansbuurt en vond je hier vele bordelen. Tot een paar jaar terug de wijk Katendrecht zich ontpopte tot iets nieuws. Nieuwbouw schiet hier als paddenstoelen uit de grond net als horecagelegenheden zoals bijvoorbeeld aan het gezellige Deliplein.

Aan ditzelfde Deliplein opende in 2015 de Fenix Food Factory. Een soort gigantische schuur met alleen maar eten! Perfect gegrilde octopus, huisgemaakte gambakroketjes, gefrituurde noodle-roll of een perfecte spekkoek met pisangroom. Deze coole urban-hotspot is ook bij Rotterdammers populair, met name tijdens de vrijdagmiddagborrel!

The Fenix Food Factory ligt net aan de overkant van Hotel New York en is dan ook de locatie bij uitstek om jouw dagje Rotterdam met een zonsondergang af te sluiten. Uiteraard… met wat te nassen.

Rotterdam

De Food Factory is een gezellige mikmak van stijlen.

No Comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *