Kazachstan

simon goes: astana, de hoofdstad van kazachstan

Het op acht na grootste land ter wereld dat geografisch gezien in Azië én Europa ligt, en een van ’s werelds grootste olievoorraden heeft. We kennen Kazachstan wellicht als voormalig Sovjetstaat, maar de reputatie die het land heeft changeert de laatste jaren in rap tempo.

Astana’s grotere broertje Almaty vervulde de rol als hoofdstad, maar dit slechts tot 1997. Maak kennis met de stad die letterlijk en figuurlijk symbool staat voor Kazachstan’s gouden toekomst en daarmee de jongste hoofdstad ter wereld: Astana.

Kazachstan ná de Sovjet

Toen in 1991 de Sovjetunie langzaam uiteen begon te vallen was Kazachstan de laatste staat waar de onafhankelijkheid werd uitgeroepen. Direct na het tot stand komen van het land kwam de huidige president Nursultan Nazarbayev aan de macht, die met name in het begin van zijn presidentschap volgens strenge wijze regeerde. Nazarbayev bestuurt vandaag de dag het land nog steeds, wat hem met 27 jaar heerschap een van de langstzittende staatshoofden ter wereld maakt. De president is bij zijn volk dan ook nog erg populair, alhoewel er wel getwijfeld wordt of de verkiezingsprocedure helemaal zuiver verloopt.

Decennia’s lang was Almaty de culturele en economische hoofdstad van Kazachstan, tot in de jaren negentig grote olievoorraden werden gevonden. Kazachstan werd ineens de snelst groeiende oliemacht ter wereld en met het geld dat hierdoor in het laatje kwam besloot Nazarbayev een nieuwe hoofdstad te bouwen. Astana: wat letterlijk hoofdstad betekent, staat symbool voor de gouden toekomst van Kazachstan en wordt hierdoor ook wel de speeltuin van Nazarbayev genoemd.

Kazachstan

De stad Astana is een en al contrast.

Het Dubai van Centraal Azië

Waar je in de rest van Kazachstan nog vele kenmerken van de Sovjettijd terug vindt staat Astana in het teken van nieuw, nieuwer, nieuwst. Zo ongeveer waar je ook kijkt wordt gebouwd. Hijskranen staan verscholen achter andere hijskranen en je vindt bouwterreinen soms zo groot als voetbalvelden.

In 2017 was Astana de gaststad van de wereldtentoonstelling ‘Expo 2017’. Voor dit evenement werd dan ook een gigantisch zelfvoorzienend terrein gebouwd (en dat voor een land waar de rijkdom afkomstig is uit de olie-industrie!) met de futuristische Nur Alem koepel als middelpunt.

Astana is de eerste Centraal Aziatische stad die ‘Expo’ ooit organiseerde. En dit is maar een van de weinigen voorbeelden waaruit blijkt dat Astana, en ook Kazachstan steeds meer verwesterlijken. Op dit moment bouwt Astana hard aan een eigen metro-netwerk dat de stad ook met het vliegveld, dat haar passagiersaantal afgelopen jaren zag verdubbelen, zal verbinden. Ook wordt op dit moment de hoogste toren van Centraal Azië in de hoofdstad gebouwd en met 4 stemmen verschil, greep de stad maar net naast de Olympische Winterspelen van 2022. Astana zit dus niet bepaald stil!

Kazachstan

De Bayterek toren.

De Bayterek toren

De 97 meter hoge Bayterek toren is met haar bijzondere vorm het middelpunt van de stad. In iets meer dan een minuut tijd brengt de panorama lift je naar het hoogste punt: de glazen koepel die óp het fakkel-vormige gebouw staat. Binnenin vind je een lange rij van voornamelijk Kazachstanen die minutenlang wachten om hun hand in die van President Nazarbayev te drukken. In het midden van de koepel staat namelijk Nazarbayev’s hand afgedrukt in een gouden plakkaat. En volgens het gezegde mag je terwijl je jouw hand in die van de president drukt een wens doen. Die uiteraard zou moeten uitkomen.

De gouden handdruk is niet de enige ode die je in Astana van de president kunt vinden. Een van de grootste gebouwen van de stad is het ‘Museum of the First President of the Republic’. Een soort mausoleum ter ere van de president en dit nog vóór zijn dood. Vele beweren dan ook dat een bezoek hieraan tijdsverspilling is.

Kazachstan

De Khan Satyr.

Khan Satyr

Verreweg de grootste tentconstructie ter wereld vind je ook in Astana. Khan Satyr genaamd. Op 5 juli 2010 werd het gebouw geopend, ter ere van de 70-ste verjaardag van uiteraard: Nursultan Nazarbayev. Khan Satyr is een echt walhalla voor winkelend publiek én ook hun kinderen. Binnenin het gebouw vind je een reusachtig winkelcentrum, een theater, een indoor-pretpark én hou je vast: een subtropisch zwemparadijs mét écht zand uit de Malediven! Zelfs tijdens de koude Kazachse winters, waar het soms -45 kan worden, staat een zondagmiddag in Astana garant aan een bezoekje aan het giga-winkelcentrum. Binnenin deze tent is het namelijk altijd tussen 25 en 30 graden.

Een stad die uit het niets is gebouwd. betaald door de enorme olie en gasvoorraden. Astana is ongetwijfeld een stad zoals geen ander. De Astanezen zien net als hun president de toekomst rooskleurig tegemoet. Maar waar de snelst groeiende hoofdstad ter wereld over 50 jaar écht zal zijn, dat weet niemand.

Wil jij Astana of de voormalige hoofdstad Almaty nou zelf bezoeken? Je zou het misschien niet verwachten maar vanaf Amsterdam, Frankfurt, Parijs en Londen vliegt Air Astana direct naar de beide steden. Je kunt ook kiezen voor een overstap in bijvoorbeeld Kiev of Boedapest wat soms de helft van de prijs kan schelen.

Meer zien van Astana en Kazachstan? Deze dronebeelden vertellen boekdelen.

No Comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *