Noto, een van de mooiste steden van Sicilië

Si si Sicilië: een bezoek aan de historische steden Noto, Siracusa en Taormina

Het mei en al lekker warm in België, maar ik pak mijn koffers en bereid me voor op hogere temperaturen. In samenwerking met Corendon reis ik van Schiphol Airport naar het zuiderse Sicilië. Nog geen drie uren later zie ik het eiland onder me liggen. Blauwe zee, historische steden, smalle, kronkelende straatjes: Sicilië, ik vind je nu al geweldig.

Sicilië is het grootste eiland in de Middellandse Zee en ligt net onder Italië. Hoewel veel mensen denken dat Sicilië bij Italië hoort, is het eigenlijk een autonome regio binnen Italië. Italiaans, maar toch weer niet. Net zoals het eiland Malta, dat een eindje ten zuiden van Sicilië ligt, werd Sicilië veroverd en heroverd door verschillende volkeren uit het mediterraan gebied. Die rijke geschiedenis vormt de achtergrond van het huidige Sicilië en zijn steden.

Noto, een van de mooiste steden van Sicilië

Op ontdekking in de barokke stad Noto

Mijn reis begint in de stad Noto, in het zuiden van Sicilië. Noto werd in de 17e eeuw gesticht, toen een aardbeving de oorspronkelijke stad Netum volledig vernietigde. De stad werd volledig gebouwd in de Italiaanse barokstijl, en is tot op de dag van vandaag een van de belangrijkste barokke steden van Italië. Niet vreemd dus dat de stad op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Een tijdlang slenter ik door de kasseistraten van Noto. Tussen de kerken en de stadspaleizen. Het is er druk, maar op een gezellige manier. Vanop de top van een kerktoren kijk ik uit over de hele stad en zijn groene omgeving.

Niet te missen in Noto

Noto is zo’n stad waar je gewoon een tijdje door wil dwalen. Slenter door de kleine straten, bewonder de gebouwen, bezoek de kerken en de stadspaleizen. Laat je verrassen door de architecturale pareltjes.

 • Neem de tijd om de Porta Reale, of de stadspoort, te bekijken. De neoclassicistische poort staat een beetje verloren aan de ingang van de stad, maar is wel de moeite waard om even te bekijken.
 • Naast zijn architectuur, staat Noto ook bekend om zijn roomijs met amandelen en zijn nougat. Kies een terrasje uit, bestel een ijsje en geniet van de Siciliaanse zon.
 • Elk jaar in mei worden de straten van Noto versierd met kleurrijke bloementapijten. Druk, maar wel de moeite waard om te bezoeken.

Verken het historische Syracuse

De stad Syracuse werd al in de 8e eeuw voor Christus gesticht. De havenstad had (en heeft) een gunstige positie aan de Ionische Zee, waardoor ze al snel uitgroeide tot een belangrijk handelscentrum. Vandaag is Syracuse een drukke stad met een historisch centrum, arbeiderswijken en talloze historische monumenten.

Ik bezoek Syracuse in de avond, wanneer de hitte van de dag plaats maakt voor de frisse nacht. De straten zijn verlicht met sfeervolle lampionnen, op de pleintjes spelen muzikanten. Op de achtergrond zingt de zee.
De sfeer van Syracuse doet me duizelen. Helemaal vrolijk wandel ik het restaurant Il Veliero in, voor een avondmaal van pasta en schelpdieren. De huisgemaakte limoncello die ik na het eten voorgeschoteld krijg, maakt me bijna lyrisch.

Met de Vespa door Sicilië

Niet te missen in Syracuse

De zomerhitte loopt snel op in grote steden zoals Syracuse. Bezoek de stad daardoor bij voorkeur in de ochtend of in de late namiddag. Dan is het meteen ook wat minder druk.

 • In een stad zo oud als Syracuse, mag je een archeologisch museum verwachten. Liefhebbers van geschiedenis halen hun hart op in Paolo Orsi, waar onder andere de Sarcofaag van Adelfia tentoongesteld wordt.
 • Het Oor van Dionysius is een kalkstenen grot met een magnifieke akoestiek.
 • Niet ver buiten de stad ligt de UNESCO Rotsnecropolis van Pantalica. De dodenstad werd gesticht in de 12e eeuw voor Christus en bestaat uit eeuwenoude rotsgraven op een helling.

Geniet van de zeebries in de kuststad Taormina

Onder de steeds zachtjes rokende Etna, ligt de kuststad Taormina. In de zomer is Taormina drukbezocht, maar in mei valt de drukte goed mee. Ik neem de trappen naar het strand met zijn rotsformaties en helderblauwe zee voor een halfuurtje pootjebaden, wat welkom is in de Siciliaanse hitte.

De badplaats van Taormina is gezellig, maar na een poos wil ik meer. Ik neem de kabelbaan de berg op, waar het eigenlijke centrum van Taormina ligt. Ik slenter door de straten vol gezellige winkeltjes en bezoek het oude theater, dat nog steeds gebruikt wordt voor concerten.

Kuststad Taormina

Niet te missen in Taormina

Je bezoekt Taormina best in het laagseizoen, wanneer het er niet zo druk is. In de zomer kan het er namelijk zo druk zijn, dat het gewoon niet meer gezellig is. Geniet van het strand, maar neem ook even de tijd om de stad zelf te bezoeken.

 • In de hoofdstraat Corso Umberto vind je een schare aan restaurants, winkeltjes en hotelletjes. De moeite om te bekijken.
 • Het Grieks-Romeinse Teatro Greco werd in de 7e eeuw gebouwd, maar is nog steeds in gebruik. In de zomer worden er concerten gegeven.
 • Het kleine theater Odeon, uit de 2e eeuw, is eveneens een bezoekje waard. Klein, maar delicaat.

Reis naar Sicilië en bezoek de steden Noto, Syracuse en Taormina

De gemakkelijkste en snelste manier om Sicilië en zijn prachtige steden te bereiken, is met het vliegtuig. In nauwelijks drie uren bereik je Sicilië. Verder reizen doe je best met de (huur)auto. Corendon biedt verschillende opties aan om Sicilië op eigen tempo en naar jouw eigen budget te ontdekken.

Reis je liever met je eigen auto, dan kost het je ongeveer twee dagen om Sicilië te bereiken. Je kan er een heuse Europese roadtrip van maken, met stops in Oostenrijk en Italië.

Dit artikel kan geschreven zijn in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership kan zijn, zodat jij kan genieten van gratis reisverhalen en tips.

2 responses to “Si si Sicilië: een bezoek aan de historische steden Noto, Siracusa en Taormina”

 1. YvonnevanderLaan.nl Avatar
  YvonnevanderLaan.nl

  Haha, wat stoer: een oorkonde van de eerste vlucht. Ik wil ook graag eens naar Sicilië. Goed te weten van deze rechtstreekse vlucht.

  1. Lot Wildiers Avatar

   Zeker doen, Yvonne, het is écht de moeite!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *