Linderhof

sehnsucht in slot linderhof

Kastelen en paleizen ontsproten stuk voor stuk ooit aan de geest van de een of andere fantasievolle geest. Burchten om de vijand buiten te houden en paleizen om indruk te maken. Maar weinigen deden wat koning Lodewijk ll deed: hij liet het romantische en geheimzinnige slot Linderhof bouwen, helemaal voor zich alleen.

De Sprookjeskoning

Koning Lodewijk ll wordt ook wel de sprookjeskoning genoemd. Hij had een voorliefde voor drama en romantiek, voor oude sagen en legendes. Dat hij een eenzaat was, en zich liever voortbewoog onder de donkere mantel van de nacht en in het maanlicht, sterkte het beeld van de sprookjeskoning enkel maar aan.

Nochtans was hij een geliefde vorst, onder andere omdat hij erg knap en lang was. Dat hij op zijn achttiende als onervaren en onstabiele jongeman de troon moest bestijgen, deed er niet toe: het volk hield van zijn koning. Ook nadat hij zich hoe langer hoe meer terugtrok en de schatkist leeghaalde om drie rijkelijke kastelen te laten bouwen in de Alpen.

Romantiek

Linderhof

Eén van die kastelen was het slot Linderhof, op de locatie van een koninklijke villa. Ik bezocht slot Linderhof, op mijn trip door Zugspitze Region, in het Duitse Beieren.
Het slot ligt in Ettal, in een groene, langwerpige vallei die uitkijkt over de Alpen. Niet lang na zijn dood werd dit slot, net zoals al de kastelen van de sprookjeskoning, opengesteld voor het publiek. Dit was immers de enige manier om de kastelen geld te laten opbrengen, om de schatkist terug te vullen.

Toen ik aankwam in slot Linderhof, werd ik meteen bevangen door de zware romantische sfeer, amper geraakt door de bussenvol toeristen die de parking opreden. Ja, ik was er ver van alleen, maar het welvende park is zo ingericht dat je niet de indruk krijgt dat er honderden mensen rondlopen. Bovendien wordt je in het slot gegidst in kleine groepjes.

Linderhof

In Het Goud

Omdat ik een kaartje had om het slot zelf te bezoeken, koos ik er voor het park even te negeren, en snel aan te schuiven bij het slot. In een kleine groep werd ik het slot ingelaten, begeleid door een gids met kennis van zake.

Jammer genoeg werd er vanaf het begin duidelijk gemaakt dat er géén foto’s mochten genomen worden, ook niet door bloggers die er op uitnodiging waren en foto’s wilden hebben voor hun artikels. Grmbl.

Je zal het dus moeten doen met mijn beschrijving van het slot. En jammer genoeg heb ik het gevoel dat elke beschrijving tekort doet. Elke kamer in het slot was ingericht met een eigen thema. Dat thema weerspiegelde zich in schilderijen, muurschilderingen, vazen, barokke versiersels en goud. Overal was er bladgoud, kostbaar hout, kristallen lusters en geslepen glas. En spiegels die elke kamer verveelvoudigden.

De kamers liggen zo dat je je in elke kamer alleen waant. De weinige bedienden die in het slot werden toegelaten, werden zorgvuldig uit het zicht gehouden. Voor zijn maaltijden bijvoorbeeld ontwierp Lodewijk ll een tafeltje dek systeem: zijn tafel werd in de kelderverdieping gedekt met porselein, kristal en verfijnde spijzen, om dan met vernuftig kabelsysteem naar de eetkamer getakeld te worden.

Ik wandelde door de kamers en was compleet overdonderd. Hoewel érg barok, was het prachtig. Niet met woorden te beschrijven. Ik kan je dus enkel zeggen: ga er heen. De ervaring is ongelofelijk, iets wat je niet snel elders zal meemaken. Je krijgt het gevoel dat je in het hoofd van de sprookjeskoning wandelt.

Cupido

De Venusgrot

Na een bezoek aan het slot, heb je alle tijd om het park te bezoeken. Dat park werd aangelegd met fonteinen, watervallen en met groen overdekte paadjes. Je vindt er paviljoenen, gouden beelden en grotten. In het bijzonder de Venusgrot is het bezoeken waard.

Deze volledig kunstmatige druipsteengrot was een idee van Lodewijk ll zelf, naar de Venusberg uit de opera Tannhäuser van Wagner. Middenin in de verwarmbare grot, ligt een klein meer, waarin golven opgewekt konden worden en waarvan het water opgewarmd kon worden naar een comfortabel 35°C. In dat bootje liet Lodewijk zich vermaken door opera’s en technische snufjes, die zijn romantische droom enkel maar versterkten.

Venusgrot

De Dood van de koning

Omdat Lodewijk ll zo’n romantische ziel was, werd dit als bewijs aangevoerd dat hij krankzinnig was. Hij werd door zijn eigen regering afgezet, en opgesloten. De dag na zijn afzetting, werd Lodewijk ll, die erg goed kon zwemmen, teruggevonden in het meer Starnberger See in Munchen. Zijn lijfarts verklaarde dat hij was verdronken.

Toen al werd zijn geheimzinnige dood als verdacht beschouwd, en nu gaat men er vanuit dat de koning werd vermoord. Maar door wie of waarom, dat zullen we wellicht nooit weten. Maar wat er ook echt gebeurde, die geheimzinnigheden versterken enkel maar het beeld van de sprookjeskoning.

In de Alpen

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *