Sardinië: welkom thuis

Publireportage

Afgelopen jaar was ik zo’n vier keer in Italië. En dat had ik zelf niet eens door! Elke regio is zo anders, weet je. Alpen, vulkanen, sneeuw. En dan heb je Sardinië: een eiland met scherpe pieken en eeuwenoude landschappen.

In samenwerking met toerisme Sardinië bezocht ik het noorden van Sardinië, de Emerald Coast zoals ze de kust daar noemen. Tijdens de paar dagen die ik daar doorbracht, logeerde ik in Baja Sardinia, in hotel Bisaccia. De nadruk van mijn bezoek lag bij de Italiaanse keuken.

Prosecco

Baja Sardinia

In het hoogseizoen is Baja Sardinia een fijne plek om te vertoeven. De prachtige blauwe tinten van de zee brengen je meteen in vakantiestemming. De pastelkleurige huizen en hotels, de smalle straten en het strand: picture perfect!

Zwembad

Maar, zoals jullie mij al kennen, is dat niet genoeg om mij aan te trekken. Ik wil de geschiedenis zien van een land, het land zelf voelen en proeven. En kon ik dat in Sardinië? Ja!

De Italiaanse Keuken

De Italiaanse keuken is beroemd. Zo beroemd zelfs, dat er een merknaam bestaat voor de échte Italiaanse restaurants in het buitenland: Ospitalità Italiana. Maar hoe goed ook, de pasta’s en schelpdieren, de wijn en de gelato: die smaken nergens beter dan in Italië zelf.

In Sardinië heerst de traditionele Italiaanse keuken, maar met een kwinkslag: de eigen smaken van het eiland. Vis en schelpdieren spelen een sterke rol, maar ook schaap en lam.
Eerlijk? Ik ben zeker niet vermagerd terwijl ik daar was.

Gebraden varkens

Het landschap van Sardinië

Sardinië is een beetje een speciaal geval. Het vasteland van Italië heeft al zo veel verschillende landschappen, en de eilanden hebben vulkaanlandschappen met nog levende vulkanen. Maar Sardinië, hoewel ook een vulkanisch eiland, is veel ouder dan dat andere grote Italiaanse eiland: Sicilië. De vulkanen zijn al tienduizend jaar uitgedoofd, en het landschap is verweerd.

Bergen van Graniet

De toppen van de bergen zijn graniet, de flanken groen en vol leven. Palmbomen, cactussen, olijfbomen en zelfs eucalyptusbomen. In de velden lopen schapen en runderen.
De landen bij de kust waren, voor ze gebruikt werden voor toerisme, draslanden: moerassen afgewisseld met plassen vol zeevogels. Hier en daar kan je die draslanden nog zien. Werkelijk prachtig!

De geschiedenis van Sardinië

Als eiland staat Sardinië tegenwoordig autonoom in Italië. Maar dat was niet altijd zo. Als sinds de prehistorie wordt het land bevolkt door verschillende volkeren, die allemaal hun stempel drukten op het land.

Eén van de meest opvallende overblijfselen daarvan zijn de megalithische woningen en tombes, die je kan zien in Arzachena. Een bezoek aan deze sites is de moeite waard, en helpt je het land te begrijpen.

De Tombe di Gianti
De Prisoni

Maar dat is niet het enige erfgoed dat je er ziet. Verschillende aspecten van het huidige leven is beschermd, soms zelfs door UNESCO. Denk aan prachtige traditionele kledij, en volksgezang. Maar het waren de muurschilderingen in Orgosolo die mij het meeste raakten. Deze maatschappijkritische schilderingen zijn modern, worden regelmatig vernieuwd en zijn bovenal érg raak!

Muurschilderingen
Kledij

Gastvrijheid

Bovenal is het volk in Sardinië gastvrij. Een bezoek is geen bezoek zonder een glas wijn, enkele hapjes en hartelijk gebabbel. Sardiniërs willen dat je je thuis voelt, dat je je op je gemak voelt. Niemand laat er een gast honger of dorst leiden.
Het is die gastvrijheid die je het meeste voelt in de regio Oliena, het hart van Sardinië.

Hun motto: welkom thuis, in Sardinië.

Welkom!

One response to “Sardinië: welkom thuis”

  1. […] je graag in bijzondere accommodaties? Dan moet je op Sardinië voor een verblijf in een agriturismo gaan. Op deze boerderijverblijven wordt zowel hard gewerkt als […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *