de Beeltjens in Westerlo.

Royaal genieten in Westerlo

Dat het goed toeven is in Westerlo, dat is al lang geweten. Al in de middeleeuwen werd het gebied bewoond door de adel en geestelijken, waardoor Westerlo en zijn omliggende dorpen zich kon ontwikkelen tot de fijne, fijne gemeente die het nu is.

Zo’n duizend jaar geleden was Westerlo onder het beheer van de heren van Wezenmaal, maar het was de adellijke familie de Merode die uiteindelijk haar stempel op het gebied zou drukken door de gemeente een flinke duw in de rug te geven: er werden kastelen gebouwd, dreven aangelegd en werkgelegenheid gecreëerd.

Ook vandaag heeft de familie de Merode nog steeds een dertiende-eeuwse burcht in Westerlo en het tweede kasteel, dat begin de twintigste eeuw gebouwd werd door Jeanne de Merode, doet de dag van vandaag dienst als gemeentehuis van Westerlo. De familie en de gemeente zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en die connectie vind je terug in het erfgoed en in de namen zoals natuurgebied de Merode, maar ook het gloednieuwe belevingspad het Gravinnekespad blijft in de adellijke sfeer hangen. Welkom in Westerlo.

Westerlo

Het Gravinnekespad Westerlo

Westerlo is een geweldige bestemming voor een daguitstap. De groene bossen en dreven van de Merode trekken jaarlijks talloze wandelaars en natuurliefhebbers. Maar ook gezinnen met (jonge) kinderen vinden hun meug in Westerlo. Zeker sinds de opening van het gloednieuwe Gravinnekespad.

Het Gravinnekespad is een interactieve wandeling. Terwijl ouders genieten van de rust en de stilte van de natuur, kunnen kinderen van drie tot tien jaar zich uitleven met verschillende opdrachten en houten spelelementen op het pad. Pret verzekerd.

Langs water en kastelen

Het Gravinnekespad is het enige interactieve pad voor het hele gezin, maar bij lange na niet de enige interessante wandelroute. De wandeling langs water en kastelen leidt je in zeven kilometer door de natuurgebieden Het Riet en De Kwarekken, door de vallei van de Grote Nete en deels door het centrum van Westerlo. Onderweg heb je een prachtig zicht op de twee kastelen van de familie de Merode en wandel je door de imposante dreven van gebied de Beeltjens.

Wie na deze wandeling nog niet genoeg heeft van de streek, kan een eigen wandeling samenstellen met behulp van het wandelnetwerk de Merode, dat ruim zevenhonderd kilometer aan wandelpaden bevat.

Maar ook fietsers vinden hun weg in Westerlo. De streek is, net zoals de rest van de Kempen, voorzien van fietsknooppunten die je voornamelijk langs mooie en rustige banen leidt. Daarnaast kan je de fietsroute de Meroderoute volgen. Deze route is bijna vijfenzestig kilometer lang, al kan je ze ook halveren. Je fietst door het landschapspark de Merode, dat zich niet alleen in Westerlo, maar ook in acht andere Kempische gemeentes bevindt.

Westerlo

Vergeet de innerlijke mens niet

Van wandelen en fietsen krijg je honger en dus moet je op tijd en stond halt houden om de innerlijke mens te versterken. Vlakbij het kasteel van Westerlo vind je de modern ingerichte koffiebar Het Rijk Der Zinnen. Hier drink je koffie en thee en eet je tapas of een Italiaans geïnspireerde lunch of een zoete hap voor je weer verder wandelt.

Op de rand van de natuurgebieden de Beeltjens en de Kwarekken vind je het recent gerenoveerde Domein Den Asberg. Voor de renovatie was het domein een camping aan zo’n typisch Kempisch ven in het zand. Nu is het een familievriendelijke locatie waar de kinderen kunnen ravotten en waar je een heerlijk hapje kan eten in een ongedwongen sfeer. Wel zin in genieten, maar niet in wandelen? Zet je dan gezellig op het terras met een fris biertje terwijl de kinderen kajakpolo spelen op het ven of zich uitleven in de speeltuin.

Mag het wat verfijnder zijn, dan is Le Notariat een goede keuze. Deze bar, die in 2020 de deuren opende in het oude notariaat in centrum Westerlo, serveert cocktails, tapas en gerechten om te delen. Heb je na het eten zin om te blijven plakken? Le Notariat heeft een fijne collectie vermouth en whisky; genoeg om de hele avond zoet mee te zijn.

Westerlo

De gouden ochtendstond

Natuurgebieden zoals de Merode, Het Riet en de Netevallei zijn het mooiste bij zonsopgang, wanneer de opkomende zon door de nevels en tussen de bomen valt, wanneer de vogels ontwaken en de wereld langzaam weer licht wordt. Om Westerlo op zijn mooiste te zien, moet je vroeg opstaan. Heel vroeg. Of je kan middenin dat natuurschoon blijven slapen.

Bij Dagbreek logeer je in een houten roulotte, een houten wagen, met uitzicht op de weilanden van Westerlo. De roulotte heeft twee stapelbedden voor in totaal vier gasten en een eethoek. Een privé badkamer en toilet vind je wat verderop. Het ontbijt komt uit eigen keuken en bevat voornamelijk biologische (streek-) producten en zelfgebakken brood.

De Roulotte van Dagbreek is simpelweg uniek. Een logeeradresje zoals er niet veel zijn. Wat de sfeervolle roulotte nog beter maakt, is dat de opbouw en zelfs het beheer ervan zo ecologisch mogelijk verloopt. Zo werden er vooral natuurlijke materialen gebruikt tijdens de opbouw, en wordt er gebruik gemaakt van zonne-energie voor de opwarming van het water. Je geniet dus in de natuur zonder die te belasten en dat is iets waar wij van Reisgoesting volop achterstaan.

Westerlo

Nog een beetje cultuur

Niet alleen de adel had een flinke invloed op het leven en werken van het gewone volk, maar ook de geestelijkheid had zijn impact. Waar kastelen en abdijen staan, was het leven doorgaans goed. Al negen eeuwen werken en bidden er paters norbertijnen in de gekende abdij van Tongerlo.

De abdij begon, zoals elke abdij, met een bescheiden gemeenschap en wat gebouwen, maar groeide uit tot een complex waar mensen leefden en werkten. De geschiedenis van de abdij van Tongerlo kan je aflezen van de architectuur: elk tijdperk heeft zijn sporen nagelaten, zoals in het romaanse poortgebouw en de gotische bovenbouw.

Ook nu nog leven en werken er norbertijnen in de abdij. Daarom is de abdij niet helemaal te bezichtigen. Wel kan je een rondleiding nemen met een gids, die je alles vertelt over de geschiedenis. Vergeet niet om gewoon even stil te staan op de binnenplaats van de abdij en de geschiedenis in je op te nemen. En spring daarna even binnen in de abdijwinkel, waar je naast verschillende abdijproducten ook het gekende Tongerlo bier kan kopen.

Westerlo

Reis naar de Kempen

Dit artikel is het derde in een reeks artikels over de Kempen, in samenwerking met Toerisme de Kempen. Eerder publiceerde ik al een artikel over mijn stad Lier en over Geel.

Onze Kempen zijn een warme regio, een gebied waar je geniet van heiden en bossen, van gezellige dorpen en echte Vlaamse steden. Plaatsen waar je kan genieten van lange wandelingen, fietstochten en een goed biertje op het terras van een café of brasserie.

Om royaal te genieten van en in Westerlo neem je best de hele dag, liefst twee dagen. Alle informatie die je nodig hebt om je bezoek te plannen vind je op de website van Toerisme Westerlo. Wil je daarna nog meer van de Kempen ontdekken, dan kan je terecht op de website van Toerisme Kempen.

Westerlo
Dit artikel kan geschreven zijn in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership kan zijn, zodat jij kan genieten van gratis reisverhalen en tips.

2 responses to “Royaal genieten in Westerlo”

  1. […] samenwerking tussen Reisgoesting en Toerisme Kempen. Eerder kwamen er al artikels over Lier, Westerlo, Hoogstraten en Geel […]

  2. […] Het is het laatste artikel uit een reeks van acht. Eerder publiceerde ik al artikels over Lier, Westerlo, Geel, Hoogstraten, Ravels, Kalmthout en […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *