Davod - Klosters

royaal genieten in davos – klosters

In de zomer van 2018 reed ik van Italië naar huis, in die uitputtende hitte die Europa in de tang hield. Hoe langer ik in de auto zat, hoe vermoeider ik werd.  Wat was ik blij dat ik halverwege kon stoppen in de Zwitserse regio Davos-Klosters, waar het zo’n 17°C was.

‘Het spijt ons zo dat het zo’n slecht weer is, net nu je op bezoek komt,’ zei de receptioniste van het Piz Buin hotel in Klosters. Alsof ze er iets aan kon doen. Ik kon haar niet snel genoeg vertellen dat de koele temperaturen een verademing waren.

Davos – Klosters

De regio Davos – Klosters in het kanton Graubünden bestaat uit een enkele grotere deelgemeentes en parochies. De meest prominente daarvan is de stad Davos zelf. Gelegen op een dikke 1500 meter boven de zeespiegel, is dit de hoogstgelegen stad van Europa.

De regio is voornamelijk bekend doordat de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum er plaatsvind, en als favoriete skigebied van de Britse koninklijke familie.

Davos – Klosters

De groene regio Davos – Klosters is perfect voor wandelingen en outdoor activiteiten.

Rust en bergen en rust

Ik arriveerde in de vroege avond in hotel Piz Buin in Klosters. Na mogelijk de beste pulled pork sandwich ter wereld, geserveerd in het hotel, kroop ik onder de dons van mijn enorme bed. En ik sliep. Dit keer zonder hitte, zonder zweten, zonder wakker worden. Wat een héérlijk begin van mijn bezoek.

Davos – Klosters

In het Piz Buin: wat een rustieke, mooie kamers, toch?

In de ochtend was Klosters in koele mist gehuld. Ik was helemaal in de wolken (hehe, woordmopje). Ik trok mijn wandelschoenen aan en ging op pad. In de omgeving van Klosters liggen verschillende wandelpaden op de flanken van de vallei. Ik koos voor de Zwergenweg: een licht pad dat vrolijk ingekleed is met poppen, huisjes en schilderingen van dwergen. Perfect voor een gezin met jonge kinderen of, je weet wel, een volwassene met een hart voor sprookjes. Zoals ik.

Davos – Klosters

Op de Zwergenweg vind je op de meest creatieve plaatsen dwergen.

De Zwergenweg brengt je halverwege de Monbiel vallei, waar de rivier Landquart stroomt. Volg je rivier stroomopwaarts, dan kom je bij een van de twee hangbruggen van Klosters. Nog een beetje verder en een beetje naar het noorden, stuit je op het Alp Garfiun, waar er taart en koffie op je wacht. Want dat is exact wat je nodig hebt na een wandeling.

Davos – Klosters

De hangbrug over de rivier Landquart is een wiebelig iets: plezant!

Wakeboarden

Logeer je in een hotel, een vakantiehuisje, het hostel in Davos – Klosters, dan kan je gebruiken van enkele genereuze aanbiedingen. Je krijgt sowieso een guest pass, waarmee je gratis gebruik maakt van het openbaar vervoer en de kabelbanen. Maar je kan ook gebruik maken van het guest programme.

Het guest programme is een aanbieding waarbij je als gast in de zomer allerlei sporten en activiteiten kan uitproberen zonder dat je er voor betaalt. Ja, ik vond dat dus ook heel genereus. En hoewel ik dat in eerste instantie niet helemaal kon geloven, koos ik dan maar een activiteit uit: wakeboarden. Je weet wel: op een soort van snowboard op het water surfen.

Davos – Klosters

Niet gemakkelijk om te manoeuvreren: het board drijft en je zwemvest drijft en jij drijft niet echt.

En zo kwam het dat ik op een ochtend aan het meer van Davos stond, bij Wakeweeks. Ik moest zelfs een wetsuit aandoen, want het was nog steeds niet erg warm. Wat ik nog steeds helemaal niet erg vond.
Met dat wetsuit aan, en een zwemvest omgesnoerd, stapte ik op mijn wakeboard en in het water. Ik moest een touw vastgrijpen en hop, ik werd het water over getrokken.

Dat is dus niet zo gemakkelijk als het er uit ziet. Ik heb, geloof ik, half dat meer leeg gedronken voor ik er in slaagde om te blijven rechtstaan. En toen leek het alsof er iets klikte. Ik zoefde over het water alsof ik nooit anders gedaan had. Wie had nu kunnen denken dat ik goed zou zijn in wakeboarden? Ha!

Davos – Klosters

En, hop, ik was vertrokken!

Gwunderwald

Na mijn lunch (zonder water) ontmoette ik gids Walter Gut voor een bezoek aan het Gwunderwald. Het project Gwunderwald is een reeks educatieve wandelpaden in een bos vlakbij Davos. Elke wandelroute in dit project heeft stations: stopplaatsen waar je op een creatieve en leuke manier leert over het bos en zijn bewoners. De activiteiten zijn op zo’n niveau dat ze leuk zijn voor kinderen en volwassenen.

Davos – Klosters

Een roofvogel die ik onderweg tegenkwam. Geen idee welke soort het is, maar hij poseerde zo mooi.

Je kan de wandelingen op eigen houtje maken, maar je kan ook een gids boeken. Met een gids leer je meer over het bos, en op het einde van de wandeling kan je je opgedane kennis testen in een memorie spel, met een pintje erbij.

Davos – Klosters

Het Gwunderwald: mooi, toch?

Even praktisch

Mijn bezoek aan Davos – Klosters was een verademing. De rust en stilte van de bergen, de gezellige bedrijvigheid van Klosters, de gewéldige temperaturen: het was exact wat ik nodig had. Rotverwend worden in dat prachtige hotel Piz Buin hielp natuurlijk ook.

Je vindt Davos – Klosters ten oosten van de stad Chur. Omringd door de Alpen is Davos – Klosters een rustige, mooie regio. Omdat het zo hoog ligt, geniet je in de zomer van zonnige, maar koele dagen en in de winter van meters sneeuw.
In de winter geniet je van alle denkbare wintersporten, in de zomer zijn de opties oneindig. Wandelen, watersport, mountainbiken, paardrijden, parasailen,… je kan het zo gek niet bedenken.

Om na al dat sporten de innerlijke mens te versterken, schuif je je voeten onder tafel in toprestaurants. Mijn favoriet? Restaurant Höhwald in de vallei Monbiel, op enkele kilometers van Klosters.

Het mag dan misschien niet heel groot zijn, Davos – Klosters is een oase in een al zo drukke wereld. Een plaats om tot jezelf te komen, of je nu op zoek bent naar een luxueuze ervaring of gewoon wil genieten van het bergleven.

Davos – Klosters

Het overheerlijke aardappelbrood in restaurant Höhwald.

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *