ROA Codex

roa codex: de wereld rond met roa

De tijd dat straatkunst en graffiti als een marginaal verschijnsel werden gezien, is al even voorbij. Tegenwoordig worden straatkunstenaars geroemd om hun kunst, die maar wat vaak commentaar op onze maatschappij bevat. Straatkunst is cultuur met een scherp randje. Een spiegel die aan de kijker opgehouden wordt.

Vraag je aan de man in de straat om een straatkunstenaar te noemen, dan noemt die Banksy. Zijn werken zijn beroemd, zijn anonimiteit beroemder. En terecht, natuurlijk. Maar Banksy is niet de enige die scherpe stukken weet neer te zetten. De Gentse straatkunstenaar ROA is wereldwijd gekend en één van mijn favoriete artiesten.

ROA Codex

Een ouder werk van ROA in het spookdorp Doel.

De anonieme ROA

ROA weet zijn anonimiteit redelijk goed te beschermen. Hij ontwijkt de media en al wat daarbij komt kijken. Toch is er een beetje informatie over deze man beschikbaar. In sommige gevallen gaat het wellicht over goed geïnformeerde gokken.

Waarschijnlijk werd ROA rond het jaar 1976 geboren. Hij is een Gentenaar, en zou een bioloog van opleiding zijn. Oorspronkelijk schilderde de man zijn werken op verlaten plekken in België, zoals in het spookdorp Doel en in verlaten fabriekspanden in het Gentse. Veel van zijn werken zijn daar nog steeds te vinden, hoewel sommige de tand der tijds nauwelijks hebben doorstaan.

Intussen is ROA een veel gevraagd straatkunstenaar. Zijn werk verschijnt letterlijk wereldwijd, soms op plaatsen waar je ze het minst verwacht. In 2014 kreeg ROA zelfs de tweede plaats in de top twintig van meest invloedrijke straatkunstenaars door The Huffington Post.

Endemische soorten in zwartwit

De stijl van ROA is heel karakteriserend. Hij schildert dieren, vaak dood of half vergaan. De tekeningen worden doorgaans monochrome neergezet, al durft hij ook kleur te gebruiken wanneer hij de ingewanden van de dieren neerzet. De schilderingen zijn rijk aan details, die in fijne lijnen worden aangezet.  Dikwijls schildert ROA diersoorten die endemisch zijn aan de locatie. Dieren die enkel of voornamelijk in die specifieke locatie voorkomen.

ROA Codex

ROA gebruikt meestal zwart en wit, maar soms zet hij iets met kleur in de verf.

De tekeningen van ROA zijn bijzonder accuraat. Sommige dieren schildert hij levend, maar de meesten zijn dood. Soms zien ze er eerder slapend uit, maar minstens even vaak toont hij de skeletten en ingewanden. Het werk is confronterend, want het toont welke plaats deze dieren in onze maatschappij hebben. Knaagdieren zien we liever dood, andere diersoorten bejagen we of slachten we.
Ik hoorde wel eens zeggen dat de man zijn schilderingen in lagen opbouwt, door eerst het skelet te tekenen, en dan de rest van het dier er over heen te schilderen. Of dat waar is, kan ik moeilijk bevestigen. Hij is er zeker toe in staat, denk ik.

ROA keert wel eens terug naar zijn schilderingen om er iets aan te veranderen. Enkele jaren geleden nam hij deel aan The Crystal Ship: het ambitieuze project van de stad Oostende, waarbij straatkunstenaars van over de hele wereld schilderingen aanbrachten over de hele stad. ROA plaatste een schildering genaamd The Rat Race: een stapel dode knaagdieren.
Oorspronkelijk waren de ogen van alle knaagdieren dicht. Tot mensen opmerkten dat het oog van het konijn open was. Een tijdje later was het oog weer gesloten. Beide keren slaagde ROA er in de aanpassingen onopgemerkt te doen.

ROA Codex

Het werk The Rat Race in Oostende.

De ROA Codex

In december 2019 publiceerde uitgeverij Lannoo de ROA Codex. Een groot, dik boek waarin de werken van ROA worden samengevat per continent. Prachtige foto’s tonen hoe zijn kunst zich verhoudt tot zijn omgeving. Zijn werk wordt becommentarieerd en zelfs een beetje verklaard door kunstkenners en mensen die ROA persoonlijk kennen of met hem hebben samengewerkt.

Om eerlijk te zijn zat ik al eeuwen te wachten op dat boek. De ROA Codex is niet zo maar een naslagwerk over een van ’s werelds beste straatartiesten, maar gezien de vergankelijke aard van straatkunst ook een tijdscapsule die al het werk van ROA bewaard. Een kleine schat.
Straatkunst is een wereldwijd verschijnsel. Het geeft karakter aan een stad, doet mensen nadenken. Of simpelweg genieten. Het is kunst die beschikbaar is voor iedereen. Het verbindt. Niet pretentieus, maar eerlijk en rechtdoor. Het werk van ROA kan je wereldwijd vinden. In steden, op verlaten plaatsen.

De ROA Codex is sinds december overal te koop. Het boek vormt een geweldig cadeau voor mensen met een liefde van straatkunst. Of voor jezelf, want dit boek wil je echt hebben. Koop de ROA Codex hier.

ROA Codex

De ROA Codex is een stevig boek.

No Comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *