Detail van de Neyland jas van Vaude.

Review: het Neyland gevoerde jack van Vaude

Bekentenis: sinds die mistige reisfoto’s met felgekleurde regenjassen zo populair werden op sociale media, droom ik van een knalgele jekker. Ik droom van een foto van mezelf in die knalgele jekker, hoog op een bergtop, omringd door diepgroene dennenbossen.

Ik ben ook maar mens. Gevoelig voor trends en een absolute sucker voor mooie plaatjes. Bovendien heeft dat knalgeel een zekere charme. Het doet me denken aan de oliejekkers die gedragen werden door vissers, wanneer ze aan boord van een kotter de zee opvoeren. Ik ben niet alleen gevoelig aan trends, maar ook een romanticus.

Neyland Vaude

Een knalgele gevoerde jack

Je begrijpt dus wel dat mijn hart een slag oversloeg toen er een knalgele jas in mijn brievenbus zat. Een knalgeel exemplaar van de Neyland gevoerde jack voor dames, van Vaude. Ik trok de jas uit de doos en viel meteen voor de kleur. Burnt Yellow. Exact het geel dat door de vissers van weleer gedragen werd, exact de kleur die je wil wanneer je foto’s maakt op mistige bergtoppen.

Natuurlijk trok ik de jas meteen aan. Kap op mijn hoofd, rits helemaal dicht. Helemaal ingeduffeld stond ik voor de spiegel mezelf te bewonderen. En te zweten. Wat is me dat een warme jas! Het Neyland gevoerde jack is warm, wind- en waterdicht. Ontworpen voor wandeltochten in de late herfst en het putje van de winter.

Specificaties van de Neyland

De jas heeft een hoge kraag en een dikke kap, en aan de binnenzijde van de mouwen zit een extra elastische manchet om de koude buiten te houden. Op de buik zitten twee steekzakken met een ritssluiting, en op de linkermouw heb je een handig zakje waar je een skipas of een bankkaart veilig in kan opbergen. Aan de linkerkant zit een binnenzak met een velcro afsluiting.

De Neyland wordt gemaakt met het basismateriaal polyamide, dat gewonnen wordt uit oude autobanden. De vulling bestaat uit PrimaLoft®, dat gemaakt wordt uit oude petflessen en de Eco Finish water- en vuilafstotende afwerking, die uiteraard geen schadelijke fluorkoolwaterstoffen (PFC) bevat, houdt de jas waterdicht en vuilafstotend. Het productieproces en het vervoer van de Neyland zijn klimaatneutraal. Emissies die niet te vermijden zijn, worden gecompenseerd in samenwerking met de onafhankelijke non-profitorganisatie myclimate.

Het resultaat is een extreem duurzame jas die ook nog eens doet wat hij belooft: je warm en droog houden. Momenteel kan je de Neyland is vier kleuren kopen: Blackberry, Dusty Forest, Dark Sea en Burnt Yellow. Het knallende Burnt Yellow is de mooiste kleur, dat spreekt voor zich.

Vaude

Mijn gele Neyland van Vaude

Bij gebrek aan hoge bergtoppen en mistige bossen, nam ik de jas tijdens de kerstperiode mee naar buiten voor een fietstocht. Het was winderig, koud en nat. De exacte omstandigheden waarvoor de Neyland gevoerde jack ontwikkeld werd. Stevig ingepakt stapte ik de fiets en hop, daar ging ik.

Het regende al een beetje toen ik vertrok. Zo’n dun regenbuitje dat meer als een nevel dan als een bui aanvoelt. De druppels trokken samen op de stof van de jas en dropen binnen de kortste keren van me af. Wanneer ik met mijn mouw schudde, sprongen de druppels er zo af. Waterdicht: check!

Het eerste stuk van mijn fietstocht trapte ik tegen de wind in. De jas, die best ruim zit, ving wel wat wind. Het voelde alsof ik bergop moest trappen. De wind rukte aan mijn kap, maar die bleef gewoon op zijn plaats. Zelfs de rits, meestal toch het zwakke punt van een winddichte jas, hield de wind redelijk goed buiten. Winddicht: check.

Mijn fietstochtje duurde een kleine twee uur. Binnen het kwartier had ik het te warm. Zodra het stopte met regenen, zette ik de rits van de Neyland open voor wat verkoeling. Dat hielp. Ik zocht nog even naar verluchting onder de armen, zoals je wel vaker vindt in winterjassen, maar die heeft de Neyland niet. Warmte: dubbelcheck.

Mijn verdict

De Neyland jas staat op de website van Vaude beschreven als een all round jas voor de herfst en winter. Een jas die je warm en droog houdt. En dat is precies wat hij doet. Hij is fijn in gebruik, zit comfortabel – zelfs een beetje ruim – en warm. Ik vind ‘m zelfs een beetje aan de warme kant. Maar, in alle eerlijkheid, ik heb het snel te warm. Heb je de neiging om het snel koud te hebben, dan is de Neyland echt geschikt voor jou.

Het model van de jas doet wat denken aan een skijas. Hij valt net op je heupen, en is niet getailleerd. Dat vind ik zelf het grootste nadeel. Wanneer je hem aantrekt, zie je er uit als een bolletje. Een heel schattig bolletje, maar wel een bolletje.

De knalgele kleur maakt dat wel meteen weer goed.

Over Vaude

Vaude is een Duits merk dat producten verkoopt voor outdoorliefhebbers. Van kledij tot schoenen tot rugzakken: alles wat je nodig hebt om beschermd de natuur in te trekken. Omdat Vaude die natuur graag beschermd, doet het bedrijf grote inspanningen om de impact van hun productie te verminderen.

Zo werken ze waar mogelijk met gerecycleerde stoffen, weren ze schadelijke chemicaliën en houden ze de uitstoot van hun productieproces laag. Onvermijdbare emissies worden gecompenseerd. Het resultaat is een bedrijf dat zo goed als helemaal klimaatneutraal is. De producten zijn bovendien van zo’n kwaliteit dat ze echt jaren meegaan, wat ze natuurlijk erg duurzaam maken.

Vaude vergeet daarbij ook het menselijke aspect niet. Werknemers van het bedrijf krijgen altijd een eerlijk loon uitbetaald, ook degene die niet in Europa wonen. Hiermee toont het bedrijf dat het perfect mogelijk is om goede producten te produceren zonder schade aan ons milieu en zonder menselijk leed. Een voorbeeld voor ons allemaal.

Een bolletje

Dit artikel is geschreven in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership is, zodat jij kan genieten van gratis content.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *