Review: Dominicus Reisgidsen

Onlangs opende ik mijn brievenbus en vond ik drie reisgidsen. Eigenaardig? Neenee, dat gebeurt wel meer. Ik heb een vreemd soort fascinatie voor reisgidsen. Wat bracht de postbode deze keer? Dominicus gidsen voor Ierland, Engeland en Schotland. Goodie!

Over Dominicus
Dominicus reisgidsen worden uitgegeven door Gottmer Uitgevers Groep, uit Nederland. De gidsen zijn compact, maar niet licht. Handig voor in de rugzak, maar je zal het wel voelen. Nu, dat telt natuurlijk voor elk boek dat je in je rugzak stopt.

Je kan de gidsen verkrijgen voor intussen al 75 landen. Extra tof? Sommige gidsen hebben een thema! Zoals degene dat ik mocht ontvangen: ‘Het Engeland van Jane Austen’. Nog eens goodie!

Testfase
Jammerlijk heb ik geen plannen in het vooruitzicht om Schotland, Ierland of Engeland te bezoeken. Ik ga dus weinig kans hebben om de gidsen in real life te testen. Echt spijtig. Ik zal dus het testen vanuit mijn zetel moeten doen, en eerlijk, daar ben ik ook wel goed in.

De Dominicusgids heeft in mijn ogen een heel aangename structuur. Na een korte inleiding om het algemene leven in het land en de geschiedenis, begint het boek te gidsen vanaf de hoofdstad. Van daaruit gaat het verder naar de omgeving van de hoofdstad, aanleunende provincies en voor je het weet heb je het hele land gezien. Afin, gelezen.

De beschrijvingen van de hotspots zijn kort en krachtig, een tikje droog, maar wél met een beetje geschiedenis en feiten erbij. Handig voor als je de wijsneus wilt uithangen, of gewoon meer wilt weten over de plaats waar je staat.

Heb je een themaboek voor je neus, dan wordt het iets anders aangepakt. In het mijne gaan de eerste hoofdstukken over Jane Austen, haar leven en de maatschappij waarin ze leefde. Zo krijg je een duidelijk idee over de levensstijl uit die tijd.
Van daar gaat het verder naar de provincies die beschreven worden in het boek, tot soortgelijke locaties over het hele land en ten slotte filmlocaties van de véle verfilmingen van haar boeken.

Dat er hier en daar fotootjes van de filmversies van Mr Darcy verschijnen, is alleen maar een pluspunt.

Conclusie
Toffe boeken! Ik hou van de opbouw, van de structuur van de gidsen. De foto’s zijn helder en ook mooi. Kom je ook niet altijd tegen.
Helemaal top is het themareisboek, waarmee je dus moeiteloos een themavakantie kan plannen. Je moet er niks voor doen, gewoon de gids volgen!

Minpuntjes zijn dat de tekst wellicht een beetje droog is, al telt dat weer voor elke reisgids.

Overweeg je een reisgids te kopen? Een Dominicus is zeker geen slechte keuze!

2 Comments
  1. Wat een leuk concept, die Jane Austen themagids! Zal ik aan denken wanneer ik nog eens Engeland/Londen/Bath bezoek. 😀

    xo Noor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *