Sony

review: de sony mdr-xb950n1 hoofdtelefoon

Afgelopen lente zat de Sony MDR-XB950N1 hoofdtelefoon met extra bas en noise cancellingen technologie in mijn brievenbus. Deze zomer nam ik die hoofdtelefoon met mij mee op pad. Dit is wat ik er van vind, klaar en simpel.

Reizen is een stroom van indrukken. Geluiden, geuren, beelden. Wanneer die stroom te overweldigend wordt, heb je nood aan rust. Ik los dat meestal op met wat muziek. Ogen dicht voor een halfuurtje en gewoon wat wegdromen.

Maar op een lange vlucht, met het constante gedreun van de motoren, of op een stevige busrit waarbij mensen om je heen zitten te kwebbelen en kinderen lopen te gillen, is mijn kleine Ipod Shuffle met standaard oortjes niet toereikend. Het volume omhoog werken is niet zo gezond voor je gehoor en helpt vaak niet. In samenwerking met Sony testte ik daarom de Sony MDR-XB950N1 hoofdtelefoon uit.

Sony MDR-XB950N1

De Sony MDR-XB950N1 is mooi en stevig ingepakt.

Over de Sony MDR-XB950N1 hoofdtelefoon

De Sony MDR-XB950N1 hoofdtelefoon is een over-ear hoofdtelefoon met bluetooth, extra bass en noise cancelling technologie. Hij is compact en licht, met een mooi, maar eenvoudig design. In de doos vind je, naast de hoofdtelefoon zelf, een zakje om hem in te bewaren, een micro USB kabel om hem op te laden en een audiokabel.

Om de hoofdtelefoon te gebruiken, dien je hem op te laden. Na ongeveer 7 uren opladen heeft hij een batterijduur van 22 uren. Aan de linker oorschelp van de hoofdtelefoon vind je de aan/uit knop, de knop voor het bass effect en de knop voor de noise cancelling. De aansluitingen voor de jackkabel en de micro USB kabel bevinden zich ook aan deze kant. Aan de rechter oorschelp zit de volume, de play/pauze knop en de spoelknoppen.

De Sony MDR-XB950N1 verbindt via bluetooth draadloos met je muziekspeler. Doet hij overigens gemakkelijk en snel. Heeft jouw muziekspeler geen bluetooth, dan kan je de jackkabel gebruiken. Zet je de hoofdtelefoon aan of uit, of zet je de extra bass of noise cancelling aan of uit, dan hoor je een voice over die de actie uitspreekt. Handig, want zo gebruik je de knoppen zonder kijken. Zit je net middenin een heerlijk nummer, dan is de stem wel storend.

Dankzij de scharnieren aan de oorschelpen kan je de Sony MDR-XB950N1 compacter opvouwen en gemakkelijk wegsteken in je bagage. Wel niet vergeten hem af te zetten wanneer je hem opbergt.

Sony MDR-XB950N1

De linker oorschelp met de inputs en de aan/uit knop.

Mijn ervaring

Ik nam de Sony MDR-XB950N1 hoofdtelefoon mee in de auto, gebruikte hem in huis en nam hem mee op het vliegtuig naar Ierland. Thuis gaat de hoofdtelefoon constant heen en weer tussen mijn bureau en die van Manlief, die er minstens even dol op is als ik.

In mijn ervaring is deze hoofdtelefoon sterk in het uitvagen van zware, diepe geluiden. Scherpere geluiden zoals een intercom hoor je nog wel, ook al worden ze afgezwakt. Ik vind dat op zich niet slecht. Het staat je toe in alle rust van je muziek te genieten, terwijl je belangrijke mededelingen nog wel opmerkt.
Gebruik je hem gewoon in huis, creëer je een klein oase van rust voor jezelf. Het verkeer buiten, andere mensen in huis: ze verdwijnen naar de achtergrond. Maar de hoofdtelefoon bewijst zich pas echt aan boord van een vliegtuig of een bus. Het constante gedreun van de motoren valt weg. De rust die over je daalt wanneer dat gebeurt is moeilijk te beschrijven. Gewoonweg zalig.

Hoe compact je de Sony MDR-XB950N1 kan maken, als ik de natuur in ga grijp ik wel gemakkelijker naar mijn klassieke oortjes. Omdat die compacter zijn en gemakkelijk in een broek- of jaszak passen, maar ook omdat ze niet opgeladen moeten worden.
Reis ik per vliegtuig of naar een drukke stad, dan is de Sony MDR-XB950N1 het eerste wat ik inpak.

Sony MDR-XB950N1

Een mooi, eenvoudig en degelijk design.

Pro’s en con’s

Het geluid van de Sony MDR-XB950N1 is geweldig. Helder, niet té scherp. Je hebt niet heel veel volume nodig om te genieten van je muziek.

Het ontwerp is van een eenvoudige degelijkheid. Je bereikt alle knopjes gemakkelijk en kan ze dankzij de voice over blindelings besturen.

De noise cancelling technology werkt vooral goed op lage tonen. Hogere tonen dringen toch nog door.

De extra bass is heel fijn, maar wanneer je de hem gebruikt, verdwijnen stemmen in je muziek soms naar de achtergrond. Voor veel nummers zal dat niet veel uitmaken, maar ik merkte het wel op.

Hoewel de oorkussen zacht aanvoelen, zitten ze niet geheel over mijn oren, maar deels op mijn oren. Na een paar uur begint dat te irriteren. Draag je oorbellen, dan check je best even of ze nog goed zitten wanneer je de hoofdtelefoon afneemt.

Conclusie

Al bij al wegen de con’s niet op tegen de pro’s. De kleine ongemakken die je voelt als je de hoofdtelefoon een lange tijd draagt, vallen in het niets bij de kwaliteit van het geluid en de noise cancelling. Hij doet wat hij moet doen en maakt lange reizen heel wat aangenamer.

Samengevat: dit is een beest van een hoofdtelefoon. Een onmisbaar gadget voor wie vaak lang reist en last krijgt van omgevingslawaai.

Sony MDR-XB950N1

Beest van een hoofdtelefoon.

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *