Hoka One One

review: de hoka one one challenger wandelschoenen

Hoka One One schoenen zien er een beetje vreemd uit. De platte, brede voetzolen hebben iets buitenaards. Maar het is die zool die de schoenen net zo populair maakt bij sporters. En hikers, want met de Challenger Mid Gore-Tex richt Hoka One One zich ook op backpackers en wandelaars.

Het draait allemaal om de zolen

Dit is de eerste samenwerking tussen Reisgoesting en Hoka One One. Toegegeven, het merkt spreekt mij op het eerste zich niet aan. De dikke, soms achteruitstekende zolen ogen weinig aantrekkelijk, als een fashion statement waar ik simpelweg te oud voor ben. Maar het draait bij Hoka One One niet om fashionstatements.

Hoka One One schoenen zijn zo ontworpen dat ze de gebruiker stabiliteit, ondersteuning en schokdemping bieden. Dat vertaalt zich in een dikke, zachte zool waar de voet bij elke stap een beetje in wegzakt. Afhankelijk van het type schoen en zijn doeleinden, is de zool zachter of juist veerkrachtiger. Hardloopschoenen, bijvoorbeeld, hebben een zool die aan de tenen ietwat veerkrachtig is, waardoor de loper als het ware vooruit gekatapulteerd wordt.

Oorspronkelijk zette het merk zich in op sporters – hardlopers, trailrunners en langeafstandlopers. Maar sinds enige tijd hebben ze ook een aantal schoenen voor andere doeleinden. Zoals wandelschoenen.

Hoka One One

De Hoka One One Challenger Mid Gore-Tex.

De Challenger Mid Gore-Tex

De Challenger Mid Gore-Tex is een wandelschoen met een opvallend dikke en bolle zool. Diepe groeven en extra noppen geven de zool een goede grip op elk terrein. Het bovenstuk bestaat uit nubuckleder in een neutrale bruine kleur. De schoen is uitgerust met een Gore-Tex laars, waardoor hij waterdicht blijft in alle weersomstandigheden. Platte veters die door voorgevormde oogjes passen, maken het geheel af.

Op pad met mijn nieuwe Challengers

De schoenen zijn licht. Zo licht, dat ik twijfelde of hij de stabiliteit en ondersteuning die ik nodig heb kan bieden. De veters maken het me knap lastig door stroef door de oogjes te glijden, maar uiteindelijk krijg ik de schoen ver genoeg open om hem aan te doen. Zodra ik de veters dichtknoop, begrijp ik waarom ze een beetje lastig aanvoelen: de platte, ietwat ruwe structuur zorgt er voor dat de knoop niet kan lossen. Pluspunt.

Zodra ik de schoen aan heb getrokken, voel ik de zachte zool. Dat is even wennen. Het voelt alsof ik op een veerbare rubberen mat loop. Mijn houding past zich aan en dat voel ik in mijn rug en bekken. De druk op mijn wervels voelt lichter. Zot dat een schoen dat effect kan hebben. Pluspunt.

Naar buiten. De eerste kilometers buk ik mij af en toe om de veters aan te rijgen of te lossen. Het is zoeken naar wat het meest comfortabel voelt. Mijn vertrouwen in de schoen groeit. Een sprong in een diepe plas bewijst dat hij echt wel waterdicht is. Mega pluspunt.

Uiteindelijk leg ik een vijftal kilometer af. Niet te veel, maar genoeg om aan te voelen wat de schoen waard is. En dat is best wat. Ik val als een blok voor de waterdichtheid, de lichtheid en de warmte. Pluspunten.
Maar ik merk ook dat ik aan de zool moet wennen. Mijn voetzolen en kuiten voelen na die eerste wandeling vermoeider aan dan ze gewoonlijk doen na een wandeling. Het gevoel heeft wat weg van wat je voelt als je een tijdje in los zand hebt gelopen. Niet echt een minpunt, maar wel iets dat opvalt.

Hoka One One

Herfstwandelen met mijn nieuwe Hoka One One’s.

Het verdikt

Alles bij elkaar is dit een erg goede wandelschoen. Waterdicht, licht, een goede grip en stevig: allemaal dingen die erg belangrijk zijn wanneer je uit wandelen gaat. Wel vraagt het wat tijd om te wennen aan de Challenger Mid Gore-Tex. Dat je wandelschoenen best inloopt voor je ze meeneemt op een dagenlange hike weet je natuurlijk. Maar bij de Challenger Mid Gore-Tex mag je best nog voorzichtiger zijn. Begin met kortere wandelingen en bouw de afstand en het tempo op.

Het mooie is dat Hoka One One zijn kopers de kans geeft om te wennen aan de schoen. Als je een paar Hoka One One’s koopt via hun website, dan krijg je 30 dagen de tijd om ze uit te proberen. Is het echt niet jouw ding, dan krijg je je geld gewoon terug.

Hoka One One: vlieg over de aarde

Het merk Hoka One One ontstond in 2009 toen de Franse founders Jean-Luc Diard en Nicolas Mermoud de hoofden bij elkaar staken om een schoen te ontwerpen die het gemakkelijker zou maken om bergafwaarts te lopen tijdens lange uithoudingsraces. Het resultaat was een ultralichte schoen met een zachte, brede bodem die meer stabiliteit geeft.

Geheel onverwacht werd de schoen enorm populair onder hardlopers. Daardoor gooiden de ontwerpers het roer om en begonnen ze hun technologie toe te passen op het ontwerp van hardloopschoenen. Later werd de collectie uitgebreid met onder andere schoenen voor trailrunning en hiking, en zelfs een lifestyle collectie.

In het ontwerp van hun schoenen blijft Hoka One One wel altijd dicht bij hun kerngedachte: schoenen die het sporten vergemakkelijken. En dat weerspiegelt zich in de merknaam: Hoka One One betekent ‘vlieg over de aarde’ in het Maori.

Hoka One One

Het bos in: dat is de beste manier om nieuwe wandelschoenen te proberen.

One Comment
  1. Ik wil deze rugzak winnen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *