De biologisch afbreekbare producten van Sjö&Hav

Review: de biologisch afbreekbare zeep van Sjö&Hav

Publireportage

De natuur lonkt. Trekt ons uit ons kot. Buiten is het waar het te doen is, want we genieten zo van de rust en de stilte en de geneugten van de wilde natuur. Maar wie de natuur intrekt, moet ze ook beschermen. De biologisch afbreekbare zeep van Sjö&Hav helpen je om jezelf, je spullen én de natuur schoon te houden.

In 2019 reisde ik met de kano door Zweden en moest ik me wassen in de ongerepte en uitgestrekte meren van het Dalsland. Voor vertrek verdiepte ik me biologisch afbreekbare zeep waarmee ik mijn lichaam de nodige zorg kon geven zonder de natuur te schaden. Die zoektocht liep minder gemakkelijk dan verwacht en uiteindelijk liep ik vast op producten die zo ecologisch mogelijk waren, maar niet volledig afbreekbaar.

Sindsdien gaat mijn zoektocht onverminderd door. Ik gebruik hoe langer hoe meer biologisch afbreekbare zeep én andere producten, niet alleen op reis maar ook in mijn eigen huishouden. Ik draag duurzaamheid immers hoog in het vaandel.

Wilderness Kit No. 3

Begin deze zomer viel er een Wilderness Kit No. 3 van Sjö&Hav in mijn bus. In een handig linnen zakje vond ik een tube twee-in-een zeep en shampoo, een tube leave-in conditioner en een tube wasmiddel voor de vaat en de was. Ik stopte het setje prompt in mijn bagage en trok er op uit.

De eerste generatie biologisch afbreekbare zeep tientallen jaren geleden op de markt kwamen hadden vaak een onaantrekkelijke geur en een vreemde feel. Sindsdien is de geur en het gebruiksgemak van biologisch afbreekbare producten wreed verbeterd. Maar ik kan het niet helpen, het eerste wat ik doe als ik een nieuw product test, is ze openmaken en er aan ruiken.

De zeep, de conditioner en het wasmiddel zitten alle drie in een witte plastic tube met een ietwat minimalistisch, stoer design. De zeep en de conditioner hebben een zwarte dop die je kan openklikken, het wasmiddel heeft een witte schroefdop. Zo kan je je niet vergissen van tube. Handig. De zeep heeft een zachte en subtiele bloemengeur. De conditioner heeft zo goed als geen geur. Het wasmiddel geurt naar bloemen en, welja, wasmiddel. Niet te sterk en niet onaangenaam. Vind ik een pluspunt.

Biologisch afbreekbare zeep testen

Bij de eerste de beste gelegenheid duik ik onder de douche met mijn zeep. Ik knijp een beetje in mijn hand en begin te schrobben. De zeep schuimt lekker, maar niet te fel. Voor mijn lichaam is het genoeg, voor mijn haren neem ik een klein beetje meer. Wanneer ik me afspoel, voor ik me kraakschoon. Pluspunt.

Nadat ik me heb afgedroogd, kneed ik de leave-in conditioner in mijn haren. Ik heb van nature eigenwijze krullen. Soms krullen ze mooi, soms pluizen ze, soms zijn ze er gewoon niet. Wanneer ze wat doen, is afhankelijk van de producten die ik gebruik, van het weer en volgens mij ook van de stand van de maan of het aantal katten dat ik op een dag ontmoet. Onvoorspelbaar, die krullen van mij. De conditioner van Sjö&Hav maakt mijn haar niet alleen zacht en gemakkelijk te kammen, maar, o wonder, mijn krullen komen tevoorschijn. Pluspunt!

Het wasmiddel test ik op de vaat en op een T-shirt. Het resultaat is een schone vaat en een schoon T-shirt. Simpel. Wel vraag ik me af of een T-shirt waarin je lekker de hele dag loopt te zweten, wel fris blijft ruiken als je het keer op keer met de hand wast. Wellicht heb je op een bepaald punt toch een wasje in een wasmachine nodig. Maar dat is op zich niet vreemd of onhaalbaar.

Sjö&Hav

Mijn review van Sjö&Hav

Getest en goedgekeurd. Meer valt er niet te zeggen. De Wilderness Kit No. 3 is praktisch en doet wat het moet doen. Dat de conditioner zo’n goed resultaat geeft, had ik nooit verwacht en vind ik dus echt geweldig. Op de producten heb ik dus niets aan te merken. Integendeel. Ik ben wild enthousiast.

Moet ik een minpunt opnoemen, dan zouden dat de plastic tubes zijn. De tubes kan je weliswaar recycleren, maar het is en blijft plastic. Gebruik je de producten van Sjö&Hav, neem dan zelf ook verantwoordelijkheid en recycleer de tubes wanneer je ze opgebruikt hebt. Laat ze niet achter in de natuur.

Over Sjö&Hav

Het bedrijf Sjö&Hav ontstond in 2004 in Zweden. De bezielers van het merk vonden de biologisch afbreekbare producten die toen op de markt waren, ontoereikend en dus ontwikkelden ze zelf een lijn volledig biologisch afbreekbare producten die je gewoon kan gebruiken in de wilde natuur.

Sjö&Hav biedt zeep, shampoo, leave-in conditioner, (af-) wasmiddel en anti-insectensprays aan. Hun zepen zijn bovendien zo ontwikkeld dat ze bruikbaar zijn in zowel koud als warm water en zelfs in zoutwater. Je kan ze dus overal en altijd gebruiken. Bovendien zijn alle producten van Sjö&Hav veganistisch en vrij van palmolie.

En alsof dat allemaal nog niet genoeg is, geeft Sjö&Hav je de kans plasticvrij te gaan met hun solide zeep. De zeep is voorzien van een hennep koord waarmee je hem om je pols kan binden zodat je hem niet kwijtspeelt in het meer of de zee, of waarmee je de zeep kan ophangen in de douche.

Win een setje biologisch afbreekbare zeep van Sjö&Hav

Goesting om Sjö&Hav zelf te ontdekken? In samenwerking met Hike-A-Way geef ik twee keer een Wilderness Kit No. 3 van Sjö&Hav weg. Wat moet je doen om te winnen? Simpel: laat me in de comments van dit artikel weten dat je deelneemt aan deze winactie. Vergeet niet je mailadres in te vullen, zodat ik je kan contacteren als je gewonnen hebben. Deelnemers moeten in België wonen.

Deze winactie loopt van 25 september 2022 tot 7 oktober 2022, 18u. De twee winnaars worden willekeurig gekozen en bekend gemaakt op onze facebookpagina. Natuurlijk krijgen de winnaars ook een mailtje. Reageert een winnaar niet voor zondag 9 oktober 2022, dan gaat de prijs naar een volgende, willekeurig gekozen winnaar. De prijs wordt verzonden naar de winnaars door Hike-A-Way. De prijs is niet inwisselbaar voor geld.  Over de uitslag van de wedstrijd wordt niet gediscussieerd. Als je deelneemt, ga je automatisch akkoord met het regelement.

Wil je deze winactie delen op Instagram of Facebook? Vergeet dan niet om Reisgoesting te taggen. Je kan je ook inschrijven voor onze nieuwsbrief: we versturen één nieuwsbrief per maand, en een extra nieuwsbrief wanneer er een nieuwe winactie online komt. Zo ben jij als eerste op de hoogte als er wat te winnen valt. Je kan je altijd uitschrijven.

Sjö&Hav

16 responses to “Review: de biologisch afbreekbare zeep van Sjö&Hav”

 1. Anneleen Avatar
  Anneleen

  Zo een setje past perfect in mijn rugzak! Het zien er praktische producten uit.

 2. Elke De Herdt Avatar
  Elke De Herdt

  Altijd curieus naar nieuwe producten en binnenkort zou ik ze mee kunnen nemen op mijn volgende reis!

 3. Marja Legius Avatar
  Marja Legius

  Ideale reisgenoten. Die zorgen ervoor dat ik er toch goed uit blijf zien tijdens mijn avontuurlijke reizen

 4. Hullebus wilfried Avatar
  Hullebus wilfried

  sedert ik op pensioen ben gaan we vaker op wandelreisjes dus waag ik graag mijn kans

 5. Leen Avatar
  Leen

  Super tof product!!!

 6. Karolien S. Avatar
  Karolien S.

  Oh, deze lijken superhandig voor wanneer we gaan kamperen!

 7. Katrien Vandorpe Avatar
  Katrien Vandorpe

  Wil ik graag uit proberen !

 8. Patrick Mertens Avatar
  Patrick Mertens

  Super waag graag een kansje

 9. Martha Verpoorten Avatar
  Martha Verpoorten

  Altijd in om iets nieuws te ontdekken 🙂

 10. Annemie Cornelis Avatar
  Annemie Cornelis

  Komt altijd van pas, doe heel graag mee

 11. Valerie Avatar
  Valerie

  Ik zou dit graag uitproberen daar ik bang ben dat wat we nu gebruiken niet zo milieu vriendelijk is. Ik heb herbruikbare tubetjes van de hema, maar daarin zit onze standaard shampoo en zeep. Als je je moet wassen in een meertje vraag je je toch af hoe goed dat is voor de kwaliteit van het water.

 12. reintje Avatar
  reintje

  reisgenoten die zeker ideaal zijn voor de kleine wasjes.

 13. Sonia Bellens Avatar
  Sonia Bellens

  Lijkt me handig voor een uitstapje met de kleinkinderen, geen gedoe met stuk zeep voor gemeenschappelijk gebruik, gewoon knijpen en genieten van een poetsbeurt na een slijkwandeling.

 14. Frank Segers Avatar
  Frank Segers

  ik ben nieuwsgierig en doe mee

 15. Lina Avatar
  Lina

  Dit lijkt me zelfs ideaal wanneer je met kinderen op vakantie gaat.
  En dan moet je zelfs niet aan het kamperen zijn. Altijd wel iets vuil. .

 16. ARIANE DELVALLEE Avatar
  ARIANE DELVALLEE

  Hallo en bedankt voor deze geweldige wedstrijd. In de familie zijn we fans van wandelen met onze rugzak en onze tent en deze producten zijn perfect voor onze uitjes. Naast praktisch en ruimtebesparend en van hoge kwaliteit, voldoen ze perfect aan onze waarden van milieubescherming.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *