Fietstassen

review: de aqua back light fietstassen van vaude

Een fietsvakantie is niet alleen sportief, het staat je ook toe om een bestemming in alle vrijheid te verkennen. Met de Aqua Back Light fietstassen van Vaude vervoer je je bagage gemakkelijk op de fiets.

Fietsreizen zitten in de lift. Steeds meer mensen ontdekken Europa en de rest van de wereld per fiets. En waarom ook niet? Je bent flexibeler met de fiets dan te voet, je kan grotere afstanden afleggen en je hoeft je bagage niet op je rug te dragen, want daar zijn fietszakken voor.

Deze maand werk ik samen met het Duitse outdoormerk Vaude. Vaude biedt een breed gamma aan producten aan gericht op het sportieve buitenleven en reizen. Zoals fietszakken.

Fietstassen

Ook op oneffen terrein presteren deze fietstassen erg goed.

De Aqua Back Light fietszakken

Vaude biedt met zijn Aqua Back Light een set flexibele fietstassen aan. De set bestaat uit twee tassen die gemaakt zijn van licht, waterdicht, PVC-vrij canvas met een harde rug. In het hoofdvak vind je twee kleine vakken waar je kleine, waardevolle spullen gemakkelijk in kan opbergen.

Aan de voorzijde van de tassen zit een rijgsysteem waarmee je de grootte van de tas kan aanpassen aan je bagage. Je trekt de tas vast rond je spullen, waardoor het geheel compact en stevig is. Bovenaan sluit de tas met een waterdichte rolsluiting, waardoor je gemakkelijk aan je spullen kunt. De tassen hebben een totale inhoud van 38 liter en kunnen tot 10 kilo dragen.

Aan de harde achterzijde van de tassen zit een handig kliksysteem waarmee je ze vastmaakt aan de stangen van je fiets. Omdat elk model fiets verschillend is, wordt er een set bijgeleverd waarmee je het kliksysteem aanpast aan de meeste gangbare grootte van de stangen: 8mm, 10.5mm, 13mm en 16mm.
Een verschuifbare en aandraaibare haak onderaan zorgt er bovendien voor dat je de fietstassen aan de verticale of diagonale stangen rond het achterwiel kan vastmaken.

Tenslotte beschikken de tassen over een aanpasbare riem, zodat je ze over je schouder kan dragen.

Fietstassen

De Aqua Backl Light fietstassen.

Op pad met de Aqua Back Light

Deze features en wat ze beloven zijn mooi en wel, maar je weet pas echt wat je aan deze fietstassen hebt als je ze uittest. Ik moest even uitzoeken hoe het allemaal werkt. Hoe rijg je je bagage het best in, welke maat kies je voor het kliksysteem? Maar zodra ik het allemaal door had, ging het ineens supervlot.

De fietstassen zitten vast aan je fiets. Zelfs met grote snelheid of op oneffen terrein blijven ze stevig tegen de fiets aanzitten. Je kan de tassen met een vlotte half-opwaartse beweging van je fiets trekken: het kliksysteem lost dan zijn grip. Welke hoek je juist moet gebruiken, is even oefenen. De eerste keer trok ik mijn fiets omver.

Fietstassen

Het kliksysteem is handig én sterk.

Omdat de tassen zo compact zijn, zitten ze niet in de weg tijdens het fietsen. Het enige punt waar ik een beetje zenuwachtig van werd, is het rijgsysteem. Het rijgkoord is lang. Je moet het stevig vastmaken voor je vertrekt, zodat het niet in je wiel terecht komt.

Volgens Vaude kan je de fietstassen gebruiken voor een heuse fietsvakantie, maar ook voor woon-werkverkeer. Dat is natuurlijk waar, maar als je fietstassen zoekt die je enkel en alleen voor je woon-werkverkeer wil gaan gebruiken, dan zou ik tassen kiezen zonder een rijgsysteem. Dat systeem is echt handig als je je bagage zo compact mogelijk wil vervoeren, maar voor je dagelijkse brooddoos en thermos is de Cyclist Messenger fietstas geschikter.

Fietstassen

Met de verschuifbare, aandraaibare haak zet je de fietstassen vast aan het frame van je fiets.

Het familiebedrijf Vaude

Het verhaal van Vaude start in 1974. De Duitser Albrecht von Dewitz, een fervent bergliefhebber, lanceerde Vaude als een bedrijf dat outdoor-materiaal produceert gericht op bergsport, fietssport en bagage in al zijn vormen. Vaude werd succesvol en bleef een familiebedrijf. Vandaag staat dochter Antje von Dewitz aan het hoofd van het bedrijf.

Als een echt familiebedrijf draagt Vaude het welzijn van zijn werknemers hoog in het vaandel. Het bedrijf haalde in 2015 de Leader-status van de Fair Wear Foundation, wat betekent dat 96% van de productie wordt uitgevoerd in bedrijven die eerlijke werkomstandigheden en lonen garanderen voor het werknemers.

In de vestiging in het Duitse Tettnang bouwde Vaude een Kinderhaus, of kinderopvang, waarmee het bedrijf zijn werknemers ondersteund in het combineren van een carrière met een gezin. Niet veel later opende Vaude een atelier waar met restmaterialen van de productie nieuwe producten worden gemaakt. In dit atelier kunnen vluchtelingen is vast dienstverband treden.

Fietstassen

Het materiaal van de Aqua Back Light fietstassen is gemaakt van waterdicht en PVC-vrij canvas.

Het ecologische plaatje

Een bedrijf dat opgebouwd is met liefde voor de natuur en de bergen, kan niet anders dan zich inzetten om zijn producten zo duurzaam mogelijk te maken. Al sinds 2001 werkt Vaude volgens de strikte Bluesign® milieustandaard. Dit Zwitserse keurmerk wordt enkel gegeven aan bedrijven die het gebruik van schadelijke chemicaliën tijdens het productieproces mijden.

In 2010 ontwikkelde Vaude een eigen label, het Green Shape Label, waarmee het belooft dat hun producten milieuvriendelijk en duurzaam zijn.

Daar bovenop ondertekende Vaude in 2016 het Greenpeace Detox Commitment. Hiermee verplichtten ze zichzelf om tegen 2020 alle schadelijke bestanddelen uit het hele productieproces te bannen en om de hele collectie PFC-vrij te fabriceren.

Duurzaam en mensvriendelijk

Het resultaat is een kwaliteitsvol en duurzaam product, dat op ecologische en mensvriendelijke wijze gemaakt wordt. En dat is iets wat ik belangrijk vind. Onze natuur is kwetsbaar en onze levensstijl is schadelijk. Bedrijven zoals Vaude, die zich inzetten om duurzame producten op een ecologische wijze te produceren, vormen een deel van de oplossing.

De producten van Vaude vormen eigenlijk een win-win. De klant ontvangt een duurzaam product dat jarenlang meegaat en ondersteunt daarbij een bedrijf dat zich inzet voor onze natuur en zijn werknemers. En dat vind ik geweldig.

Fietstassen

Een fietsreis is een sportieve manier om een bestemming in alle vrijheid te verkennen.

 

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *