Reizen na Corona

reizen na corona: waar moet je op letten

Joepie, vanaf vandaag mogen we weer een stapje buiten België zetten. Geweldig nieuws, natuurlijk, maar wilt dat nu zeggen dat we gewoon weer overal naartoe mogen? Een overzicht.

Reizen na Corona. Het is iets waar we allemaal op zitten te wachten. Met het openen van onze grenzen lijkt die droom al een beetje dichterbij te komen. Toch zijn er heel wat dingen waar je rekening mee moet houden. Waar mag je naartoe? Wat zijn de voorwaarden om een land binnen te mogen? En hoe plan je nu best je reis?

Reizen in Europa

Dat onze grenzen weer open gaan, is heerlijk nieuws, maar het wil niet zeggen dat we mogen gaan en staan waar we willen. Integendeel. Wij mogen onze eigen grenzen weer oversteken, maar we zijn nog niet welkom in elk land in Europa.

Dat komt omdat sommige landen ervoor kiezen hun grenzen op een later tijdstip te openen, of enkel voor hun buurlanden. Of enkel onder strikte voorwaarden. In sommige landen moet je bijvoorbeeld eerst een tijd in quarantaine na aankomst.

Dat klinkt allemaal heel vervelend en omslachtig, maar het is belangrijk om te onthouden dat we deze situatie voor het eerst meemaken. Er bestaat geen draaiboek voor Corona. Overheden doen wat ze het beste achten. En wat het beste is, daar verschillen de meningen over.

Reizen met een reisbureau

Veel reisbureaus zijn weer open en verkopen weer (pakket-) reizen. Dat is een geweldig en hoopvol signaal. En natuurlijk is het heel begrijpelijk dat je je zomer wilt redden door een vakantie te boeken, maar toch is voorzichtigheid verstandig.

Hier en daar worden al vluchten en zelfs (pakket-) reizen aangeboden naar bestemmingen die enkel reizigers ontvangen onder strikte voorwaarden of zelfs bestemmingen wiens grenzen helemaal nog niet open zijn.
Als reiziger loop je dus het risico dat je op je bestemming strenge richtlijnen moet volgen of dat je vakantie alsnog geannuleerd wordt omdat de grenzen van je bestemming niet open zijn.

Boek je bij een reisbureau, dan heb je recht op een voucher of een terugbetaling als het reisbureau de reis annuleert. Maar als die voucher of die terugbetaling op zich laat wachten, dan heb jij geen reis én kan je je reisbudget niet gebruiken.

Om dat te voorkomen zoek je best op voorhand op welke landen hun grenzen weer openen voor Belgische reizigers én wanneer die grenzen open gaan. Natuurlijk kijk je best ook de annuleringsvoorwaarden van het reisbureau na, en je eigen verzekering. Voorbereid zijn is niet alleen slim, maar noodzakelijk in deze situatie.

Zelf je reis boeken

Je eigen reis boeken zorgt voor heel wat vrijheid. Je bepaald zelf waar en wanneer je verblijft, wat je ziet en wat je doet. Soms is het zelfs goedkoper dan boeken bij een reisbureau. Niet verwonderlijk dus dat veel mensen nu op eigen houtje vakantiehuizen en roadtrips plannen. Toch wees je ook hiermee best voorzichtig.

Wanneer je zelf boekt, loop je het risico dat je je geld niet terugkrijgt wanneer een reis geannuleerd moet worden. Dat komt omdat je bij verschillende aanbieders verschillende regels hebt. En zeg nu zelf, soms vergeten we de kleine lettertjes te lezen.

Boek je een vakantiehuis in een bestemming waarvan de grenzen gesloten blijven, dan is het moeilijker om je geld terug te krijgen na annulering. Het is namelijk niet de verantwoordelijkheid van de verhuurder om na te gaan of jij al dan niet het land in mag. Kijk dus goed naar de richtlijnen en maatregelen van je bestemming voor je boekt, én kijk goed naar de annuleringsvoorwaarden van de verhuurder.

Neckermann ontwikkelde deze kaart waarop je heel gemakkelijk kan aflezen welke landen je onder welke voorwaarden mag bezoeken.

Kies voor minder gekende bestemmingen

Reizen na Corona zal anders zijn dan we gewend waren. Tenminste voor een tijdje, misschien zelfs voor altijd. Maar dat wil niet zeggen dat reizen na Corona niet de moeite waard is.

Om veilig te genieten van vakantie, kan het interessant zijn om te kiezen voor minder gekende bestemmingen. Voor bestemmingen die dichterbij liggen. Of voor bestemmingen in de natuur. Laat de toeristische steden en gebieden gewoon even voor wat ze zijn.

Ons eigen land heeft heel wat te bieden en ook onze buurlanden zijn echt prachtig. Een vakantiehuis op de Nederlandse heide, op het Duitse platteland of in onze eigen Ardennen biedt echt dat vakantiegevoel.

Reizen buiten Europa

Hier in Europa hebben we geluk. We hebben de middelen om een pandemie zoals Covid-19 te bevechten. Maar dat is niet overal zo. Sommige landen zitten nog steeds in het hoogtepunt van hun strijd tegen Corona. Daarom kunnen we voorlopig (bijna) niet buiten Europa reizen.

Reizen na Corona zal een tijdje anders zijn dan we gewend zijn. Misschien keert het wel nooit meer terug naar wat we kenden. Maar dat hoeft geen slecht iets te zijn. Er komen andere en nieuwe kansen.

Hoe zich dat zal ontwikkelen, kan enkel de toekomst uitwijzen.

No Comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *