The English Heritage

reizen met the english heritage

Ik heb een liefde voor verlaten dingen. Ik ga graag eens wezen urbexen, en op vakantie wandel ik al eens naar een verlaten, verbrokkeld kasteel. Het was dus onvermijdelijk dat ik in Engeland terecht zou komen. Daar ontdekte ik The English Heritage.

Over The English Heritage

Engeland is een land dat al eeuwen bewoond wordt. In de loop der tijd begonnen de inwoners te bouwen. Eerst eenvoudige hutten, dan grafheuvels en monumenten, later kastelen en abdijen. Het duurde meestal niet lang voor die dingen verlaten of vernield werden. Vergeten door de tijd, kwam er soms zelfs een waas van geheimzinnigheid over sommige plaatsen. Pas op voor elfenheuvels en zwarte kerken.

Nu weten we natuurlijk dat de restanten van grafheuvels en abdijen ooit gemaakt werden door gewone mensen. Mensen raakten geïnteresseerd, bezochten deze plaatsen en vertrappelden half wat er stond, en stalen de rest. Er moest dus iets gebeuren om al die ruïnes te beschermen. Zo kwam The English Heritage in beeld. Een vereniging die zich inzet voor het behoud van erfgoed in Engeland. Ze inventariseerden de hele janboel, en begonnen met het bewaren en beheren van de sites.

Om dat allemaal te bekostigen, verkoopt The English Heritage toegangstickets tot verschillende grotere ruïnes. Ideaal voor dagjestoeristen, die het er wel voor over hebben om £15 te betalen om Stonehenge te bezoeken.
Maar wat als je meerdere monumenten wil bezoeken? Dan loopt de prijs nogal snel op. Dus kwamen er abonnementen, enkel voor inwoners van Engeland. En uiteindelijk ook de Overseas Visitors Pass. Een ticket dat je voor een bepaalde tijd toegang verschaft tot alle monumenten, met uitzondering van die in Londen.

The English Heritage

Whitby Abbey: een prachtige ruïne bij de Engelse oostkust.

Wij naar Engeland

Toen Manlief en ik net een koppel waren, zo’n miljoen jaar geleden, reisden wij naar Engeland. We kochten zo’n Overseas Visitor Pass en reden van kasteel naar kasteel. Dat was zo’n geweldige vakantie, dat we dat graag nog een keertje wilden doen. En dit jaar was het zo ver. In september laadden we onze auto vol, en trokken we het kanaal over. Visitor Pass in de hand.

We reden naar het noorden, tot vlakbij de Schotse grens. The English Heritage heeft namelijk geen monumenten in Schotland en Wales. We begonnen bij Hadrian’s Wall, en zigzagden over het land terug naar het kanaal. We bezochten Romeinse nederzettingen, kastelen, abdijen, stenen cirkels, kerkhoven, grafheuvels. Op één dag hadden we het geld van onze Visitors Pass eruit. En we zouden negen dagen in Engeland blijven.

The English Heritage

De Castlerigg Stone Circle in Keswick.

Vreemde ontmoetingen

Bij onze Visitors Pass kregen we een kaart van Engeland, met daarop de meest belangrijke monumenten op aangeduid. The English Heritage heeft echt véél plaatsen in zijn beheer, te veel om op één kaart te plaatsen. We bekeken dus ook heel vaak de website voor de kleinere, minder belangrijke locaties.
Het mooie is dat je geen inkom hoeft te betalen voor élk monument. Er zijn er verschillenden die te klein zijn, of te weinig worden bezocht. Enkel de grotere monumenten hebben een bemand kantoor, een souvenirwinkel, soms zelfs een cafeetje.

Vooral de neolithische locaties, zoals stenen cirkels en grafheuvels, zijn niet bemand. Zij zijn toegankelijk voor iedereen, en liggen vaak gewoon ergens in een wei of een bos. Het mooie er van is dat je zo’n monumenten gewoon kan tegenkomen op je wandelingen. Het minder mooie is dat deze plaatsen vaak mensen met een hoekje eraf aantrekken.

Ik heb een zwak voor stenen cirkels en grafheuvels. Dat voelt zo Tolkien, snap je? Er is iets sfeervol aan zo’n stenen cirkel, omgeven door nevels in een donker bos. Of een grafheuvel waarbij je nog net niet de grafgeesten ziet opdoemen. Ik wilde er dus zo veel mogelijk zien tijdens onze reis. Zoals de Nine Ladies Stone Circle in Stanton Moor.

Je begrijpt mijn verbazing toen ik daar aankwam en er – urenlang – een man gekleed als indiaan stond te dansen tussen de stenen. Tamboerijn en hoofdtooi en al. De man wilde niet wijken, ook niet om andere bezoekers een kans te geven de cirkel te bekijken.

The English Heritage

Er stond een indiaan. In mijn stenen cirkel.

De mooiste plaatsen van The English Heritage

Zoals al gezegd, heb ik een zwak voor bepaalde plaatsen. Maar eerlijk, bijna alle monumenten van The English Heritage zijn de moeite om te bezoeken. Al is het natuurlijk niet meer dan normaal dat je favorieten ontwikkelt. En dit zijn de mijne.

De Belas Knap grafheuvel: een langwerpige grafheuvel met verschillende kamers, die allemaal open zijn voor publiek. Je vindt deze grafheuvel in Cotswolds. Deze grafheuvel is enkel te voet te bereiken, en ligt op de grens van landbouwgrond. De stenen kamers zijn open en schoon, en je kan er zelfs in lopen.

The English Heritage

Eén van de kamers van de Belas Knap grafheuvel.

De Castlerigg Stone Circle: dé mooiste stenen cirkel die ik ooit zag. Ligt gewoon in een weiland bij Keswick, met een prachtig berglandschap er omheen. Mega pluspunt: ik zag hier geen indianen.

Whitby Abbey: een abdij op een klif boven de oceaan, aan de Engelse oostkust. Prachtig, en super interessant, maar wel een van de meest bezochte plaatsen. Je zal er niet alleen zijn.

Shap Abbey: piepklein, en een gratis te bezoeken ruïne. Heel vreemd, want dit plekje is iets bijzonders. Het ligt in een kleine, komvormige vallei, naast een boerderij. Er is bijna niets over van de abdij, behalve wat lage muurtjes en een aantal open graftombes. En de klokkentoren. Die staat domweg nog overeind.

Rievaulx Abbey: absoluut mijn favoriete abdij ooit. Deze locatie was zo vreemd. Zo groot, en nog zo intact, en dat stond daar gewoon tussen een aantal huizen. Ja, het dak is er af, en de glas-in-lood-ramen zijn verdwijnen, maar al de gotische pracht van de kerk staat gewoon nog overeind.

The English Heritage

Rievaulx Abbey. Magnifiek, ik heb er geen woorden voor.

Praktische informatie

Zelfs al koop je liever geen toegangsticket of Visitors Pass, dan nog kan je genieten van The English Heritage. Op hun website vind je alle locaties opgelijst. Bij de beschrijvingen van elk monument zie je over wat het juist gaat, hoe je kan bereiken, en of het om een betalende locatie gaat. Logeer je in Engeland, dan kan je redelijk zeker van zijn dat er wel eentje in de buurt is.

Maar, als je echt ten volle wil genieten van alle erfgoed, dan koop je best een Visitors Pass. Voor nog geen £60 heb je een pass voor twee personen, voor negen dagen. Geloof mij, dat is héél voordelig. Je hebt dat er zo weer uit!

The English Heritage

Shap Abbey: een kleine schat in een vergeten hoekje.

No Comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *