Reizen code rood

reizen in 2020: onverwacht in code rood

Corona. Voorheen een van mijn favoriete bieren, tegenwoordig een gevaarlijk en uitermate besmettelijk virus dat mensen wereldwijd in zijn verstikkende greep houdt. Dat het gekke tijden zijn, hoef ik je niet meer te vertellen.

Dat betekent echter niet dat we bij de pakken moeten neerzitten en onze levenslust wandelen moeten sturen. Precies daarom besloot ik – tezamen met enkele vrienden – om toch een reis te boeken in september naar het zonovergoten Franse eiland Corsica. Toen we onze vakantie vastlegden gingen de cijfers er namelijk op vooruit en leek ons Belgiëland mondjesmaat weer op te leven. Genoeg redenen om te denken dat het er alleen nog maar beter op ging worden.

Reizen code rood

Code rood, oranje, geel en groen

Wie de actualiteit een beetje in de gaten houdt, weet dat veel landen hun reisadvies weergeven aan de hand van een eigen kleurcode om aan te geven hoe veilig een land of een bepaald gebied is. Zo werken onze noorderburen met vier kleuren, maar België slechts met drie. Een tijdje geleden gold er eveneens een kleurcode in Frankrijk, maar die werd ondertussen omgevormd tot een onderverdeling van de 102 Franse departementen in vijf categorieën.

Op de keper beschouwd is er voor Belgische reizigers uiteindelijk maar één kleurcode die ertoe doet, met name degene die geafficheerd staat op de website van de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken.

Op het moment van schrijven (7 oktober) heeft de Belgische overheid nagenoeg heel Europa met code rood gemarkeerd. Dat betekent dus onomstotelijk dat we de eerstvolgende maand(en) niet veel verder zullen reizen dan naar het werk of de supermarkt.

Reizen code rood

Een weloverwogen beslissing of een onverantwoord oordeel?

Toen we op reis vertrokken, zag de situatie er voor Corsica als volgt uit: vanuit het perspectief van de Franse overheid had het eiland nog een code groen, hoewel zijn Belgische equivalent Corsica twee dagen voor ons vertrek code oranje op de kaart had gegeven. In België betekent code oranje dat je nog altijd op reis mag vertrekken, maar dat je meer waakzaamheid aan de dag moet leggen.

Na uitgebreid overleg met elkaar en onze omgeving besloten we toch op reis te vertrekken onder voorwaarde dat we uiteraard extra goed uit onze doppen gingen kijken. Wij gingen er natuurlijk vanuit dat de toenmalige code oranje nog wel zou blijven gelden tot na onze terugkeer.

Dachten wij even verkeerd. Amper drie dagen na onze aankomst in Corsica paste de Belgische overheid haar reisadvies opnieuw aan: zowel Haute-Corse als Corse-du-Sud, de twee Corsicaanse departementen, kregen code rood.

Vanaf dat moment hadden we de keuze uit twee opties: ofwel moesten we ons blauw betalen aan het eerste vliegtuig terug naar huis om op het nippertje te kunnen ontsnappen aan de verplichte quarantaine; ofwel zouden we gewoonweg van onze vakantie genieten en achteraf de verplichte coronatesten en quarantaine ondergaan.

Hoewel dit niet zo’n eenvoudige keuze was, kozen we er toch voor om nog zoveel mogelijk zonnestralen mee te pikken. Zonder risico’s te nemen en veilig in onze bubbel, uiteraard.

Code rood

Een onmiskenbaar contrast

Eenmaal thuis aangekomen, bleven we in quarantaine en lieten we coronatesten afnemen. Het bleek al snel dat de hele mikmak niet zo eenvoudig zou lopen. Na het invullen van het verplichte passenger locator form was het allesbehalve duidelijk waar we ons konden laten testen met de toegestuurde testcode. Zo kwamen we allemaal op andere plaatsen terecht, namelijk in het ziekenhuis, in een testcentrum en bij de huisarts. Op de koop toe wist die laatste totaal niet wat aan te vangen met die code rood. Behoorlijk verwarrend dus allemaal.

Wat ik eigenlijk wil meedelen is dat je best goed nadenkt voor je vertrekt. Zelfs al heeft jouw bestemming code groen, geel of oranje, toch moet je er rekening mee houden dat dit kan veranderen. De kans bestaat dat de bestemming toch code rood krijgt, en jij je reis moet afsluiten met een quarantaine. Zonder vrienden en zonder Franse zon.

Reizen code rood

Voorzichtigheid is de sleutel

Steeds vaker gaan er stemmen op dat het niet uitmaakt waar je bent, zolang je je gezond verstand gebruikt en voorzichtig bent. In zekere mate is dat waar. Of je nu rondloopt in een bos in België of – bijvoorbeeld – op een berg in Tirol gaat geen verschil maken. Maar het is ook wat kort door de bocht. Je moet namelijk veel stappen nemen voor je je bestemming bereikt. En bij elke stap neemt het risico een beetje toe.

Gezond verstand doet veel in deze tijden, maar jammer genoeg niet alles. Er bestaat namelijk ook nog zoiets als pech. Je kan alles goed doen en uiteindelijk toch besmet raken. In quarantaine moeten gaan omwille van een besmetting, beïnvloedt niet alleen jouw eigen leven, maar vaak ook dat van anderen. Je gezinsleden, bijvoorbeeld, die misschien mee in quarantaine moeten, je baas, die een werknemer ziekteverlof moet toekennen of mensen die rechtstreeks met jou in contact zijn geweest.

Dat maakt allemaal deel uit van de afweging die mensen moesten en nog steeds moeten maken: op reis vertrekken en het risico lopen om toch besmet te raken en in quarantaine te moeten bij terugkeer, of veilig thuisblijven, maar je plannen om de wereld te verkennen voor onbepaalde tijd in de kast opbergen.

Reizen code rood

Reizen plannen in een onzekere toekomst

Omdat veel mensen nu eenmaal erg graag reizen (wij ook!), zijn er op dit eigenste moment weer veel reisbureaus in de weer om hun reisaanbod voor de komende seizoenen op scherp te stellen. Gelukkig wordt er rekening gehouden met de huidige toestand en kan je rekenen op een volledige terugbetaling als je reis alsnog gecanceld wordt.

Dat is dan weer niet het geval wanneer je vliegtuigtickets aanschaft. Veel maatschappijen bieden extra verzekeringen aan, maar als puntje bij paaltje komt, kan je soms fluiten naar je terugbetaling omdat sommigen Covid-19 nog steeds als overmacht klasseren. Om zulke situaties te vermijden, volstaat het simpelweg om de kleine lettertjes grondig door te nemen zodat je volledig op de hoogte bent van hun voorwaarden.

Kort samengevat is het best moeilijk om in te schatten wanneer we weer veilig zullen kunnen reizen. En zelfs wanneer bestemmingen weer code oranje, geel of zelfs groen krijgen, kan dat altijd veranderen. Voorzichtigheid is belangrijk, we kunnen het niet genoeg zeggen. Zorg dat je jezelf goed informeert voor je iets boekt.

Het zal nog even duren voor ik weer voorbij onze landsgrenzen trek. Gelukkig beschik ik momenteel nog over voldoende mooie herinneringen aan voorbije reizen om mijn reisgoesting te stillen. Al kan ik het stiekem toch niet laten om met veel verlangen uit te kijken naar mijn volgende trip.

Reizen code rood

Dit artikel is geschreven in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership is, zodat jij kan genieten van gratis content.
No Comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *