reizen door ladakh

Helemaal in het uiterste noorden van India, op de grens met Tibet, koestert Ladakh zich in de regenschaduw van de Himalaya. Tijdens de lange winters wanneer veel bergpassen gesloten zijn, is dit gebied enkel per vliegtuig te bereiken. Maar wanneer in het voorjaar de passen weer opengaan ontvouwt zich een weergaloze Himalaya-bestemming van hoge bergpassen, desolate maanlandschappen en witbesneeuwde pieken. Ladakh is ook relatief klein waardoor het een fijne bestemming is voor wie slechts een tweetal weken tijd heeft en geen dagen in de auto wil doorbrengen.

Wandelen door de Bergen
We zetten 5 must-do’s voor Ladakh op een rijtje.

Boeddhistische gompa’s in de Indus-vallei

De boeddhistische kloosters van Ladakh lijken zo weggelopen te zijn uit een koffietafelboek. Indrukwekkende witte constructies gebouwd op onmogelijke plaatsen waar monniken in hun rode pijen oude tradities levendig houden. Tijdens de vele festivals worden eeuwenoude dansen en rituelen opgevoerd. Bij veel reizigers treedt al snel een ‘kloostermoeheid’ op, maar als je er enkele uitpikt zijn Hemis, Thikse en Lamayuru zeker de toppers.

Prachtige religieuze kunst.

Een trekking door de bergen

De Himalaya beleven doe je best te voet. Ladakh ontpopte zich de voorbije jaren tot de zomerbestemming voor trekkings in de Himalaya. Met een paardenkaravaan in expeditiestijl over passen van meer dan 5000m of licht cultureel langs kleine dorpjes en guesthouses,… Een aanrader voor de beginnende trekker is bijvoorbeeld een 5-daagse tocht door de vallei van Sham. Wie het iets sportiever wil kan 9 – 10 dagen trekken door de mooie vallei van Markha.

Een village experience

Her en der in de wijdse valleien liggen witte dorpjes in het landschap verspreid. Op verschillende plaatsen zijn er leuke homestays waar je bij de lokale bevolking verblijft en zo een inzicht krijgt in de manier van leven. Soms confronterend, maar in elk geval hartverwarmend gastvrij. De obligate kopjes zoute boterthee horen er bij.

The Village Experience

De hoogtemeren op het Changtang-plateau
Pangon, Tso Kar en Tso Moriri,… namen die waarschijnlijk geen belletje doen rinkelen, maar het zijn wel de hoogstgelegen meren van India. Diepblauw, ijskoud,… tegen een achtergrond van witte pieken die de grens met Tibet vormen. Per jeep kan je deze regio verkennen en er , naast de natuurpracht, kennis maken met Champa-nomaden die met hun kuddes schapen en yaks over het plateau trekken.

De groene vallei van Nubra

Achter de hoogst berijdbare bergpas ter wereld (5620m!) ligt de Nubra-vallei, de graanschuur van Ladakh. Een vallei gevormd door 2 immense rivieren met een grote variatie aan landschappen. Je vindt er niet alleen enkele van de meest typische gompa’s uit de regio, maar treft er zelfs kamelen aan tussen zandduinen. Een bevreemdende ervaring hoog in de Himalaya.

De Groene Vallei

Rik Van Belle, die dit blog schreef, reist al 20 jaar door de Himalaya en heeft een voorliefde voor Ladakh en Kashmir. Hij ontwikkelde jarenlang individuele reizen en groepsreizen in Nepal, Bhutan en Ladakh, en biedt deze nu aan via zijn organisatie Xplore the Himalaya.
Ben je geprikkeld door dit artikel? Je kan een reis naar Ladakh boeken op de website van My Himalaya.

Xplore the Himalaya

No Comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *