Wandelen in de herfst

Tips voor herfstwandelingen

November is bijna hier. De bossen kleuren felgeel en rood, tussen de huizen hangt de geur van houtvuren. Het is herfst, en dat is het seizoen van lange wandelingen en warme chocomelk. Dit zijn mijn favoriete herfstwandelingen.

Naar het strand van Zoutelande
Toen ik een kind was, en half België naar onze eigen kust ging, reden wij naar Zoutelande. Dit piepkleine dorpje in Zeeland ligt bij het strand, afgeschermd voor de zeewind door hoge duinen. Niks geen drukke dijken en appartementsgebouwen. Gewoon zee en strand en duinen.

Ik ben geen zonneklopper. Ik ga dus nauwelijks naar de zee in mijn vrije tijd. Maar af en toe, heel af en toe, gaat het kriebelen. Dan moet ik de zee zien en het zout ruiken. Dan rij ik naar Zoutelande.
In de herfst is dat enorme strand verlaten. Misschien zie je nog iemand in de duinen tegen de wind vechten, maar op het strand ben je zo goed als alleen.

Alleen met de zee.

Wandelen in de herfst

Aan zee waaien je gedachten op orde.

Naar Schoonselhof
Eind oktober is het Halloween, en al is dat hele gedoe fiks vercommercialiseerd, de oorsprong ligt bij een oeroud feest. Allerzielen, Samhain, All Hallows’ Eve… Het zijn verschillende namen uit verschillende culturen voor hetzelfde idee: eind oktober, begin november worden onze doden herdacht. Het is niet zo heel moeilijk om te begrijpen waarom mensen hun doden herdenken in de koude, donkere maanden.

In de herfst ga ik graag wandelen op Schoonselhof, het grootste kerkhof van Antwerpen. De Victoriaanse grafmonumenten staan grijs in weer en wind. Stenen engelen hebben herfstblaadjes aan hun voeten en kruisspinnen maken webben tussen de zerken. Naast heel sereen, is Schoonselhof dan gewoon op zijn mooist.

Eindeloze boswandelingen
In de herfst moet ik het bos in. De geur van hout en paddenstoelen, de blaadjes die knisperen onder mijn voeten. En erna een warme chocomelk met slagroom en kaneel. Natuurlijk.
Meestal kies ik voor een van de bossen of de parken dichtbij huis. Het Vrieselhof, de Averechten. Maar wanneer ik de tijd heb, ga ik verder. Het Muziekbos van Ronse is magnifiek in de herfst.

Natuurlijk zijn ook onze Ardennen, de Voerstreek en de Hoge Venen ronduit mooi in deze periode van het jaar. Ik ga er graag op weekend, om dan de hele dag de plaatselijke wandelpaden te verkennen.

Wandelen in de herfst

Wandelen in een herfstbos.

Lange routes
Het is een tijdje geleden dat ik er nog echt met de rugzak op uit ben getrokken. De tijd dat ik dagenlang niemand zag, naast andere wandelaars, zit echter nog fris in mijn geheugen. Wandelen, slapen, leven in het bos: heerlijk.

Ik wandelde verschillende stukken van verschillende wandelingen, maar mijn favoriet is echt wel de Wicklow Way in Ierland. Heel gemakkelijk te bereiken vanop Dublin Airport, en gewoonweg magnifiek in de herfst.

Wandelen in de herfst

In de herfst krijgen de hooglanden van Ierland zo’n mooie kleuren.

De Grote Routepaden
Soms heb je nood aan nieuwe paden, nieuwe routes om te ontdekken. Of zelfs om zelf samen te stellen. Als ik zo’n bui heb, dan kijk in naar de Grote Routepaden. Deze wandelpaden strekken zich uit over heel Europa, en worden aangeduid met het wit-rode streepje, dat je ongetwijfeld al eens hebt gezien.

De Grote Routepaden staan garant voor mooie en veilige wandelpaden. En al liggen ze als een net over heel Europa, op deze website vind je de routes in Vlaanderen. Al wat jij moet doen is een route uitstippelen en de streepjes volgen. Simpel, en met eindeloze mogelijkheden.

Terug opladen
Misschien wel het leukste deel van zo’n wandeling is bij schemering helemaal verkleumd een lekker warm cafeetje of restaurantje in te duiken. Zeker omdat de herfst ook het seizoen van paddenstoelen en wildgerechtjes is. Als ik verder van huis ben, laat ik mij graag verrassen door de plaatselijke adresjes. Maar dichtbij huis kies ik voor mijn vaste favorieten.

Den Moor in Broechem is zo’n favoriet. Gezellig en lekker warm, met een mooie wildkaart. Probeer vooral hun wildkroketjes eens.
De Beemden in Emblem, bij de Netedijk, is een ander knus stekje. Deze vaste waarde veranderde recent van eigenaar, en dat maakte hem nog beter.

Al wat jij moet doen, is opwarmen en nagenieten.

Wandelen in de herfst

Zo’n herfstkleuren!

No Comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *