Georgië

Simon goes: Georgië, koploper van de Kaukasus

Op 31 maart 1991 stemde 99% van de Georgische kiezers in een referendum vóór een onafhankelijk Georgië. Hiermee kwam in dat zelfde jaar een einde aan het Sovjettijdperk. Terwijl we de Republiek Georgië grotendeels kende van haar jaarlijkse deelname aan het Eurovisie Songfestival, leren we het nu op een heel andere manier kennen!

Politiek Georgië
2004: president Saakasjvili komt aan de macht en wil het Georgië een nieuwe identiteit en dichter bij Europa brengen. Een nieuwe Georgische vlag, een volledige renovatie van Georgië’s grootste luchthaven en ondanks financiële moeilijkheden debuteerde Georgië in 2007 op het Eurovisie Songfestival.

Saakasjvili, die tot 2013 het land regeerde, bracht Georgië veel nieuws. Een ultramodern en splinternieuw concertgebouw, modern en efficiënt openbaar vervoer en een verbeterd wegennetwerk. Maar ook toerisme stond hoog op het lijstje van de president. 5-sterrenhotels zoals Hilton en Marriott klopten ineens aan de deur en ook Internationale luchtvaartmaatschappijen zagen ineens brood in Tbilisi Airport.

Langer dan 10 jaar mocht het helaas niet baten voor president Saakasjvili. Nadat steeds meer corruptiezaken boven water kwamen trad de president in 2013 af. In december 2018 kwam Salome Zurabishvili als eerste vrouwelijke president aan de macht in Georgië. Zij wil de banden met zowel Rusland als Europa versterken en vele Georgiërs zien de toekomst dan ook rooskleurig tegemoet.

Georgië

Tbisili, de hoofdstad van Georgië, is een mengelmoes van modern en traditioneel.

De hoofdstad Tbilisi
De geografische ligging van Georgië heeft in het verleden voor nogal wat conflicten gezorgd. Het land ligt midden in de Kaukasus en scheidt hierdoor Azië en Europa van elkaar. Het is ook veelal om deze reden dat de Ottomaanse, Perzische en ook Russische heersers deze plek maar al te graag wouden claimen.

Inmiddels heeft deze geografische ligging Tbilisi veel goed gebracht. De stad is een mengelmoes van culturen en nationaliteiten. Turks- en Ottomaanse culturen kruisen zich met restanten van de Sovjettijd die worden opgevuld met hier en daar een neo-futuristisch kantoorpand of flatgebouw. Grote groepen Armeniërs, Azerbaijani’s, Turken en uiteraard Georgiërs delen al te samen deze hoofdstad, wat voor prachtige taferelen zorgt. Het is dus ook niet gek dat je in Tbilisi een Orthodoxe kerk, Moskee en een Katholieke kerk op loopafstand van elkaar kunt vinden!

Naast het feit dat Tbilisi de laatste jaren het aantal toeristen heeft weten te verdubbelen vindt er in de stad een echte opmars plaats. De afgelopen jaren heeft een nieuwe en jongere generatie haar stem laten klinken in de straten van Tbilisi wat voor een frisse start van de stad heeft gezorgd. Hostels, creatieve broedplekken, heuse techno-feestjes en culturele centra schieten als paddenstoelen uit de grond.

Nachtclub Bassiani is een echte revolutie in Georgië, raven wordt hier gebruikt als een politiek statement tegen homofobie en een streng drugsbeleid. Meer lezen? Lees dit artikel op Vice.

De hotspot Fabrika
Een voorbeeld hiervan is Fabrika. Een door de zelfde generatie ontwikkelde hotspot, en voor vele jongeren een lievelingsplek in de stad. Fabrika, dat in de Sovjettijd een naaifabriek was, opende in 2016 haar deuren voor het grote publiek. Anno 2019 vind je hier een prijswinnend hostel, galeries, ateliers en meerdere bars en restaurants. Volgens de oprichters van Fabrika is door het samenbrengen van toeristen en de plaatselijke jongeren het doel bereikt. En dit is exact wat deze bruisende plek zo uniek maakt.

Georgië

Prachtig, toch?

Het Kaukasusgebergte
Naast het frisse en vernieuwde Tbilisi heeft Georgië ook veel te bieden voor de natuurliefhebber. Nadat in 2017 het Nederlandse programma Wie Is De Mol, gefilmd in Georgië, werd uitgezonden wisten plotseling steeds meer Nederlandse en Belgische toeristen de binnenlanden van Georgië te vinden. Dit ging zelfs zo ver dat in 2018 een bijeenkomst werd georganiseerd op de Georgisch ambassade in Den Haag om het programma te bedanken voor de grote toeristenstroom die het programma het land heeft gebracht.

Op slechts een uur rijden van Tbilisi ligt het Kaukasusgebergte. Deze bergmassa verleent zich als perfecte wintersportbestemming en steeds meer Europeanen beginnen dit dan ook door te krijgen. Vergeet Oostenrijkse skipassen voor torenhoge prijzen, hier ski je voor slecht 10,- per dag! Vanaf Tbilisi brengt een regionale bus je voor nog geen 3 hele euro’s naar Kasbegi, het centrale punt van Noord-Georgië.

In Kasbegi vind je vele Homestays waar je voor een paar tientjes bij een plaatselijke familie logeert. Proef Georgische lekkernijen die ter plekke op het vuur bereidt worden. Zoals bijvoorbeeld Chinkali, gestoofd vlees in pastadeeg. Of Khachapuri, het Georgische broertje van de pizza.

Trek je wandelschoenen aan voor een wandeling richting de Gergeti Trinity Church. Of trek per ezel naar een van de naastliggende dorpjes.
Nog niet genoeg gehad van de Kaukasus? Stop op de weg terug in Gudauri, waar je het grooste ski-resort van het land vindt. Voor slechts 12,- zijn de 32 kilometer skipistes helemaal van jou!

Georgië zelf meemaken? Georgian Airways vliegt meerdere keren per week direct vanaf Amsterdam en Brussel naar Tbilisi. Iets minder budget? Vanaf Parijs Beauvais vliegt WizzAir vanaf dit jaar direct naar Koetaïssi!

De natuur van Georgië is schitterend, in het bijzonder in de Kaukasus.

No Comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *