Reisangsten

Soms krijg ik wel eens de vraag hoe het komt dat ik toch zo avontuurlijk ben. Meestal komt die vraag van mensen die wilden dat ze ook zo maar op reis konden gaan, maar denken er het lef niet voor te hebben. Ja, dat hebben ze dus wel. Al weten ze dat misschien niet.

Er is namelijk niet zo heel veel lef voor nodig, om op dat vliegtuig te stappen en te vertrekken. Natuurlijk kan het spannend zijn, ik zit ook nog elke keer zenuwachtig af te tellen. Maar na een tijdje begin je te voelen dat die spanning geen angst is, maar ongeduld. Je wilt zo snel mogelijk vertrekken.

Maar omdat iedereen van ons soms gewoon een duwtje in de rug nodig heeft, ondermijn ik vandaag jouw reisangsten. Ha!

Veiligheid en Gevaar
Veel mensen reizen liever niet (al te ver) uit angst voor mogelijke gevaren. Denk aan pikpockets, zwendels en oplichterij.
Laat ik daar even eerlijk in zijn: ja, dat zal je wel eens tegenkomen. Maar, en hier moet jij even eerlijk in zijn: zie je dat nooit in onze eigen grootsteden? Tuurlijk wel!

Met een beetje gezond verstand, kom je al heel ver. Hier hoeft niemand je te vertellen dat je niet bij nacht in de achterbuurten moet gaan rondhangen of dat iemand die jou dure parfum voor geen geld aanbiedt, waarschijnlijk een oplichter is. Waarom zou dat anders zijn in buitenlandse grootsteden?

Grootsteden

Maatschappelijke Druk
In onze tijden moeten iedereen hard werken, moet iedereen veel verdienen en moet iedereen dat geld opdoen aan dure reizen waarbij je het resort niet uitkomt, in amper 20 vakantiedagen. Da’s veel moeten he?

Wel. Eigenlijk moet jij dat allemaal niet. Je moet doen wat jou gelukkig maakt. Is dat kei hard werken? Goed! Is dat elke vrije dag opsparen om eindelijk met de tent door Zuid-Amerika te trekken? Goed! Doe wat je wil!

Eenzaamheid
Hier is er eentje die bij mij soms ook nog de kop op steekt. Elke keer voor ik vertrek, eigenlijk. Ja, het kan behoorlijk angstaanjagend zijn om alleen te vertrekken, of in een groep te stappen waarvan je niemand kent. Maar meestal duurt die angst niet lang. Het is echt bevrijdend om alleen te reizen, en geweldig om nieuwe mensen te leren kennen.

Terwijl je in het begin van de reis wat stijfjes naast elkaar zit, en wat smalltalk uitkraamt, heb je op het einde van diezelfde reis diepgaande gesprekken met iemand die in de trein met haar hoofd op jouw schouder slaapt.

Verlegen Zijn
Ook eentje waar ik het soms wat moeilijk mee heb. Ik heb namelijk een “ontdooi-periode”. Ik ben eerst altijd heel erg op mijn hoede, maar na drie dagen zit ik iedereen de oren van het hoofd te kletsen. Het is ok om verlegen te zijn. En het is ok om dat niet te zijn. Wees gewoon jezelf.

Verveling
Ga ik mezelf niet vervelen, zo op reis? Ik heb mijn televisie, mijn playstation niet om mij bezig te houden. En mijn gazet, wat met mijn dagelijkse gazet?

Tja. Je gaat die spullen inderdaad niet hebben om je bezig te houden. Je hebt alleen maar nieuwe steden, de natuur en nieuwe gewoontes te ontdekken. En ja, heel soms ga je je even verloren voelen. Maar dat is de moment dat je kan kiezen er iets aan te doen en er op uit te trekken, of in je hotelkamer te gaan zitten kneuteren.

Da’s Kei Duur
Reizen kan héél duur zijn, dat klopt. Maar het hoeft niet. Het gaat er om wat je kiest. Je kan perfect met een paar euro’s per dag en een tent voor wekenlang op een laag budget reizen. Wil je toch liever iets luxueuzer? Kijk dan op één van die vele, vele lowbudget reissites. Je kent ze wel: travelbird, trivago, secrestescapes…

Heimwee
Soms ga je heimwee krijgen. Natuurlijk net op het moment dat de band van je auto lek is, of wanneer je op een superslecht bed probeert te slapen. Daar zou iedereen heimwee van krijgen. Maar, en dit is er eentje waar je mij gewoon in gaat moeten geloven: ben je thuis, ga je overvallen worden door het gevoel van heimwee naar het reizen. Hartzeer hoort er bij.

Uiteindelijk komt het er op neer dat je het gewoon moet doen, dat reizen. Je kan beter spijt hebben van iets wat je hebt gedaan, dan van iets dat je niet hebt gedaan.

Heb je nog reisangsten? Laat ze mij weten, ik kan alles ondermijnen. Knipoog.

Marvao

No Comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *