Noorderlicht Zoeken en Fotograferen

Er zijn ongetwijfeld al heelder boeken geschreven over het fotograferen van noorderlicht. Maar toch wil ik ook even mij zegje doen. Dit is hoe ik noorderlicht fotografeerde. En hoe ik het eerst ging zoeken, want dat is ook niet onbelangrijk.

Maar wat is dat eigenlijk, noorderlicht? Awel, dat is heel simpel. Noorderlicht is een fenomeen waarbij er verschillende kleuren ‘vlammen’ in de hemel. Die kleuren worden veroorzaakt wanneer de zon geladen deeltjes het heelal in stuurt. Door het magnetisch veld van de aarde worden die deeltjes afgebogen naar onze zuid- en noordpool, waar ze in botsing komen met zuurstof- en stikstofatomen, waardoor de kleur ontstaat.

Omdat er vaak foto’s worden gemaakt van groen noorderlicht, denken veel mensen dat het enkel groen is, maar kan eigenlijk kan het noorderlicht in veel verschillende kleuren verschijnen. Het noorderlicht kan het hele jaar door verschijnen, maar is énkel zichtbaar als het volledig donker is. Tijdens de zomermaanden maak je in het hoge noorden dus geen kans om het te zien.

Op Jacht
Allereerst: het allerbelangrijkste dat je moet weten wanneer je op jacht gaat naar noorderlicht, is dat het grillig is en tot op zekere hoogte onvoorspelbaar. Er kan meestal een gok gemaakt worden over wanneer je de meeste kans hebt, maar het kan nog altijd op niks uitdraaien. De natuur is nu eenmaal onvoorspelbaar.

Voila. Dat gezegd zijnde, ga ik je nu een aantal dingen vertellen die het je toch gemakkelijker maken om dat vluchtige fenomeen te zien.

Apps en Tricks
Er bestaan veel apps die je kunnen helpen noorderlicht te voorspellen. Vaak zijn die apps uitgegeven door weerkundigen, of door mensen met vlotte toegang tot weerkundige data. Wat die apps betreft, is het eigenlijk een kwestie van uit te zoeken met welke jij graag werkt. Doorgaans geven die dingen toch identieke informatie, dus kies gewoon voor degene die jou het meeste ligt.

Wat je ook kan doen, en waar ik een grotere fan van ben, is de lokale weerkundige dienst raadplegen. Ik ging op noorderlichtjacht in IJsland, en koos dus voor de website Vedur.is. Mega voordeel van zo’n websites is dat ze ook aangeven of het bewolkt gaat zijn en waar die bewolking gaat zijn. Want je kan noorderlicht enkel zien als er geen wolken zijn.

Naast die apps, is het ook belangrijk dat je weet waar je moet gaan kijken. Het heeft echt geen zin om in het centrum van een stad naar de lucht te gaan zitten staren. De lichtvervuiling is altijd te groot om iets te kunnen zien. Je zoekt beter een plaatsje op waar geen lichtvervuiling is. Gelukkig bestaan daar ook weer handige apps en websites voor. Ik koos zelf voor deze website.

Noorderlicht Herkennen
Dus. Je zit daar middenin de nacht, in het pikdonker, naar de hemel te turen, op zoek naar noorderlicht. Je verwacht helgroene, vlammende gordijnen, en ziet helemaal niks. Wil dat dan zeggen dat er geen noorderlicht is? Nee hoor, soms is het er maar zwakjes, en dan is het moeilijk om het te herkennen.

Toen ik het noorderlicht zag in IJsland, was ik eerst niet eens zeker of ik prijs had. Ik zag bleekwitte sluierwolken die verdacht snel over de hemel golfden. Veel sneller dan de stapelwolken aan de horizon.

Megatip: jouw fototoestel ziet altijd beter dan jij. Als je dus niet zeker bent of je noorderlicht ziet, laat je camera dan eens een foto maken. Je weet het direct of je prijs hebt.

Fotograferen
Dit is een moeilijk stukje. Ik ben namelijk een autodidact, en heb dus geen enorme kennis over fotografie. Ongetwijfeld weet een echte fotograaf het pakken beter, maar het bleek dat ook mijn methode niet al te slecht was.

Het belangrijkste is dat je je fototoestel een lange sluitertijd gunt en dat hij stabiel staat. Kies voor een statief, en indien je dat niet heb, zet hem dan op een stevige ondergrond. Bij noorderlicht is de minste beweging genoeg om een wazige foto te maken, dus zet de timer op, zodat het indrukken van het knopje geen trilling in je beeld veroorzaakt (clever, eh?).
Verder zette ik mijn fototoestel op ‘p’ en liet ik hem gewoon zelf zijn sluitertijd bepalen.  En met succes!

Meer lezen over hoe IJsland er overdag uit ziet? Dan kan je hier terecht.
Over mijn tijd in IJsland
Door de ongerepte natuur van IJsland
Wat je nog niet wist over IJsland
Op zoek naar een neergestorte DC3
De warmwaterrivier van Reykjadalur

One Comment
  1. Prachtig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *