Amersfoort

Klein en fijn Amersfoort

Een bezoekje aan het Nederlandse Amersfoort was niet iets dat ik direct op de planning had staan. Maar soms word je verrast door het leven. Dus toen ik de uitnodiging kreeg om er op verkenning te gaan, pakte ik mijn bagage, nam mijn zus onder de arm en reisde naar Amersfoort. En weet je wat? Ik genoot van die kleine, fijne stad.

Amersfoort is een middeleeuwse stad in Nederland. Net als in Amsterdam of Brugge vind je er grachten. Maar het grote verschil met Amsterdam of Brugge is dat het er veel kalmer en kleiner is. Er is weinig gemotoriseerd verkeer in de binnenstad. Dat creëert onmiddellijk een ontspannen vakantiegevoel.

Amersfoort

De grachten van Amersfoort. Een prachtig zicht in elk seizoen.

Op de grachten
Dat de grachten iets zijn waar de Amersfoorters trots op zijn, merken we al vlug wanneer we ons eerste terrasje doen. Er passeert een boot vol kinderen die muziek spelen. Vanaf de straat worden ze toegejuicht door familieleden. Een heerlijk zicht. We moeten niet lang wachten, ook wij gaan per boot op verkenning door de grachten.

Amersfoort

Zingende kinderen varen over de grachten. Wat een vrolijkheid.

We worden onthaald door twee van de vele vrijwilligers die hier werken: de een wordt onze stuurman, de andere onze gids. Beide waren fantastisch, maar vooral onze gids was nogal van rad van tong. Ze overrompelde ons met heel wat weetjes over Amersfoort en de grachten. Varend over de grachten bleek een heel aangename en originele manier om Amersfoort wat beter te leren kennen.

Amersfoort

Eén van de oude poorten die toegang gaven tot het kleinere, middeleeuwse Amersfoort.

Autovrij en groen
In Amersfoort vind je heel wat pleintjes. De Hof is er zo één van. Dat plein staat op dit moment gewoon vol terrassen, want auto’s zijn er verbannen. En dat schept sfeer. Er is ook bijna altijd iets te doen in Amersfoort. Tijdens ons bezoek genieten we van wereldmuziek op de pleinen en iedereen rond ons danst mee.

Amersfoort

De vele pleintjes worden in de zomer een wirwar van terrasjes.

Toen de oorspronkelijke, Middeleeuwse stad te groot werd, werd de eerste stadsmuur in de 14e eeuw afgebroken. Op de plaats van de oude muur werden de Muurhuizen gebouwd met de stenen van de oude muur. Het is leuk kuieren in Amersfoort: elke straat lijkt ons naar de Muurhuizen te leiden.

We passeren langs het U-vormige Zocherplantsoen. Dit park werd aangelegd rond de voormalige omwalling. Het park vormt een soort groene ring rond de historische binnenstad. We spotten er zelfs een reiger! Niet vreemd dus dat Amersfoort genomineerd werd als de groenste stad van Europa: je vindt er overal groene plekjes.

Amersfoort

Het Zocherplantsoen: een groene gordel die als een sjaal om de binnenstad ligt.

Hart van cultuur
Het geboortehuis van de abstracte schilder Piet Mondriaan ligt in de binnenstad van Amersfoort. Van dat huis werd een museum gemaakt: het Mondriaanhuis. De collectie in Amersfoort focust vooral op de vroege werken van de schilder. Het Parijse atelier van de schilder werd er zelfs op ware grootte nagebouwd, en ik waan me er heel even in het gezelschap van Mondriaan. Op het einde zien we de prijswinnende video-installatie over het leven van Mondriaan.

De Nieuwe Stad is een creatieve en wat meer alternatieve plaats in de stad. Deze wijk ligt op wandelafstand van het historische stadscentrum. Ik voel me er direct goed tussen dat industrieel erfgoed, daar naast het water. Wij lopen even binnen in het Lokaal en Kunsthal KadE. In deze kunsthal loopt nog tot 19 augustus een groepstentoonstelling rond krijt. Aanrader!

Amersfoort

De nieuwe stad.

Amersfoort

Fietsen staan aan de voet van het werk van een straatkunstenaar.

Tip: gebruik de city card
Amersfoort is niet platgelopen door toeristen en dat zorgde ervoor dat ik de stad apprecieerde. Dat voelt nu eenmaal origineel, weet je. Ook het feit dat er geen auto’s toegelaten worden in de binnenstad, houdt de sfeer juist zo gezellig. Om optimaal van de stad te genieten, gebruikten wij een city card. Meer weten? Neem dan zeker een kijkje op de website van de dienst toerisme van Amersfoort.

Nieuwsgierig geworden naar de stad? Elk seizoen is een goede keuze om ze te bezoeken, maar ik vond de zomer in Amersfoort wel heel bijzonder. Neem zeker je tijd om lekker uit eten te gaan en te genieten van alles wat te stad te bieden heeft.

Amersfoort

Kunst in Amersfoort.

No Comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *