Amersfoort

Amersfoort voor de Foodie

Amersfoort is een leuke, gezellige stad in het hart van Nederland. In België heeft Nederland soms de reputatie wat minder Bourgondisch te zijn. Na een weekend in Amersfoort moet ik dat standpunt toch herzien: eten in Amersfoort is veel meer dan kroketten uit de muur.

En omdat ik graag al dat lekkers deel met jullie, geef ik je hierbij een aantal adresjes die je zeker moet uitproberen. Op naar Amersfoort!

Hotel de Gaaper
Logeren doen we in hotel De Gaaper. We krijgen er een warm onthaal. Dat betekent onmiddellijk een goede start van het weekend. Het hotel, in een historisch pand, ligt centraal aan een plein. Op vrijdag en zaterdag vind je hier een gezellige markt. En in de zomer staat het plein vol terrassen.

Amersfoort

Hotel De Gaaper: één van de tientallen ‘gapende’ beeldjes.

Het pand was in het verleden een apotheek. Ik had er nog nooit op gelet, maar sommige oude apotheken hebben in hun gevel een soort uithangbord: het is het hoofd van een man met open mond en uitgestoken tong. Deze man is van zuidelijke afkomst, vaak in Turkse of Moorse stijl. Deze afbeelding was ooit een kwaliteitsaanduiding voor de apotheek.

Hotel de Gaaper heeft er dus ook zo één op de gevel. Maar ondertussen vind je ze overal rond in het hotel. Ik heb ze niet geteld, maar het zijn er veel. Het ontbijt is vers en gevarieerd en het is er leuk zitten met zicht op het marktplein. Hotel de Gaaper associeer ik met gemoedelijkheid. Je wordt er met de glimlach ontvangen. Dat maakt dat ik me hier onmiddellijk op mijn gemak voel.

Amersfoort

Het ontbijt bij hotel De Gaaper is lekker gevarieerd en uitgebreid.

Wijn bij Zuster Margaux
Zuster Margaux is een leuke wijnbar in weer een historisch pand. Bij mooi weer is het er zalig vertoeven in de kloostertuin. De wijnbar is als een stille oase in de stad. Maître Wouter ontvangt ons op een uiterst professionele manier en heeft bij elke wijn dat we proeven een interessant weetje. De wijnen zijn één per één echte toppers. Naast de wijn nemen we ook een kaasplankje met een mangochutney en vijgenbrood. Eén woord: zalig.

Amersfoort

Bij Zuster Margaux zit je lekker in de tuin te genieten van je wijn en kaasplankje.

Taart bij BUUF
Om de hoek van Zuster Margaux vind je BUUF in de Serre. De serre en het terras stralen creativiteit uit. In de serre zijn de dames druk bezig met ambachtelijk werk: er worden koekjes gebakken. De geur komt ons onmiddellijk tegemoet. Bij BUUF staat taart centraal: hartig en/of zoet. Stiekem heb ik toch een voorkeur voor de zoete, maar de hartige is ook heel lekker. Ik proef de aardbeien en mascarpone slof, een taart om je vingers van af te likken én mijn nieuwe favoriet.

Amersfoort

Taart. In alle vormen en smaken. Een mens kan daar niet tegen zijn.

Foodsharing bij Jackie Brown
Jackie Brown is een plaats waar foodsharing en urban centraal staat. En dat er goede vibes hangen, dat voel je meteen. Het interieur werd op een leuke manier aangepakt: streetart kleurt er de muren.

Het interieur van Jackie Brown.

We beginnen voorzichtig met elk een gerechtje. Maar Jackie Brown smaakt naar meer. Al gauw volgen er dus nog een paar creatieve bordjes. Overheerlijk. De zalmtataki en crispy polenta zijn mijn favorieten. Maar de grote winnaar van de avond is de tropical: kokosschuim met daaronder passie-mangosorbet en wat ananas.

Amersfoort

Om vingers en duimen bij af te likken.

Al is Amersfoort een echt hotspot voor de foodie, er is heel wat meer te doen dan proeven, eten en drinken. Kijk zeker uit naar mijn volgende artikel.

Ondertussen weet ik het wel zeker.  Ik rij zeker nog eens terug naar Amersfoort en ga dan zeker terug langs bij Jackie Brown voor dat fantastische dessert.

Amersfoort

Hmm!

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *