Vakantie dichtbij

reisinspiratie voor een vakantie dichtbij

Hoewel we er nog lang niet zijn, worden de eerste stappen voor het versoepelen van de lockdown aangekondigd. Mensen dromen hardop van terrasjes, afspreken met vrienden en vakantie. Ook al is het ‘maar’ een vakantie dichtbij.

We zijn gewend onze vakantie ergens ver weg te vieren. Ergens waar alles anders is dan thuis, waar de zon schijnt of de natuur tropisch is. Gewoon iets anders dan het alledaagse. En dat zijn we zo gewend, dat we vergeten te kijken naar al het moois in onze eigen omgeving.

Ik heb dat allemaal al eens eerder gezegd: ons eigen België en onze buurlanden zijn geweldige landen om op vakantie te gaan. Het is er mooi, gezellig en omdat je er met de trein of de auto naartoe kan, heel wat meer ecologisch dan een verre reis. Kijk maar!

Natuur in de Vlaamse Ardennen

Heuvelig en groen, met kleine dorpen verscholen in de plooien van het landschap. Dat zijn de Vlaamse Ardennen. Voor een regio die zo mooi is, is het best vreemd dat het er zo heerlijk rustig is.

De Vlaamse Ardennen is mijn favoriete regio in Vlaanderen voor een weekendje weg. Er zijn tal van mooie en rustig gelegen vakantiehuizen te vinden. Plaatsen waar je alles en iedereen even vergeet. Neem je fiets en wandelschoenen mee, want je zal naar buiten willen.

Hier lees je meer over ons bezoek aan de Vlaamse Ardennen.
Plan je reis hier.

Oost Vlaanderen

De wandeling ‘in de voetsporen van de Ename paters’ leidt je langs kleine weggetjes en velden.

Citytrip in Hasselt

Misschien zullen we nog iets langer moeten wachten om kleine stedentrips te mogen maken, maar inspiratie opdoen kan alvast geen kwaad. Hasselt is een gezellige stad. Levendig, vrolijk en met een prachtig historisch centrum. En ook in de omgeving van deze stad is het prachtig.

Hasselt is dus e juiste keuze voor een vakantie dichtbij waarbij je het stadse leven combineert met uitstappen op het platte land.

Hier lees je meer over ons bezoek aan Hasselt.
Plan je reis hier.

Vakantie dichtbij in de Ardennen

Een gouden oude. De Ardennen. Vlamingen die nooit op weekend gingen in de Ardennen moeten een zeldzaamheid zijn. Nét ver genoeg om een écht vakantiegevoel op te wekken, en dichtbij genoeg voor een daguitstap of een shortbreak.

Ik hou zelf het meeste van een vakantiehuisje in een klein Ardens dorp of in het bos. Maar, toegegeven, de Ardense steden zoals Dinant en Malmédy en Durbuy zijn ook super gezellig.

Lees hier meer over onze favoriete vakantie dichtbij in de Ardennen.
Plan je reis hier.

Naar Oerdrenthe

De Nederlandse provincie Drenthe is iets bijzonders. Een landelijke streek, met nog een fiks aantal historische dorpskernen. Alsof je door een openluchtmuseum wandelt. Bovendien staan in Drenthe bijna alle Hunebedden van Nederland.

Omdat Drenthe relatief dunbevolkt is, en er tussen de dorpen verschillende grote heidegebieden liggen, voelt het er open en afgelegen. Je kan hier gemakkelijk een week logeren zonder al te veel drukte te voelen.

Lees hier over ons bezoek aan Drenthe.
Plan je reis hier.

Drenthe

Hunebed D21 wordt prachtig verlicht tijdens de zonsondergang.

Dichtbij in Zuid-Limburg

Tegen onze eigen grens ligt het Nederlandse Zuid-Limburg. Een weidse streek met zowel fijne steden zoals Maastricht en Valkenburg, als genoeg platteland om dagenlang te fietsen of te wandelen.

Zuid-Limburg was een verrassing voor mij. Ik had niet gedacht dat het zo dicht bij huis zo anders kon zijn. Bovendien is Maastricht gemakkelijk per trein te bereiken. Nog beter: neem je fiets mee op de trein, en rij van Maastricht dieper het platteland in.

Lees hier over ons bezoek aan Zuid-Limburg.
Plan je reis hier.

Zon en strand in Zeeland

Toen ik een kind was, bezocht ik Zeeland wel vaker met mijn familie. Het strand en de duinen, de grappige overzetboten en steden zoals Hulst en Vlissingen: voor mij voelt dat als vakantie. En nu ik ouder ben, kan ik de streek enkel meer appreciëren.

Een vakantie in Zeeland begint in een vakantiehuisje, liefst ergens afgelegen en dicht bij het strand. Met de fiets rij je langs de dijk, met zeewind in je haren. Lunchen doe je in steden zoals Domburg of Goes. Plaatsen waar je geniet van verse garnalen en mosselen. Om dan ’s avonds op het strand naar de zonsondergang te kijken.

Lees hier over ons bezoek aan Zeeland.
Plan je reis hier.

Actieve vakantie dichtbij in Monschau

Net over de grens ligt het Duitse stadje Monschau. Een plaatsje dat zo uit een kerstkaart lijkt te komen. De vakwerkhuizen, het gezellige centrum en de kasteelruïne op de heuvel: Monschau is alles wat je verwacht van een klein Duits dorp.

Rond Monschau liggen de Hoge Venen. Een uitgestrekt gebied voor wandelingen, voor fietstochten. Voor actieve vakanties.

Lees hier over ons bezoek aan Monschau.
Plan je reis hier.

Autovakantie dichtbij in Nedersaksen

Op een dag rijden vind je de Duitse streek Nedersaksen. Een regio die best veel te bieden heeft. Uitgestrekte landschappen, knusse steden en een interessante cultuur. Met een roadtrip ontdek je de hele regio in één vakantie.

Op zoek naar iets bijzonder? Nedersaksen heeft een aantal Waddeneilanden, waaronder het bloedmooie Norderney.

Lees hier over onze autovakantie dichtbij in Nedersaksen.
Plan je reis hier.

Vakantie Dichtbij

Een vakantie in het groene Nedersaksen: gezellig!

Naar het huiselijke Beieren

Helemaal aan het andere eind van Duitsland vind je Beieren. De regio schurkt tegen de Alpen aan, en is al een beetje bergachtig. Hier vind je echte Duitse gastvrijheid. Hotels en gasthuizen gerund door families, restaurants waar je schnitzel eet en Duits bier drinkt.

Ik heb Beieren al vaak bezocht, en toch ontdek ik elke keer weer iets nieuws. In de regio vind je een perfecte combinatie van kleine steden, berg en bos, en huiselijke gezelligheid. Instant vakantiegevoel.

Lees hier over ons bezoek aan Beieren.
Plan je reis hier.

Citytrips in Zuid-Frankrijk

Een bezoekje aan het zuiden van Frankrijk zal wellicht niet voor morgen zijn. Maar misschien lukt het in de late zomer wel, of in de herfst. De regio heeft verschillende steden met zuidelijke allures. Plaatsen waar je de hele dag op een terras kan zitten genieten van een glas wijn en een goed boek. Plaatsen die vakantie schreeuwen.

Lees hier onze tips voor een citytrip in Zuid-Frankrijk.

Bijzondere accommodatie ver weg van iedereen

Een perfecte vakantie dichtbij start in een perfect vakantiehuis. Een plaats vanwaar je de streek kan verkennen, maar waar je ’s avonds ook graag naar terugkeert. Iets gezelligs, met open haard of een open keuken. Een vuurmand of een zwemvijver in de tuin.

Een goed vakantiehuis vinden is een kunst. Het komt er op neer goed te weten wat je zoekt, en de juiste websites te gebruiken. Dit zijn mijn favorieten.
Vakantiehuis in de Ardennen.
Vakantiehuizen in verschillende Europese landen.

En natuurlijk is het soms gewoon leuk je te laten verrassen, zoals met Slow Cabins.
Lees hier over onze ervaringen met Slow Cabins.
Plan je weekend in een Slow Cabin hier.

Slow Cabins

Knus, maar praktisch.

No Comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *