Het noorden

reis naar het noorden op budget

Het noorden heeft de reputatie duur te zijn. En dat klopt. Zowel voor vervoer, benzine, voedsel en accommodatie betaal je fiks meer dan wat je hier zou betalen. Maar als je het slim aanpakt, kan je het noorden echt wel bezoeken op budget.  

In dit artikel heb ik het over Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland wanneer ik het over het noorden spreek. IJsland reken ik er even bewust niet bij, omdat ik al eerder een artikel schreef over hoe je goedkoper naar IJsland kan.

Bereid je goed voor

Voor je vertrekt, is het belangrijk dat je je voorbereidend werk doet. Beslis waar je naartoe wil, wat je wil doen, waar je je geld aan wil geven. Een goede reisgids is geen overbodige luxe hier, want het zal je helpen een beter idee te ontwikkelen van je bestemming en van wat er in de omgeving te zien is.

Zorg er voor dat je weet wat je nodig zal hebben en koop dat aan in België. Wandelschoenen, stevige kledij, rugzakken: deze spullen zijn onmisbaar. Het zou zonde zijn wanneer je die dingen in het dure noorden moet aankopen, terwijl je ze thuis hebt liggen.

Het noorden

Noorwegen is in de late lente erg groen en mooi.

Kies de juiste tijd

Reizen in het hoogseizoen is altijd duurder. En dat geldt zeker voor het noorden. In hartje winter en in hartje zomer reist iedereen naar het noorden, en niemand denkt er aan in de lente of de herfst te reizen. Terwijl de laagseizoenen ook schitterend zijn in het noorden.

Kijk ook even na wanneer de schoolvakanties vallen in het noorden. Veel noorderlingen trekken graag met hun gezin de natuur in. Campings en vakantiehuisjes kunnen dan duurder zijn.

Vervoer naar en in het noorden

Het vervoer naar en in het noorden kan duur uitvallen. Om dat te vermijden, kan je overwegen zelf met de auto naar daar te rijden. Het is ongeveer 800 kilometer van Antwerpen naar de grens van Denemarken. Van aan de grens van Denemarken en Duitsland, is het ongeveer 600 kilometer naar het Deense Götenborg en een dikke 500 kilometer naar het Noorse Kristiansand.

Maar je hoeft natuurlijk niet te rijden. Met het vliegtuig reis je snel naar verschillende steden in het noorden. Oslo, Helsinki, Rovaniemi, Kristiansund, Røros, Linkoping… Je hebt het maar te kiezen. Om de prijs van je vluchten te dekken, kan je best al zo’n zes maanden voor vertrek beginnen zoeken. Zeker wanneer je je flexibel kan opstellen in je datums en bestemming, lukt het wel om een vlucht met een redelijke prijs te vinden.

Eenmaal ter plekke kan je kiezen voor een huurauto, wat vaak wat duurder is, of voor het openbaar vervoer. Noorwegen staat bekend om de mooiste treinritten. Die zijn weliswaar niet supergoedkoop, maar kunnen hun prijs wel waard zijn. Maar ook met de (langeafstands-) bus reis je vlot door het noorden.

Het noorden

Een Zweedse lentedag: die breng je door aan het water.

Goedkope accommodatie

Echt goedkope accommodatie is moeilijk te vinden in het noorden. Je betaalt altijd meer dan hier. Maar dat wil niet zeggen dat je je blauw moet betalen. Logeer in hostels of campings. Maar ook het huren van een vakantiehuis hoeft niet te duur te zijn. Goed zoeken is de boodschap!

En heb je al eens een boerderijvakantie overwogen? Je logeert in accommodatie op de boerderij zelf, leeft mee op het ritme van de boeren en geniet van streekproducten. Een boerderijvakantie is ideaal voor mensen die op zoek zijn naar rust op het platteland, of voor gezinnen met kinderen.
Uit eten of zelf koken?

Uit eten gaan in het noorden is duur. Echt duur. Zelf koken is een stuk goedkoper, maar het hangt natuurlijk ook wat af van het type reis dat je wil maken of je de gelegenheid zal hebben om zelf te koken. Je vindt wel wat goedkopere supermarkten in het noorden, die je kunnen helpen je op budget te blijven.

Heb je niet de gelegenheid – of de goesting – om zelf te koken op reis, dan kan je de prijs van je maaltijden drukken door simpelweg geen alcohol te drinken. Alcohol is ontzettend duur in het noorden. En, zeg eens eerlijk, heb je het nodig?

Het noorden

De Finse nationale parken zijn vrij te betreden. Je kan er genieten van de natuur zonder dat het je een cent kost.

Het allemansrecht: maak er gebruik van!

Het allemansrecht is geldig in Noorwegen, Zweden en Finland. Het betekent dat iedereen het recht heeft om overal te komen. De natuur is van niemand en iedereen mag er van genieten. Je hebt het recht om overal te wandelen en overal een tent op te slaan, of zelfs een camper neer te zetten, zonder dat het je een cent kost.
Met een goede reisgids, zoals een Trotter of een Lonely Planet, of een goede stafkaart is het eenvoudig om uit te zoeken welke natuurmonumenten en hikingtrails er in de omgeving te vinden zijn.

Natuurlijk zijn er wel enkele beperkingen op het allemansrecht. Je mag overal komen, maar je moet een beleefde afstand houden van huizen en woongebieden. Je mag door velden en weilanden lopen, zolang je het vee en de oogsten niet beschadigd. Je moet alles achterlaten zoals je het gevonden hebt: proper en onbeschadigd.

Je kan gebruik maken van het allemansrecht op eigen risico. Win op voorhand informatie in en denk goed na over het gebied dat je wil bezoeken. Is het niet te zwaar of te ruig voor je? Zitten er dieren die een gevaar kunnen vormen? Wat moet ik doen wanneer er een noodsituatie is? Wees voorbereid!

Het noorden

De natuur van het noorden smeekt om verkend te worden.

Pas op voor een financiële kater

Ik heb het al eerder neergeschreven op Reisgoesting: de boetes in het noorden zijn hoog. Hou je aan de regels is de beste tip die ik je kan geven. Voor vervuiling en beschadiging van de natuur staan hoge boetes. Voor het rijden onder invloed geldt een nultolerantie: je mag geen druppel alcohol drinken wanneer je met de auto rijdt. Snelheidsovertredingen worden streng aangepakt en zwaar beboet.

Dus, doe dat gewoon niet. Eenvoudig, toch?

Het noorden

Fins Lapland in de herfst.

Mijn ultieme tip voor het noorden op budget

Je hebt alle bovenstaande tips gelezen en weet toch niet goed hoe er aan te beginnen? Dit is mijn ultieme tip voor een reis-op-budget naar het noorden.

Kies je bestemming en kies het vervoer dat je daarvoor nodig hebt. Denemarken of het zuiden van Noorwegen en Zweden? Ga met je eigen auto. Betrekkelijk goedkoop én je kan tonnen materiaal meenemen of zelfs slapen in de auto.

Toch met het vliegtuig? Kies een bestemming, boek een busrit van de luchthaven naar een nationaal park of een gekend hiking pad, en trek de natuur in met tent en rugzak. Logeer waar mogelijk in bos- of berghutten en geniet gewoon van alle natuur en stilte.

Want, geloof mij, in het noorden wil je écht de natuur in.

Het noorden

Het prachtige zuiden van Finland.

No Comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *