Fietsvakantie in Limburg.

Praktisch: zo plan je een fietsvakantie

Voor wie nog nooit eerder een fietsvakantie heeft gedaan, kan het voorbereiden van zo’n reis wat overweldigend aanvoelen. Je weet misschien niet wat je allemaal nodig zal hebben of welke dingen je best thuis laat. In dit artikel lees je hoe je je moet voorbereiden op een fietsvakantie.

De fiets is een geweldig vervoersmiddel om Europa te verkennen. Je trapt op eigen tempo door het landschap met je bagage op je fiets gebonden. Wanneer je het fietsen even beu bent, hou je een dagje of twee halt om even de omgeving te verkennen. En wanneer je er weer klaar voor bent, stap je weer op de fiets voor de volgende etappe. Fietsen geeft je een zekere vrijheid tijdens je reis. Een flexibiliteit waar je geen genoeg van krijgt.

Fietsvakantie

Plan je fietsvakantie

Het eerste wat je nodig hebt, is een ruw plan. Dat mag zeker een basisplan zijn, een richtlijn zonder al te veel details, want die vul je gaandeweg wel in. Kies een bestemming en plan je heen- en terugreis. Als je in het hoogseizoen reist, kan het geen kwaad om je hotels al te reserveren, want je wil natuurlijk wel ergens kunnen overnachten. Ben je er zeker van dat je wel een overnachtingsplaats zal vinden? Dan hoef je dat nog niet te plannen.

Heb je je bestemming en je startpunt gekozen? Dan kan je een route samenstellen. Europa telt verschillende prachtige langeafstandsroutes, maar je kan ook zelf je route samenstellen. Kies steden en bezienswaardigheden die je echt wil zien, en vul de rest van de route zelf in. Hou er rekening mee dat er altijd wat onverwachts kan gebeuren. Misschien bevalt een stad je zo erg dat je er een dagje extra wil blijven.

Bereid je fietsvakantie voor

Een fiets is onontbeerlijk voor een fietsvakantie, maar je hebt echt geen dure sportfiets nodig voor je vakantie. Je hebt een fiets nodig die jij comfortabel vindt, waar je de hele dag op kan rijden zonder last te krijgen van je rug of bekken. Daarnaast kies je best een fiets die past bij het terrein van je bestemming. Met een stadsfiets ben je weinig in de bergen. In dit overzicht van Bikester vind je, onder andere, trekkingfietsen die uitermate geschikt zijn voor fietsvakanties.

Naast een goede fiets heb je ook de juiste bagage nodig. Het spreekt voor zich dat je geen rolkoffertje op je bagagedrager kan plaatsen en een rugzak kan je bewegingsvrijheid op je fiets belemmeren. Wat je nodig hebt, zijn goede, waterdichte fietszakken voor aan je bagagedrager, je stuur en je voorwiel.

Het is goed mogelijk dat je onderweg lek rijdt of je fietsketting verliest. Je weet dus best hoe je basisonderhoud aan je fiets uitvoert. Leer voor vertrek hoe je banden moet plakken en hoe je de ketting er weer op legt. Pak een reparatiekit en een fietspomp in en zorg dat je die gemakkelijk kan terugvinden als het nodig is.

elektrische fietspomp

Zorg dat je veilig kan reizen

Zelfs wanneer je een fietsroute volgt, zal je regelmatig op de straat moeten fietsen. Als fietser ben je kwetsbaar, want je moet de straat delen met automobilisten en vrachtwagenchauffeurs. Veiligheid is dan erg belangrijk.

Om jezelf te beschermen, draag je best niet alleen een stevige fietshelm, maar ook opvallende en reflecterende kledij. Zelfs wanneer je niet van plan bent om ’s nachts te fietsen, moeten je fietslichten goed werken, want mogelijk kom je in een regenbui of een mistbank terecht en dan ben je moeilijk te zien voor chauffeurs.

De kans is gelukkig klein dat het misgaat, maar als het misgaat, kan je maar beter goed verzekerd zijn. Check daarom voor vertrek of je verzekering een fietsvakantie in het buitenland dekt en ga desnoods een eenmalige verzekering aan voor de duur van je vakantie. Vergeet je daarbij niet te verzekeren voor schade aan derden, want het is altijd mogelijk dat je per ongeluk schade toebrengt.

Inpakken geblazen

Heb je een route gekozen, is je fiets in orde en heb je alles wat je nodig hebt om veilig te reizen? Dan is het tijd om in te pakken. We hebben allemaal de neiging om te veel in te pakken, maar wanneer je met de fiets reist, kan je je dat eigenlijk niet veroorloven. Er is maar weinig plaats in je fietszakken en dus kan je enkel de essentiële dingen meenemen.

Je hebt natuurlijk een basis setje kledij nodig. Voldoende ondergoed, sokken, T-shirts. Kies eveneens kledij waarin je comfortabel kan fietsen, zoals een fietsbroek, en kledij die je tegen de elementen beschermt, zoals een wind- en waterdichte jas en broek. Tenslotte pak je ook best wat kledij in die je kan dragen als je eens uit eten wil gaan.
Fiets je in afgelegen gebieden of wil je een route door de ruige natuur volgen, dan zal je ook voldoende water, voedsel en zelfs een tent moeten inpakken.

Bagage inpakken is een kunst. Een puzzel. De spullen die je minder vaak nodig hebt, stop je het diepste in je bagage en spullen die je altijd nodig kan hebben, zoals je EHBO of je regenjas, stop je bovenaan je bagage. Daarnaast moet je de bagage goed verdelen over de fietszakken, zodat je fiets in balans blijft. Bind de zware spullen dicht tegen je fiets aan en hang de lichte dingen aan de buitenkant.

Eindelijk de fiets op

Heb je een plan, ben je goed voorbereid en is je bagage ingepakt? Dan is het tijd om te vertrekken. Om te genieten. Op de fiets rij je op eigen tempo door het landschap en ontdek je de wereld. Vergeet niet te stoppen wanneer je wat moois ziet en wees vooral niet te beroerd om je plannen om te gooien wanneer je iets vindt dat je aantrekt. Dat is de vrijheid van de fiets.

Fietsvakantie
Dit artikel kan geschreven zijn in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership kan zijn, zodat jij kan genieten van gratis reisverhalen en tips.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *