Vaude Core wandelschoenen

praktisch: goede wandelschoenen kiezen

Wandelschoenen kiezen is iets waar we eigenlijk te weinig bij stil staan. We laten ons gemakkelijk leiden door design en prijs, en minder door functionaliteit. Nochtans is de ene wandelschoen de andere niet. Je kiest dus best het goede model voor je doeleinden.

Toegegeven, dit artikel is niet per ongeluk ontstaan. Enkele weken geleden zat er namelijk een paar schoenen in mijn brievenbus: de Core wandelschoenen van Vaude. Die schoenen zitten als gegoten. Alsof ze voor mij gemaakt zijn. En ik wilde weten waarom. Wat maakt deze schoenen zo goed voor mij? Waarom passen ze zo perfect? Wat maakt ze anders dan andere wandelschoenen?

Om dat te verklaren dook ik in de wereld van de wandelschoenen. Dit is hoe je er goede kiest.

Wandelschoenen

Goede wandelschoenen maken het verschil.

Types wandelschoenen

Er zijn verschillende modellen wandelschoenen op de markt. Elk merk legt graag zijn eigen nadruk op bepaalde aspecten die het belangrijk vindt, maar over de grote lijn kan je drie types onderscheiden.

 • Lage schoenen lijken van model nog het meeste op sportschoenen. De hals van de schoen reikt tot onder je enkel. Deze schoenen zijn vaak licht, terwijl ze toch de grip en kwaliteit van een goede wandelschoen bieden.
 • Middelhoge modellen komen tot boven je enkel. Ze lijken al wat meer op een klassieke bottine, met een stevige schacht die je kan aanrijgen. De zool is eveneens ingesneden voor grip. Middelhoge schoenen ondersteunen je enkels en bieden daarom meer stabiliteit. Dat maakt ze wel wat zwaarder.
 • Hoge wandelschoenen zijn zware, stevige schoenen met een vaak stugge schacht en diep ingesneden zolen. Met de veters rijg je ze vast rond je voeten en je enkels, wat optimale bescherming biedt. Hoge modellen zijn vaak erg robuust en daarom zwaar of zelfs log.
Types activiteiten

Om een goede wandelschoen te kiezen, moet je goed nadenken over de activiteiten waarvoor je ze wil gebruiken. Ook het terrein van je activiteit is belangrijker. Dit klinkt erg omslachtig, maar eigenlijk is het heel logisch.

 • Lage en lichte wandelschoenen zijn uitermate geschikt voor activiteiten waar je bewegingsvrijheid en grip voor nodig hebt. Denk aan een wandeling door onze Belgische bossen.
 • Voor oneffen terrein, zoals grindpaden en lage berglandschappen, heb je een ietwat stevige schoen nodig, met voldoende steun voor je enkels. Een middelhoge is dan een goede keuze.
 • Wie de bergen intrekt en over ruig en onvoorspelbaar terrein reist, kiest best hoge en stugge wandelschoenen. Deze kunnen tegen een stootje en beschermen je voeten wanneer je over de losse of rotsige ondergrond loopt.
Vaude
Types materialen

Wandelschoenen worden ontworpen om lang mee te gaan. Ontwerpers kiezen daarvoor stevige en duurzame materialen. Afhankelijk van de doeleinden, wordt een schoen voorzien van zachte of juiste harde zolen, van een waterdicht membraan of van een extra dikke laag isolatie. Het spreekt voor zich dat je hiermee rekening moet houden wanneer je een schoen kiest.

 • Wanneer je voeten nat en koud zijn, worden de meeste mensen chagrijnig. En terecht, natte voeten zijn verschrikkelijk. Waterdichte of zelfs Gore-Tex wandelschoenen houden het vocht buiten, maar soms ook binnen. In warme gebieden ga je dus gemakkelijker zweten.
 • Op oneffen terrein zijn stugge zolen een zegen, want ze beschermen je voeten tegen puntige stenen en andere pijnlijke obstakels. Maar de hele dag op stugge zolen lopen, kan erg vermoeiend zijn. Zachte zolen bieden dan weer een betere ondersteuning, maar minder bescherming tegen de ondergrond.
 • Er is niets zo heerlijk als een extra wollig laagje isolatie. In de winter. In de zomer is dat wollig laagje isolatie een nachtmerrie. Het mag dan nog zo zacht aanvoelen, als je voeten het te warm hebben, dan is de lol er snel af.
Types mensen

Ik geloof er vast in dat een mens zijn eigen lichaam het beste kent. Jij bent de enige die kan voelen of schoenen goed zitten of dat je toch meer ondersteuning nodig hebben. Maar het is niet altijd even gemakkelijk om wat je voelt te vertalen naar wat je nodig hebt. Deze tips helpen je om de juiste schoen te kiezen.

 • Het is belangrijk om goed in te schatten hoe fit je bent. Wandel je eigenlijk nooit of maar een paar keer per jaar, dan is een lichte, maar ondersteunende schoen een goede keuze. Fanatieke wandelaars hebben nood aan meer steun en stabiliteit.
 • Reis je met een rugzak of zelfs een kind op je rug? Dan heb je extra ondersteuning nodig. Zolen die schokken absorberen en je voeten stabiel houden met dat extra gewicht op je rug.
 • Je past wandelschoenen best op het einde van de dag, want voeten zijn op het einde van de dag altijd een beetje meer gezwollen. Draag stevige sokken.
 • Een schoen moet aangenaam rond je voet passen. Als hij ergens knelt, dan is dit niet het juiste model voor jouw lichaam.
 • Als je je tenen tegen de neus van de (losgeknoopte) schoen schuift, dan moet er ongeveer een vinger ruimte tussen je hiel en de achterzijde van de schoen zitten.
 • Zit je tussen twee maten in? Kies dan de grotere maat, want je voeten zullen altijd een beetje zwellen tijdens het wandelen.
Wandelschoenen kiezen
Mijn Core wandelschoenen van Vaude

Ik heb erg lastige voeten en daarom is het moeilijk om een goede schoen te vinden. Ik heb namelijk de bescherming van een stevige zool nodig, maar ook de ondersteuning van een zachte zool. Omdat mijn enkels gemakkelijk omslaan, heb ik een hogere hals nodig. Daarnaast bezoek ik voor Reisgoesting vaak verschillende types terrein. Van hoge, koude bergen, tot tropische en natte valleien. Een ideale schoen moet dus warm, maar niet te warm zijn en liefst ook waterdicht. Dat zijn veel eisen voor een wandelschoen.

De Core wandelschoenen van Vaude zijn middelhoge, lederen wandelschoenen met een stevige rubberen zool en een zachte tussenzool die schokken absorbeert. De schoenen zijn voorzien van soepele veters en een waterdicht Sympatex-membraan. Met hun 820 gram zijn ze niet echt licht, maar ook niet echt zwaar te noemen.

Is de Core de ideale wandelschoen voor mij? Zo goed als. Hij scoort hoge punten op comfort, ondersteuning en stabiliteit. Dat hij waterdicht is, vind ik een enorm pluspunt. Dat het leder van de schoen volgens de hoogste milieunormen geproduceerd wordt en de schoen op ecologische wijze en met duurzame materialen gemaakt wordt, is eveneens een enorm pluspunt. De ietwat smalle pasvorm is een klein minpunt. Die is namelijk wat nipt voor mijn voeten.

Is de Core wandeschoen van Vaude de ideale schoen voor jou? Dat weet je alleen als je ze gaat passen. Vaude heeft een winkel in Leuven en in Gent en verkoopt zijn producten via verschillende andere winkels.

Over Vaude

Het is niet de eerste keer dat Reisgoesting samenwerkt met Vaude. Dat komt omdat we over de grote lijn fan zijn van hun kwaliteitsvolle producten, maar ook omdat Vaude streeft naar duurzaamheid, naar milieuvriendelijke productieprocessen en naar eerlijke lonen en goede arbeidsomstandigheden voor alle werknemers. Ook degene die buiten Europa werken.

Die beweringen staaft het Duitse merk met verschillende labels. Zo ontving Vaude de Leader Status van de Fair Wear Foundation. Met hun eigen label Green Shape duidt Vaude aan welke producten op duurzame manier geproduceerd worden. Het Green Shape Label is door de Duitse overheid getest en werd erkend door Grüner Knopf, een label dat verantwoorde textiel aanduidt. Om duurzaamheid aan te moedigen, biedt Vaude ook een reparatieservice aan. Zo hoef je geen nieuw product te kopen wanneer het jouwe stuk is, maar kan het gewoon gerepareerd worden.

De constante inspanningen van Vaude om zo milieuvriendelijk mogelijk te werken, bereikten recent een hoogtepunt: sinds januari 2022 zijn alle producten van Vaude klimaatneutraal. Dat wil zeggen dat zowel het hoofdkantoor als het productieproces volledig klimaatneutraal zijn. Daarvoor maakt Vaude gebruik van gerecycleerde, hernieuwbare en organische materialen. Waar de uitstoot van broeikasgassen onvermijdelijk is, compenseert Vaude die door samenwerkingen met gecertificeerde klimaatbeschermingsprojecten aan te gaan.

Het resultaat is dat jij jarenlang plezier hebt van een kwalitatief product, zonder dat je je schuldig hoeft te voelen over de impact van dat product op het milieu. En dat is exact van wat ik ga doen met mijn nieuwe Core wandelschoenen.

Vaude Core

Dit artikel is geschreven in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership is, zodat jij kan genieten van gratis content.
No Comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *